Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ «Παζάρια» πολυεπίπεδα και επικίνδυνα για τους λαούς


Στη Λευκωσία σήμερα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, για να συζητήσει τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και το «ρόλο» της Κύπρου

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--
Τις έντονες ενδοϊμπεριαλιστικές διεργασίες στην Ανατολική Μεσόγειο αναδεικνύει η επίσκεψη που πραγματοποιεί σήμερα στην Κύπρο η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι.
Η Ευρωπαία αξιωματούχος θα συναντήσει τον Πρόεδρο και τον υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εκτός από το Κυπριακό, στην «ατζέντα» της - σύμφωνα με ανακοίνωση της κυπριακής κυβέρνησης - θα βρεθούν οι «εξελίξεις στη Νότια Γειτονία» της ΕΕ, οι «σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας» αλλά και ζητήματα «ενεργειακής διπλωματίας». Ακόμα, οι εξελίξεις σε Συρία, Αίγυπτο και Λιβύη, καθώς και οι τρόποι με τους οποίους «η Κύπρος μπορεί να συνδράμει των ευρύτερων προσπαθειών και εμπλοκής της ΕΕ στην περιοχή».
Η επίσκεψή της συνδέεται και με την «πρωτοβουλία» που ο Κύπριος Πρόεδρος έχει δηλώσει ότι θα αναλάβει για το Παλαιστινιακό, με στόχο ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ο ηγέτης της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς να μιλήσουν στο Συμβούλιο ηγετών της ΕΕ. Αλλωστε, τη Δευτέρα φτάνει στην Κύπρο και ο Νετανιάχου.
Η επίσκεψη Μογκερίνι γίνεται μόλις μια βδομάδα μετά τη διήμερη επίσκεψη Γιούνκερ στην Κύπρο (όπου η Κομισιόν όρισε «εκπρόσωπό» της για το Κυπριακό) και ενώ ο «πόλεμος κατά των τζιχαντιστών» σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική καθιστά την Ανατολική Μεσόγειο (όπου η Κύπρος έχει ... περίοπτη θέση) μια περιοχή - κλειδί για την προώθηση σχεδιασμών ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων, για την υλοποίηση των οποίων αναπτύσσονται νέοι ανταγωνισμοί αλλά και συνεργασίες.
Σ' αυτό το πλαίσιο ξετυλίγονται και μια σειρά ιμπεριαλιστικές μεθοδεύσεις για το Κυπριακό. Η «λύση» του εντάσσεται σε ένα σύνθετο «πλέγμα» παζαριών για ζητήματα κρίσιμα για διάφορες ενδοϊμπεριαλιστικές ισορροπίες και μονοπωλιακές επενδύσεις σε μια γεωγραφική περιοχή με κρίσιμη γεωστρατηγική θέση και τεράστιο φυσικό πλούτο.

«Αισιοδοξία» για το Κυπριακό
Στο μεταξύ, σε δηλώσεις του μετά από ενημερωτική συνάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κυπριακό ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του Οργανισμού Εσπαν Μπαρθ Αϊντε εμφανίστηκε «αισιόδοξος» και δήλωσε ότι ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο ηγέτης του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί σκέφτονται τη «μεγάλη εικόνα» (της περιοχής) «και την ουσία του τι είναι αναγκαίο για την επίτευξη λύσης στην Κύπρο, αντί της παλιάς εμμονής στα ήσσονος σημασίας και στις μικρολεπτομέρειες». Πρόσθεσε ακόμα ότι «απέχουμε πολύ από το τέλος και είναι μπροστά μας πολλοί μήνες πολύ σκληρής δουλειάς και παραχωρήσεων και συμβιβασμών και καινοτόμων προσεγγίσεων».
Την ίδια στιγμή, ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, ισχυρίστηκε σε δηλώσεις του ότι στις διαπραγματεύσεις συζητιέται η ονομασία «Ενωμένη Κυπριακή Ομοσπονδία» (United Cyprus Federation). Μεταξύ άλλων, είπε ότι για να ενταχθούν οι Τουρκοκύπριοι στη διεθνή έννομη τάξη, πρέπει ή να αναγνωριστεί το τουρκοκυπριακό καθεστώς ή η δημιουργία μιας ομοσπονδιακής δομής διζωνικής, δικοινοτικής, στο εσωτερικό της οποίας «θα υπάρχουν δύο συνιστώσες πολιτείες». Η λύση του Κυπριακού θα λειτουργήσει ως παράδειγμα για όλη την ανατολική Μεσόγειο και από αυτή μπορεί να προκύψει μια «κατάσταση αμοιβαίου κέρδους», επισήμανε, όπως και μεγάλες οικονομικές ευκαιρίες.
Τέλος, η «υπουργός Εξωτερικών» του ψευδοκράτους Εμινέ Τσολάκδήλωσε ότι Τουρκία και Ελλάδα μπορούν να συμβάλουν σε μια «λύση» μέσα από μια οπτική κοινής συνεργασίας.