Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Παρασκευή, 24 Ιουλίου 2015

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Συζητούν παραμονή Μεϊμαράκη και στροφή στον καραμανλισμό...


Το ζήτημα παραπέρα παραμονής ή όχι του «μεταβατικού» Ευ. Μειμαράκη στην προεδρία της ΝΔ αναμένεται να συζητηθεί (και) σήμερα το μεσημέρι, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος. Θέμα που συνδέεται με μια στροφή της ΝΔ προς πιο «κεντρώα» φρασεολογία και προπαγανδιστική γραμμή, ώστε να εγκολπωθεί εκ νέου κρίσιμες μάζες ψηφοφόρων και να εμφανιστεί ξανά στα μονοπώλια ως εναλλακτική στην άσκηση της αστικής διακυβέρνησης.
Μια πρώτη συζήτηση έγινε χτες το απόγευμα, στην από κοινού συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας και του διευρυμένου άτυπου Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος. Ο Μεϊμαράκης φέρεται να έβαλε εκεί θέμα ή το κόμμα να πάει σε εσωκομματικές εκλογές άμεσα, στις 30 Αυγούστου, ή να λάβει ο ίδιος ευρύτερη πολιτική εξουσιοδότηση, ώστε να κινείται ως «κανονικός» πρόεδρος και όχι ως αρχηγός υπό επιτροπεία και προθεσμία. Η εισήγηση που αναμένεται να γίνει σήμερα στην Πολιτική Επιτροπή, είναι ο Μεϊμαράκης να μείνει στη θέση του «με απώτατο όριο» την άνοιξη 2016 και ακολούθως να γίνει «εκλογή από τη βάση».
Σημειωτέον, το όλο θέμα άνοιξε κατόπιν δημοσιοποίησης απόψεων στελεχών, όπως του Μ. Βορίδη, ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες εκλογής του προέδρου της ΝΔ. `Η του Κυρ. Μητσοτάκη,ότι η εκλογή του νέου προέδρου της ΝΔ πρέπει να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του 2015. Κάτι που οδήγησε τον Μεϊμαράκη να βάλει στο τραπέζι τις εσωκομματικές εκλογές.
Σε μια πρώτη αντίδραση, περίπου 60 από τους 76 βουλευτές της ΝΔ έχουν υπογράψει κείμενο, ζητώντας μη εκλογή αρχηγού στα τέλη Αυγούστου και επί της ουσίας παράταση της παραμονής Μεϊμαράκη στην ηγεσία για ορισμένους μήνες, ώσπου στο ενδιάμεσο να έχει διασφαλιστεί η πορεία της χώρας στην ΕΕ και στο ευρώ.
Το θέμα δεν αφορά μόνο το πρόσωπο, αλλά κυρίως την τακτική της ΝΔ το επόμενο διάστημα. Ο Μεϊμαράκης, μιλώντας προχτές βράδυ στη Βουλή, έκανε σαφές ότι η ΝΔ στρέφεται πλέον στο «μεσαίο χώρο», επιχειρώντας να ξαναπιάσει επαφή με πιο κεντρώα ακροατήρια. Ψηφοφόροι που χάθηκαν για τη ΝΔ την εποχή Σαμαρά, στον οποίο γίνεται κριτική ότι «μπάταρε» το κόμμα στα δεξιά - ακροδεξιά.
Την τακτική Μεϊμαράκη επικροτούν στελέχη όπως οι Ν. Δένδιας καιΕυρ. Στυλιανίδης, εξ ου και προκρίνουν παράταση της παραμονής του στην προεδρία. Αποδέχονται στην ουσία της και άλλοι, όπως οι Ντ. Μπακογιάννη και Κυρ. Μητσοτάκης, αλλά δείχνει να ξενίζει άλλους όπως τους Μ. Βορίδη και Αδ. Γεωργιάδη. Αν και κατά βάση, σε τέτοια κόμματα στο τέλος όλοι ενώνονται, καπαρώνοντας ρόλους, στην προοπτική άσκησης εξουσίας.

«Να αγκαλιάσουμε όσους ξεχάσαμε»
Ενδεικτικά όσα είπε χτες ο Ν. Δένδιας, σε συνεντεύξεις του στους ραδιοσταθμούς «Παραπολιτικά 90,1» και «Real fm»: «Μέσα σε αυτό το πολιτικό κλίμα που υπάρχει στη χώρα, δε γίνεται να μπούμε σε διαδικασία αναζήτησης νέου προέδρου στο κόμμα μας». «Αυτό που προέχει τώρα, είναι να μείνει η Ελλάδα στην Ευρώπη. Ολα τ' άλλα και το ζήτημα της ηγεσίας της ΝΔ, θα τα βρούμε». «Συνυπέγραψα το έγγραφο, για να συνεχίσει το επόμενο διάστημα να είναι πρόεδρος της ΝΔ ο κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης». «Δεν υπάρχει η δυνατότητα, εν μέσω αυτών των εξελίξεων για τη χώρα, να εκλέξουμε τώρα νέο πρόεδρο της ΝΔ». «Ο κ. Μεϊμαράκης είναι μία πολύ καλή λύση αυτή τη στιγμή για τη ΝΔ. Εχει καταφέρει να ενώσει το κόμμα».
Χαρακτηριστικά και όσα είπε ο γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Προγράμματος της ΝΔ, Μ. Βαρβιτσιώτης, επίσης στο ραδιοσταθμό «Παραπολιτικά»: «Αν πάμε σε μία πρόωρη εκλογική διαδικασία, το πιο λογικό είναι να πάμε με τον κ. Μεϊμαράκη ως αρχηγό». «(...) Είμαι από αυτούς που στηρίζουν τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη (...)». «Το μεγάλο διακύβευμα για μας είναι πρώτα απ' όλα το πώς θα ανανεώσουμε τη φυσιογνωμία μας. Πώς θα κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών την οποία χάσαμε. Και βέβαια, πώς θα προχωρήσουμε στην επόμενη μέρα της παράταξης, ώστε αυτή η παράταξη να έχει μέλλον». «Ο κ. Μεϊμαράκης έχει την πολιτική νομιμοποίηση να ηγηθεί του κόμματος». «Το θέμα μας δεν είναι αν ο κ. Μεϊμαράκης έχει ή δεν έχει εκλεγεί από τη βάση της ΝΔ. Το θέμα μας είναι η ΝΔ να έχει ένα σαφές πολιτικό στίγμα και φυσικάνα αγκαλιάσει κομμάτια της κοινωνίας, τα οποία κατά τη διάρκεια της προηγούμενης διακυβέρνησης δεν αγκάλιασε».

«Επιστροφή στις ρίζες της καραμανλικής παράδοσης»
Τη σημασία της έχει και η δήλωση-παρέμβαση του προέδρου της ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Τομέα, Ν. Κιουτσούκη: «Είναι ξεκάθαρο και κάθε μέρα γίνεται ακόμη πιο σαφές ότι η ανάληψη της προεδρίας της ΝΔ από τον Β. Μεϊμαράκη υπηρετεί με συνέπεια και σηματοδοτεί την επιβεβλημένη "επιστροφή" στις ρίζες της καραμανλικής παράδοσης, στο κοινωνικό, μεταρρυθμιστικό κέντρο. Οταν μάλιστα αυτή η "επιστροφή" πραγματοποιείται με πολιτικούς όρους και κρυστάλλινο ιδεολογικό στίγμα, μακριά από την τεχνοκρατική ανελαστικότητα, τότε διαμορφώνει συνθήκες δυναμικής επανασυσπείρωσης της μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης. Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές (...) η επιχειρηματολογία και η ανάλυση άλλαξαν, το μέτρο και η μετριοπάθεια στο ύφος και το ήθοςυποκατέστησαν την αλαζονεία και το δεικτικό τρόπο, η κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή επανήλθαν πειστικά στο λεξιλόγιο ως θεμελιώδεις στόχοι. Αυτό έχει ανάγκη η μαχόμενη κοινωνική βάση της ΝΔ, προκειμένου να εμπνευστεί ξανά και να ενεργοποιηθεί (...) Ο ριζοσπαστικός-κοινωνικός φιλελευθερισμός είναι ο μόνος ασφαλής δρόμος, ώστε η ΝΔ να ξανασυναντήσει δημιουργικά τις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, με όχημα την κοινή προκοπή και όχι με "τεχνάσματα" κοινωνικού αυτοματισμού, με λογικές ήπιας προσαρμογής και όχι "δόγματος σοκ"».