Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Σάββατο 4 Ιουλίου 2015

Αξιόλογες πολιτιστικές προσπάθειες σε σχολεία



Η σχολική χρονιά στο κλείσιμό της συνοδεύεται συχνά σε πολλά σχολεία από πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις, όπου παρουσιάζονται εργασίες και παραστάσεις μαθητών. Πρωτοπόροι εκπαιδευτικοί, αξιοποιώντας πολιτιστικά, περιβαλλοντικά και άλλα προγράμματα που μπορούν να πάρουν και να υλοποιήσουν στα σχολεία, κάνουν συχνά εξαιρετικές δουλειές με μαθητικές ομάδες. Δίνουν έτσι τη δυνατότητα στους μαθητές να αναπτύξουν τα ταλέντα τους, αλλά κυρίως δίνουν οξυγόνο στο σχολείο, δείχνουν ποιος θα πρέπει να είναι πραγματικά ο μορφωτικός του ρόλος, μπολιάζοντας τους μαθητές με αξίες της ισότητας, της αλληλεγγύης, του δίκιου των λαών, της Ειρήνης.
Ετσι, κόντρα σ' ένα σχολείο που αναπαράγει το σκοταδισμό, το ψέμα, την ιστορική διαστρέβλωση, που απαξιώνει τη γνώση και αποθεώνει τον ανταγωνισμό, αγωνιστές εκπαιδευτικοί που θέλουν «να δουν τον ήλιο να σηκώνεται λίγο ψηλότερα», αναλαμβάνουν πέρα από το ωράριό τους, στο πλαίσιο ενός προγράμματος να μελετήσουν με τους μαθητές τους μεγάλους λογοτέχνες, να εμβαθύνουν σε πολιτιστικά έργα, να εμποτιστούν με πανανθρώπινες, διαχρονικές αξίες και μηνύματα πολύτιμα για το σήμερα.
Και είναι αξιοσημείωτο ότι και οι μαθητές διψούν για τέτοιες πρωτοβουλίες. Τους κινούν και τους καλλιεργούν ενδιαφέροντα, μέσα σ' ένα σχολείο που κατά τα' άλλα δεν τους ελκύει με την αποσπασματικότητα και τον ανταγωνισμό που κυριαρχεί σε αυτό.
Ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει σήμερα και θα συνεχίσει και σε επόμενα φύλλα τέτοιες αξιόλογες προσπάθειες που γίνονται σε σχολεία, που αποτελούν πραγματικά παράδειγμα για τη δουλειά των εκπαιδευτικών.