Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ Καλά κρατεί ο «κουρνιαχτός» των αντιπαραθέσεων



Τριανταεννιά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισαν το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για το νέο μνημόνιο με τους «θεσμούς» τους τρόικας, παρά την προσπάθεια του Αλ. Τσίπρα να τους πείσει να το ψηφίσουν, κατά την πολύωρη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ που προηγήθηκε. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε την επιλογή του σαν τη μοναδική υπαρκτή. Λέγεται μάλιστα ότι ενώ μια μέρα πριν, στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί, στη συνεδρίαση της ΚΟ φέρεται να απείλησε τους βουλευτές του πως ή ψηφίζουν ή παραιτείται. Μάλιστα, αργά το βράδυ κυκλοφόρησε η φήμη ότι ο Αλ. Τσίπρας είχε κάνει γνωστή ακόμα και σε επικεφαλής άλλων κομμάτων την πρόθεσή του να εκλάβει σαν ψήφο εμπιστοσύνης το αποτέλεσμα με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Τη φημολογία περί ψήφου εμπιστοσύνης αναζωπύρωσαν οι πληροφορίες περί επικοινωνίας του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για άγνωστο λόγο.

Στηρίζουν την κυβέρνηση, αλλά όχι το μνημόνιό της...
Αξίζει πάντως να σημειωθεί - καθώς επιβεβαιώνει ότι εξελίσσεται σε βάρος του λαού ένα ακόμα άσχημο παιχνίδι - η πρεμούρα των ...διαφωνούντων να διαβεβαιώνουν σε όλους τους τόνους πως στηρίζουν την κυβέρνηση,αλλά όχι τη συμφωνία που αυτή η κυβέρνηση φέρνει!
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Π. Λαφαζάνη μετά τη συνεδρίαση της ΚΟ: «Αρκετοί βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των οποίων κι εγώ δεν θα ψηφίσουμε τα μνημονιακά μέτρα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν στηρίζουμε την κυβέρνηση. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα διασπαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ είναι διασφαλισμένη απολύτως όπως είναι απολύτως διασφαλισμένη και η στήριξη στην κυβέρνηση. Στηρίζουμε την κυβέρνηση δεν ψηφίζουμε όμως τα μνημονιακά μέτρα»!
Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης αντέδρασε στα δημοσιεύματα που τον έφεραν να εισηγείται σχέδιο ...κατάληψης του νομισματοκοπείου για την έκδοση εθνικού νομίσματος, κάνοντας λόγο για «ανοησίες» σε γερμανική εφημερίδα. Βεβαίως, νωρίτερα φέρεται να είχε υπερασπιστεί την πρόταση για χρησιμοποίηση διαθέσιμων της Τράπεζας της Ελλάδας, προσδιορίζοντάς τα περίπου στα 20 δισ. ευρώ, για τα οποία όμως ο Γ. Δραγασάκης φέρεται να διευκρίνισε ότι σε μια τέτοια περίπτωση η ΕΚΤ θα τα κήρυττε πλαστά... Αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δ. Μάρδας εξήγησε ότι αυτά τα 20 δισ. ευρώ δεν υπάρχουν και πρόκειται για τίτλους του Δημοσίου, που οφείλει το κράτος σε Ταμεία, Οργανισμούς κ.λπ., αλλά κι αν υπήρχαν το σχέδιο δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί, καθώς την επόμενη ημέρα η ΕΚΤ θα άρχιζε να τυπώνει νέα χαρτονομίσματα, ακυρώνοντας στην πράξη τα ευρώ που κυκλοφορούν στην Ελλάδα.
Η εξέλιξη της ψηφοφορίας στη Βουλή χτες ήταν πάντως αναμενόμενη, καθώς είχαν προηγηθεί δημόσιες παρεμβάσεις που την προανήγγειλαν. Μάλιστα, 109 μέλη της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ σε σύνολο 201, με κοινή τους επιστολή, ζήτησαν χτες την άμεση σύγκληση του οργάνου και την απόρριψη της συμφωνίας, αίτημα που, όπως υποστήριζαν αργότερα, ο πρωθυπουργός αγνόησε πλήρως κατά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Μπαράζ δηλώσεων και παρεμβάσεων
Νωρίτερα ο Θ. Πετράκος, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωνε «η ευθύνη όλων των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ είναι να πούμε όχι».
Ο Στ. Λεουτσάκος ανέφερε ότι «η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα είναι μονόδρομος (...) Η έδρα ανήκει στο κόμμα. Το κόμμα είμαστε εμείς και θα υπερασπιστούμε τις θέσεις μας». Ξεκαθάρισε πάντως ότι οι διαφωνούντες δεν θα προχωρήσουν στην δημιουργία νέου κόμματος λέγοντας: «Δεν θα κάνουμε ξεχωριστό κόμμα, να αλλάξει ρότα το κόμμα τώρα».
Ο Γ. Βαρουφάκης είπε: «Σήμερα, με το πακέτο που καλούμαστε να εγκρίνουμε, επιβάλλεται η λογική των δύο μνημονίων, χωρίς καν χρηματοδότηση, απλώς και μόνο με μια τοξική υπόσχεση χρηματοδότησης».
Η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ανέφερε ότι «η Βουλή δεν πρέπει να ολοκληρώσει τον εκβιασμό, δεν πρέπει να αποδεχθεί τον εκβιασμό που απευθύνεται στην κυβέρνηση (...) κανένα Κοινοβούλιο δεν μπορεί να νομοθετεί υπό τέτοιες ασφυκτικές προθεσμίες».
Δεν υπάρχει περίπτωση να πω «ναι» σε μια «κατάπτυστη» συμφωνία, δήλωσε η βουλευτής, Ραχήλ Μακρή.
Εκτός απ' την αναταραχή στην κοινοβουλευτική ομάδα και στην Κεντρική Επιτροπή, χτες παραιτήθηκε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, εκφράζοντας τη διαφωνία της με τη συμφωνία και συμβουλεύοντας τον Αλ. Τσίπρα να απευθυνθεί εκ νέου στο λαό.
Την παραίτησή του υπέβαλλε και ο γγ του υπουργείου Οικονομίας, Μ. Μανουσάκης, αναφέροντας στην επιστολή παραίτησής του ότι η κυβερνητική πολιτική όπως εκφράζεται στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε χτες «καθιστά αδύνατη την παραμονή μου σε αυτή τη θέση».
Παραίτηση προανήγγειλε και ο γγ Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γ. Ρωμανιάς.
Στον αντίποδα, ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης ζήτησε «να ψηφιστούν άμεσα τα προαπαιτούμενα για να δοθεί το σήμα από την ΕΚΤ», τόνισε ότι η συμφωνία πρέπει να κλείσει και μετά την ολοκλήρωσή της μπορεί να ανοίξει η συζήτηση για τις εκλογές. Επανέλαβε την προτροπή του σε όσους διαφωνούν να παραιτηθούν.
Υπέρ των δομικών αλλαγών και της πολιτικής σταθερότητας για να αποφευχθεί η χρεοκοπία τάχτηκε ο Δ. Παπαδημούλης«Για να αποφύγουμε οριστικά την χρεοκοπία, χρειάζεται δομικές αλλαγές, ανάπτυξη, πολιτική σταθερότητα και πολλή δουλειά», έγραψε στο διαδίκτυο, προσθέτοντας ότι όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν «με πυλώνα τον ΣΥΡΙΖΑ».

ΠΑΣΟΚ
Χειρότερο το νέο μνημόνιο, αλλά... πρέπει να εφαρμοστεί
«Η συμφωνία είναι δύσκολη, επώδυνη, αλλά κρατά την Ελλάδα όρθια. Δεν διαπραγματευτήκαμε και δεν υπογράψαμε εμείς αυτούς τους όρους, εσείς το κάνατε, αλλά πρέπει να εφαρμοστεί και να ολοκληρωθεί», είπε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, μιλώντας χτες βράδυ στην Ολομέλεια της Βουλής, επιμένοντας για υπερψήφιση του πρώτου εφαρμοστικού πολυνομοσχεδίου καθ' οδόν για το τρίτο μνημόνιο.
Αναγνώρισε, βέβαια, ότι αυτό που καλεί και το ΠΑΣΟΚ να εφαρμοστεί είναι «το τρίτο και χειρότερο μνημόνιο με τα επαχθέστερα μέτρα», αλλά έσπευσε να χρεώσει εξολοκλήρου την ευθύνη στην κυβέρνηση, άσχετα αν το υπερψηφίζει και το κόμμα της, λέγοντας πως «η συμφωνία φέρει την ίδια την υπογραφή του κ. Τσίπρα».
Σπεύδοντας να ακυρώσει σενάρια περί πρόωρων εκλογών, τα χαρακτήρισε «καταστροφικά για τη χώρα». «Καταστροφικά» χαρακτήρισε και «τα σενάρια για κυβέρνηση εθνικού σκοπού και ορισμένου χρόνου».
«Η χώρα χρειάζεται εθνική γραμμή για μια βιώσιμη λύση» είπε, ζητώντας «τα επόμενα βήματα να είναι συμφωνημένα», αναζητώντας μάλλον έναν πιο ενεργό ρόλο και για το ΠΑΣΟΚ στις επιταχυνόμενες διεργασίες στο αστικό πολιτικό σύστημα, αλλά και την ίδια τη συγκυβέρνηση.
Νωρίτερα, εξάλλου, σπεύδοντας να τονίσει τη χρησιμότητα και του κόμματός της στην προσπάθεια των αστικών πολιτικών δυνάμεων να διασφαλιστεί ο ευρωμονόδρομος, υποστήριξε πως «αποτρέψαμε την ύστατη στιγμή το Grexit με κοινή προσπάθεια», εστιάζοντας στην «καθοριστική συμβολή των δυνάμεων της αντιπολίτευσης».

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ
«Αγωνία» για τις κερδοφόρες επιχειρήσεις...
Τα διαπιστευτήριά του στο εγχώριο κεφάλαιο φρόντισε να ανανεώσει στη χτεσινή ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής ο επικεφαλής της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, Β. Μιχαλολιάκος, έστω και αν για τα μάτια του κόσμου αναγκάζεται να τα συγκαλύπτει πίσω από κάλπικες επικλήσεις στα συμφέροντα και τη θέληση του λαού.
Ξεκίνησε την τοποθέτησή του με λεονταρισμούς του τύπου «μιλάμε για προδοσία της θέλησης του ελληνικού λαού», «κατάλυση λαϊκής κυριαρχίας», επικρίνοντας τη κυβέρνηση ότι δεν έλαβε υπόψη το δημοψήφισμα που«μαζί συμφωνήσαμε», όπως είπε χαρακτηριστικά, επιβεβαιώνοντας την πλάτη που έβαλε και η ΧΑ στα κάλπικα διλήμματα που τέθηκαν για τον αποπροσανατολισμό του λαού.
Κάνοντας ειδική αναφορά στο ταμείο που προβλέπεται στο νομοσχέδιο, όπου μεταφέρεται η κρατική περιουσία, είπε ότι «είμαστε μία χώρα υπό κατοχή», βγάζοντας λάδι την εγχώρια αστική τάξη και το γεγονός ότι δική της στρατηγική επιλογή είναι η συμμετοχή της χώρας στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ. Μάλιστα, δείχνοντας και το ταξικό περιεχόμενο των... «αγωνιών» του, δεν παρέλειψε να δηλώσει την κατηγορηματική αντίθεσή του «στην φορολόγηση των όποιων κερδοφόρων επιχειρήσεων έχουν απομείνει»«Τιμωρείτε» συνέχισε χαρακτηριστικά,αυτούς που επενδύουν όταν δεν έχει γίνει τίποτα ακόμα με τη λίστα Λαγκάρντ».

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
Συμβολή στην αυταπάτη ότι το μνημόνιο μπορεί... να βελτιωθεί!
«Από την πρώτη στιγμή, είπαμε ότι θα ψηφίσουμε τη συμφωνία που θα φέρει ο Αλ. Τσίπρας» θύμισε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, μιλώντας χτες βράδυ στην Ολομέλεια της Βουλής, για να προσθέσει λίγο αργότερα ότι «θα ψηφίσουμε και αφού σωθούμε, θα δώσουμε τη μάχη για να βελτιώσουμε τη συμφωνία», σπέρνοντας αυταπάτες ότι αυτή η «σκληρή συμφωνία», όπως ο ίδιος τη χαρακτήρισε, τάχα βελτιώνεται...
Κατά τα λοιπά, υποστήριξε ότι «είναι μια πολύ σημαντική στιγμή για το Κοινοβούλιο», επιτέθηκε στους«συνωμότες της δραχμής και πραξικοπηματίες», ζήτησε «να νικήσουμε τα παράσιτα, τους υποκριτές, τους λαϊκιστές», «δικαιοσύνη, αξιοκρατία», «να διώξουμε τα κόμματα από το Δημόσιο» κ.λπ.
Νωρίτερα το πρωί, μιλώντας στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές όπου πρωτοσυζητήθηκε το νομοσχέδιο, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του Ποταμιού, Αντιγόνη Λυμπεράκη, ...«αντιγράφοντας» την προχτεσινή συνέντευξη του πρωθυπουργού, «διαφήμιζε» σημεία της «προτεινόμενης συμφωνίας». Είπε χαρακτηριστικά: «Είναι ηπιότερη δημοσιονομικά. Περιέχει εμπροσθοβαρές πακέτο επενδύσεων 35 δισ. ευρώ. Αντιμετωπίζει άμεσα και μεσοπρόθεσμα τη ρευστότητα των τραπεζών. Επανεξετάζει το χρέος στην πρώτη αξιολόγηση της συμφωνίας». Ολα ζητήματα που καίνε τα ντόπια μονοπώλια.
«Πλεονεκτήματα» βρήκε και στις ρυθμίσεις για το Ασφαλιστικό: «Το τέλος των πρόωρων συντάξεων και την εξίσωση των εισφορών υγειονομικής περίθαλψης εργαζομένων και συνταξιούχων, που αίρει το βάρος από τους εργαζόμενους»...

ΑΝΕΛ
Να ψηφιστεί το μνημόνιο... για να μη χαθεί η ελπίδα!
Αφήνοντας πίσω του τους «χρησμούς», τα «ως εδώ» και τις «κόκκινες γραμμές» των προηγούμενων μερών, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Π. Καμμένος, κάλεσε χτες τους βουλευτές της συγκυβέρνησης να στηρίξουν το νομοσχέδιο που οδηγεί στο νέο μνημόνιο, για να αποκρούσουν - όπως υποστήριξε - τα σχέδια κύκλων της Γερμανίας που θέλουν να κλείσουν οι τράπεζες, να οδηγηθούν 11 εκατομμύρια Ελληνες στην ανεργία, να κατασχεθούν οι καταθέσεις, για να αποδείξουν ότι ελέγχουν το παιχνίδι.
Ισχυρίστηκε ότι η συμφωνία είναι προϊόν εκβιασμού και πραξικοπήματος, αλλά παρόλα αυτά αν δεν επικυρωθεί, χάνεται η ελπίδα (του... πραξικοπήματος;)! Κι ακόμα, πως η υπερψήφισή της δείχνει ότι υπάρχουν λαοί που μπορεί να συνθηκολογούν, αλλά δεν ...παραδίδονται!
Με τον τρόπο αυτό, ο Π. Καμμένος παρουσίασε μια συμφωνία-κόλαφο για το λαό, απόρροια των παζαριών που η κυβέρνηση έκανε για λογαριασμό του κεφαλαίου, σαν... «περήφανη» απάντηση σε σχέδια που εξυφαίνονται από σκοτεινούς κύκλους σε βάρος της χώρας!
Είχε προηγηθεί ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Δ. Καμμένος, ο οποίος εγκωμίασε το κόμμα του, επειδή δεν εκμεταλλεύτηκε την κατάσταση, ούτε εκβίασε (!), αλλά συστρατεύτηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ για να ...σώσει την πατρίδα, όπως είπε.
Περιγράφοντας το πώς εννοούν οι ΑΝΕΛ τη «σωτηρία», μίλησε για Αραβες επενδυτές, για κατάργηση των εισαγωγών τροφίμων και απόλυση 60.000 δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι με επιδότηση απ' το πακέτο Γιούνκερ θα στραφούν στην πρωτογενή παραγωγή και άλλα τέτοια φαιδρά και κυρίως ...«ρεαλιστικά», στο πλαίσιο της ΕΕ και της στρατηγικής της, που ειδικά για τον αγροτικό τομέα αποσκοπεί στη συγκέντρωση γης και παραγωγής σε λίγα χέρια.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Με «συνείδηση» τις στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου

«Οι βουλευτές της ΝΔ έχουν συνείδηση - πάντα ψηφίζουν κατά συνείδηση - και η συνείδησή τους λέει "ναι στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας"» δήλωσε ο μεταβατικός πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ευ. Μεϊμαράκης, προσερχόμενος χτες στη Βουλή, σηματοδοτώντας από πολύ νωρίς τη στάση του κόμματός του στη χτεσινή ψηφοφορία.
Αργότερα το βράδυ, μιλώντας στην Ολομέλεια, υποδεικνύοντας άλλη μια φορά τη στάση της ΝΔ, αλλά και πετώντας σπόντες για τα τεκταινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ, είπε απευθυνόμενος στον Αλ. Τσίπρα: «Η συνεννόηση και η συναίνεση (σ.σ. της ΝΔ) σας αποσυσπείρωσε». Και ακόμα: «Τι παραπάνω να σας κάνει η αντιπολίτευση;»,θυμίζοντας ότι εδώ και καιρό, η ΝΔ είχε γνωστοποιήσει ότι θα ψηφίσει «ναι» στο τρίτο μνημόνιο που παζάρευε και τώρα φέρνει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Επιπλέον, ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε εκτός από το να υπογραφεί, να υλοποιηθεί κιόλας η συμφωνία με τους «εταίρους», με ευθύνη των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσουν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που φέρνουν.
Παραπέρα, προειδοποίησε βέβαια ότι η στήριξη άνευ όρων της ΝΔ στον ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να διασφαλιστεί ο ευρωμονόδρομος, δε θα υπάρχει σε άλλα ζητήματα, όπως σε Παιδεία, Υγεία κ.ά., όπου ουσιαστικά απαίτησε να υπάρχει «συνεννόηση» με την κυβερνώσα αστική παράταξη.
Από νωρίτερα το πρωί, άλλωστε, ο εισηγητής της ΝΔ, Χρ. Σταϊκούρας, μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση των συναρμόδιων Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, όπου πρωτοσυζητήθηκε το νομοσχέδιο, είπε: «Η ΝΔ, ενώπιον του μείζονος κινδύνου να βρεθεί η χώρα εκτός του πυρήνα της Ευρώπης και να ακυρωθεί ο στρατηγικός προσανατολισμός της χώρας που φέρει τη σφραγίδα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, στήριξε την ηγεσία της κυβέρνησης, για να ξεπεράσει τις ταλαντεύσεις της και να προχωρήσει σε συμφωνία. Συμφωνία για το περιεχόμενο της οποίας η ευθύνη ανήκει καθ' ολοκληρίαν στην κυβέρνηση». Κατέληξε: «Η ΝΔ, ως πολιτική δύναμη που διαχρονικά δρα με υπέρτατο κριτήριο το μακροχρόνιο συμφέρον της χώρας, στηρίζει τη διαμόρφωση μιας επώδυνης συμφωνίας, αφού αυτή διασφαλίζει την παραμονή της χώρας στον πυρήνα της Ευρώπης».
Ακολούθησαν εσωκομματικές διεργασίες, προκειμένου να καθοριστεί η τακτική του κόμματος στη συζήτηση στην Ολομέλεια (στην οποία τελικά αποφασίστηκε να μην πραγματοποιήσει ομιλία ο Ευ. Μεϊμαράκης), καθώς και στην ψηφοφορία. Στόχος ήταν να διασφαλιστεί η θετική ψήφος των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς διάφοροι από αυτούς, για λόγους ψηφοθηρίας, δεν ήθελαν να χρεωθούν το τρίτο μνημόνιο και τα αντιλαϊκά του μέτρα. Σ' αυτά τα πλαίσια, πρώτα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τους βουλευτές που μετείχαν στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές όπου πρωτοσυζητήθηκαν τα μέτρα, ενώ στη συνέχεια συνεδρίασε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος. Αργότερα το βράδυ, λέγεται ότι υπήρξε στη Βουλή και συνάντηση του Ευ. Μεϊμαράκη με τους Στ. Θεοδωράκη και Φ. Γεννηματά από Ποτάμι καιΠΑΣΟΚ.
Επίσης, υπήρξε συνάντηση του γραμματέα της ΝΔ, Α. Παπαμιμίκου, με τον πρώην πρόεδρο της ΝΔ, Κ. Καραμανλή, προκειμένου να συζητήσουν τις «τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις», όπως λέγεται. Είναι ένα ερώτημα τι στάση θα κρατήσει από τούδε και στο εξής ο πρώην πρωθυπουργός - ο οποίος μέχρι στιγμής δείχνει αρνητικός - στο ενδεχόμενο «αξιοποίησής» του εκ νέου, ενδεχομένως σε μια κυβέρνηση «εθνικής ενότητας», «ειδικού σκοπού» ή όπως αλλιώς την πούνε, στις επιταχυνόμενες διεργασίες αναδιάταξης του αστικού πολιτικού σκηνικού και προκειμένου να διασφαλίσουν την κυρίαρχη στρατηγική επιλογή του εγχώριου κεφαλαίου για παραμονή της χώρας στην ΕΕ και το ευρώ.