Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΥΠΕΞ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ Παζάρια και συμφωνίες για τα συμφέροντα του κεφαλαίου

Στο τραπέζι το «ψητό» των θαλάσσιων ζωνών και των υδρογονανθράκων

Στο φόντο τριβών του κεφαλαίου για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Βόρειο Ιόνιο, της υπόθεσης των «τσάμηδων» που εγείρει η αλβανική πλευρά, αλλά και του κοινού ευρωατλαντικού τους προσανατολισμού και της αναζήτησης νέων πεδίων κερδοφορίας για το κεφάλαιο, κινήθηκαν οι επαφές που είχε χτες στα Τίρανα ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, στο πλαίσιο περιοδείας του στα Δυτικά Βαλκάνια.
Ο Ν. Κοτζιάς συναντήθηκε διαδοχικά με τον Αλβανό ομόλογό του, Ντ. Μπουσάτι, τον πρωθυπουργό, E. Ράμα και τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, I. Mέτα, ενώ έγινε επίσης δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μ. Nισάνι. Συναντήθηκε ακόμη με τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Λ. Μπάσα.
Το κλίμα αποτυπώθηκε στις κοινές δηλώσεις Κοτζιά - Μπουσάτι.
Ο Αλβανός ΥΠΕΞ είπε μεταξύ άλλων: «Είμαστε δύο χώρες-μέλη τουΝΑΤΟ και η Αλβανία είναι μια χώρα η οποία προσδοκά να καταστεί χώρα-μέλος της ΕΕ. Σ' αυτό το πνεύμα, ενθαρρύνουμε την Ελλάδα να συνεχίσει την εποικοδομητική της προσέγγιση στην περιοχή (...) Παράλληλα, από την πλευρά μας ενθαρρύναμε και υποστηρίξαμε την επίσκεψη του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών κ. Κοτζιά στο Κόσοβο,που συνιστά μια κίνηση προσέγγισης εκ μέρους της ελληνικής πλευράς και ενθαρρύνουμε την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου».
Πρόσθεσε: «Οι προκλήσεις με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπη η Ευρώπη και η περιοχή, θέτουν τις δυο χώρες αντιμέτωπες με νέες ευθύνες. Πρωτίστως έχουμε τα θέματα της ασφάλειας στο Νότο και στην Ανατολή της ηπείρου μας, δεύτερον, έχουμε την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η γειτονική μας χώρα (...) μια πολιτική υπόθεση για το μέλλον της Ευρώπης, που αφορά τη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας (...) Τρίτον, να υπογραμμίσω τη σημασία που έχουν και τα θέματα της ενεργειακής ασφάλειας».

Υπέγραψαν μνημόνια - Στο μέλλον το «ψητό»
Ακόμα είπε: «Σήμερα δεσμευτήκαμε για την ευόδωση των σχεδίων που έχουν σημασία για την ενεργειακή ασφάλεια και την οικονομική σταθερότητα της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων και των κοινών φυσικών πηγών (...) Σήμερα έχουμε τη δυνατότητα να ολοκληρώσουμε και να υπογράψουμε το μνημόνιο συνεργασίας για την επιτάχυνση της ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ».
Μνημόνια επίσης υπεγράφησαν στον τουριστικό και τον αγροτικό τομέα.
Ο δε Ν. Κοτζιάς υπερακόντισε: «Θέλουμε να είμαστε δημιουργικοί στη συνεργασία μας, σε σχέση με την προετοιμασία της Αλβανίας γιαένταξη στην ΕΕ. Θέλουμε να είμαστε δημιουργικοί στη συνεργασία μας στο ΝΑΤΟ (...) ό,τι συμβαίνει στα Βαλκάνια πρέπει να συμπεριλάβει και την Αλβανία, είτε αυτό είναι ενεργειακή ασφάλεια,είτε είναι νέες γραμμές επικοινωνίας και συγκοινωνίας».
Επίσης: «Προχωρήσαμε σε σειρά συμφωνιών με τον υπουργό τον κ. Μπουσάτι, υπογράψαμε σήμερα τρεις συμφωνίες, νομίζω ότι στο μέλλον θα υπογράψουμε πολύ σημαντικότερες και μία από αυτές θα είναι ασφαλώς το ανανεωμένο Σύμφωνο Φιλίας, που θα συμπεριλαμβάνει και όλα αυτά τα δίκτυα από την ενέργεια μέχρι την επικοινωνία. Συζητήσαμε και για τις συμφωνίες που υπάρχουν και πρέπει να ενεργοποιηθούν για να ξαναδούμε ζητήματα, όπως είναι τα σχολικά βιβλία. Αλλά μιλήσαμε και για τον τρόπο που θα λύσουμε ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος που σχετίζονται με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θαλάσσης και νομίζω ότι και ο κ. υπουργός και εγώ πιστεύουμε ακλόνητα ότι τα προβλήματα υπάρχουν για να λύνονται».

Εμπόλεμο και «Τσαμουριά»
Παραπέρα, ερωτηθείς ο Ν. Κοτζιάς για το αν η κυβέρνηση θα συνεχίσει να διατηρεί το νόμο του εμπολέμου με την Αλβανία και αν αλλάξει η στάση της ελληνικής κυβέρνησης ως προς την υπόθεση της «Τσαμουριάς», απάντησε: «Εμείς πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει εμπόλεμη κατάσταση με την Αλβανία. Πιστεύουμε ότι όλα τα σύμφωνα, οι συνθήκες, οι δηλώσεις του υπουργικού συμβουλίου στη δεκαετία του '80, η συνεργασία μας στο ΝΑΤΟ, όχι μόνο μας καθιστούν φίλους, αλλά δύο κράτη που είναι και εταίροι (...) Γι' αυτό, στις επόμενες συμφωνίες που είναι να συνάψουμε, θα βρούμε ένα νομικό τρόπο να επιβεβαιώσουμε ότι δεν είμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση (...).
Οσον αφορά την άρση του συμφώνου της κατάσχεσης και τις περιουσίες, εμείς υποστηρίζουμε ότι κάθε Αλβανός πολίτης μπορεί να προσφύγει σε ελληνικό δικαστήριο και στηριζόμενος στο δίκαιο να διεκδικήσει τα αιτήματά του. Δεν επιθυμούμε υποθέσεις για ατομικά περιουσιακά δικαιώματα να καθίστανται σκοτεινά σημεία στις διακρατικές σχέσεις, ούτε να υπονομεύουν τη φιλία μας».

Στο βάθος... δικαστήρια και για την ΑΟΖ
Ο Αλβανός ΥΠΕΞ επιβεβαίωσε ότι συζητήθηκε και το θέμα της ελληνο-αλβανικής συμφωνίας του 2009 για τα θαλάσσια σύνορα, η οποία αναιρέθηκε από το Αλβανικό Συνταγματικό Δικαστήριο: «Πρόκειται για ένα από τα θέματα όπου τα συμβαλλόμενα μέρη έχουν διαφορετικές οπτικές γωνίες».
Ζήτησε, δε, «λύση, η οποία θα βασίζεται πλήρως στο Διεθνές Δίκαιο (...) να είναι μια λύση, την οποία εμείς οι δυο υπουργοί επιθυμούμε να τεθεί πρωτίστως από τους εμπειρογνώμονες και από τις ομάδες των ειδικών» και «αν έπειτα από μια μεγάλη και μακρόχρονη επεξεργασία, την οποία μπορούν να κάνουν οι ομάδες των εμπειρογνωμόνων, δεν επιτύχουμε ένα ορθό και αμοιβαία αποδεκτό πόρισμα, τότε το Διεθνές Δίκαιο και το ευρωπαϊκό πλαίσιο είναι αυτό που θα μας κατευθύνει προς τους μηχανισμούς ή τα όργανα, στα οποία μπορούμε να απευθυνθούμε με εμπιστοσύνη, ώστε να μας δώσουν μια οριστική λύση».
Κατέληξε: «Υπάρχει στρατηγικό ενδιαφέρον για να λύσουμε αυτή την υπόθεση, τόσο εμείς, όσο και η Ελλάδα, καθώς έχουμε τηθαλάσσια οικονομία, την οποία θα πρέπει να εξερευνήσουμε και να αναπτύξουμε (...).
Εμείς μελετάμε λεπτομερώς όλες τις εκδοχές για το πώς μπορούμε να οδηγηθούμε σε μια κοινή γλώσσα όσον αφορά τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας, την ΑΟΖ και να δούμε πώς θα γίνει η οικονομική εκμετάλλευση της θάλασσας, λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις και των δύο χωρών μας».

Προς ντε φάκτο αναγνώριση του Κοσόβου
Την ίδια ώρα, σερβικά ΜΜΕ ήδη σχολιάζουν τις δηλώσεις του Ν. Κοτζιά κατά την επίσκεψή του την Τρίτη στο Κόσοβο, οι οποίες πρακτικά επιβεβαιώνουν μια πορεία προς μια ντε φάκτο αναγνώριση του ΝΑΤΟικού προτεκτοράτου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται συνολικότερα για την περιπλοκή του κουβαριού στα Βαλκάνια...
Θυμίζουμε ότι ο Ν. Κοτζιάς ανακοίνωσε την Τρίτη το άνοιγμα ελληνικού «Γραφείου Συνεργασίας» στο Κοσσυφοπέδιο(δηλαδή ...περίπου πρεσβεία) και αντίστοιχου κοσοβάρικου «Γραφείου» σε Αθήνα ή Θεσσαλονίκη.
Χαρακτηριστικά, σερβικά ΜΜΕ, όπως το «Δίκτυο Β92», μεταφέροντας εντός εισαγωγικών τις δηλώσεις Κοτζιά και την επίσημη πρόσκληση που έδωσε στον Κοσοβάρο Αλβανό ομόλογό του, Χ. Θάτσι (πρώην πρωθυπουργό και αρχηγό του ΟΥΤΣΕΚΑ επί πολέμου του ΝΑΤΟ το 1999), ώστε να επισκεφτεί σύντομα την Αθήνα, αναφέρουν ότι του υποσχέθηκε ότι «εντός του υπάρχοντος πλαισίου συνεργασίας, η Ελλάδα θα υποστηρίξει την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, αλλά και την ένταξή του σε άλλους διεθνείς οργανισμούς, όπως η ΙΝΤΕΡΠΟΛ και η ΟΥΝΕΣΚΟ»...