Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Σάββατο 18 Ιουλίου 2015

Σε πλήρη εγκατάλειψη το σύστημα δασοπυρόσβεσης

Αντιμέτωποι με την πλήρη εγκατάλειψη του συστήματος δασοπυρόσβεσης της χώρας βρέθηκαν χτες οι κάτοικοι του Καρέα, της Αργυρούπολης και της Ηλιούπολης στην Αττική, όπως επίσης στη Νεάπολη της Λακωνίας και άλλες περιοχές της χώρας. Οι χτεσινές πυρκαγιές επιβεβαίωσαν, για άλλη μια φορά, τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ που με αλλεπάλληλες Ερωτήσεις του και φέτος στη Βουλή επισήμαινε ότι είναι διαχρονικές οι ευθύνες των κυβερνήσεων, που κατάργησαν χιλιάδες θέσεις πυροσβεστών, ανέθεσαν τη δασοπυρόσβεση στο Πυροσβεστικό Σώμα χωρίς τις απαραίτητες προσλήψεις προσωπικού, συρρίκνωσαν και υποβάθμισαν υπηρεσίες, εκχώρησαν αρμοδιότητες πυρόσβεσης στους δήμους, δημιουργώντας προϋποθέσεις κατηγοριοποίησης της πυροπροστασίας. Οι πολιτικές αυτές επιλογές προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα για την πυρασφάλεια και την πυροπροστασία και εγκυμονούν μεγάλους κίνδυνους τόσο για το λαό όσο και για τους ίδιους τους πυροσβέστες. Κάτι που αποδείχτηκε και χτες.

Το ΚΚΕ έχει τονίσει τις διαχρονικές ευθύνες όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων (σ.σ. και της τωρινής) και τις συνέπειες από την εφαρμογή των αντιλαϊκών πολιτικών τους, υπογραμμίζοντας πως οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, μέσα και υποδομές, προκαλούν τεράστια προβλήματα στην εκτέλεση του πυροσβεστικού έργου και οδηγούν στην εντατικοποίηση της εκτέλεσης της υπηρεσίας των πυροσβεστών, με αποτέλεσμα την εξουθένωση, τραυματισμούς, ακόμα και θανάτους πυροσβεστών.
Παράλληλα, είναι γεγονός η υποβάθμιση της Δασικής Υπηρεσίας σε βάρος μιας ολοκληρωμένης προστασίας και διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων. Επιπλέον έγιναν αντιλαϊκές - αντιδασικές αλλαγές στη νομοθεσία, με διαδικασίες εξπρές για την «αξιοποίηση» των δασικών οικοσυστημάτων και των υδάτινων πόρων από το κεφάλαιο. Εντάθηκε η εμπορευματοποίηση των δασών, εκχωρώντας αρμοδιότητες για τη διαχείρισή τους σε μονοπωλιακούς ομίλους.