Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015

ΕΛΛΗΝΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ Σειρά από «αβεβαιότητες» εν μέσω νέας βύθισης του ΑΕΠ




Παραπέρα κατρακύλα του παραγόμενου ΑΕΠ από2% μέχρι 2,5%προβλέπει για το 12μηνο του 2015 το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ, οργάνου του ΣΕΒ), σύμφωνα με το οποίο «τα εισοδήματα και η απασχόληση θα μειώνονται κατά τους επόμενους μήνες, καθώς οι επενδύσεις είναι φυσιολογικό ότι θα παρουσιάσουν σημαντική κάμψη».
Είναι, δηλαδή, φανερό το γεγονός ότι η καπιταλιστική κρίση έχει ακόμη να διανύσει αρκετό δρόμο, σε μια εξέλιξη που έρχεται να διογκώσει ακόμη περισσότερο τα «δημοσιονομικά κενά» και βέβαια τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που θα απαιτηθούν για την κάλυψή τους. Μάλιστα, με δεδομένους τους ρυθμούς στασιμότητας που καταγράφονται στο ΑΕΠ για το Α' εξάμηνο, είναι φανερό ότι οι ρυθμοί της κατρακύλας στο Β' εξάμηνο του έτους αναμένεται να επιταχυνθούν σε διπλάσια επίπεδα, φτάνοντας δηλαδή στα επίπεδα του 5%.
Την ίδια ώρα, το ΙΟΒΕ επισημαίνει πως είναι ανάγκη να αναγνωρίζεται ότι η συμφωνία που έχει «επί της αρχής» συμφωνηθεί, έχει πολλάθετικά σημεία, που επιτρέπουν μια αναγκαία βάση στήριξης, όπως και σημεία που επιδέχονται κριτικής, όπως η αύξηση της φορολογίας που θα λειτουργήσει υφεσιακά. Σε αυτό το πλαίσιο, εστιάζει στην «επείγουσα και έμπρακτη στροφή προς προσέλκυση επενδύσεων», με στόχο το διπλασιασμό του ποσοστού τους επί του ΑΕΠ. Πρόκειται για τα αντιλαϊκά μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα που έχει ανάγκη το κεφάλαιο και τα οποία περιλαμβάνονται στην αντιλαϊκή συμφωνία της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Οι άξονες αυτής της πολιτικής αφορούν:
Τη σταθεροποίηση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, με την απαραίτητη ανακεφαλαιοποίηση και χειρισμό των προβληματικών δανείων, ώστε να απελευθερωθούν και κινητοποιηθούν οι διαθέσιμοι εγχώριοι πόροι.
- Την κινητοποίηση, ώστε να αξιοποιηθεί, με μόχλευση ακόμα περισσότερων επενδυτικών πόρων, το «πακέτο Γιούνκερ».
Την προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων, μέσω και κατάλληλων μεταρρυθμιστικών παρεμβάσεων στις αγορές και τη δημόσια διοίκηση.
Το σχεδιασμό και λειτουργία του Ταμείου Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας (Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων), που προβλέπεται στο σχέδιο συμφωνίας, προς κατεύθυνση αναπτυξιακή, με τρόπο που να προσελκύει πρόσθετα νέα κεφάλαια.
Παράλληλα, ο ΣΕΒ, στο «εβδομαδιαίο δελτίο για την ελληνική οικονομία», επισημαίνει ότι οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων «έχουν οδηγήσει πολλές ελληνικές επιχειρήσεις σε παραγωγική απραξία, λόγω ασυνεχειών στην εφοδιαστική αλυσίδα». Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι διατυπώνουν προβληματισμούς γύρω από το ενδεχόμενο «κουρέματος» καταθέσεων, λέγοντας ωστόσο ότι η πιθανότητα αυτή είναι «πολύ μικρή». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΣΕΒ, η μάζα των «ανασφάλιστων καταθέσεων» (ποσά πάνω από 100 χιλιάδες ευρώ) διαμορφώνεται στα 30 δισ. ευρώ.
Στο «δια ταύτα», επισημαίνουν ότι η «παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη συναρτάται πλέον από την εφαρμογή του νέου προγράμματος για την επαναφορά της ελληνικής οικονομίας σε καθεστώς μακροοικονομικής σταθερότητας».
Η ΕΣΕΕ, από την πλευρά της, βάζει πλάτες στο νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να προωθήσει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, σχετικά με την εκχώρηση φορολογικής αμνηστίας στις μερίδες της πλουτοκρατίας που φυγάδευσαν κεφάλαια σε τράπεζες του εξωτερικού. Οπως χαρακτηριστικά τονίζουν, για την επιστροφή κεφαλαίων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, θα απαιτηθεί με μία συνολική και «άνευ όρων αμνηστία». Παράλληλα, ζητούν τη μερική κατάργηση του «πόθεν έσχες» για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, αγορά ακινήτων και μετοχών, καθώς και για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων.