Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Σάββατο 25 Ιουλίου 2015

ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ Απολύουν για να στηρίξουν τη θέση τους


ΡΩΜΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--
Η εμπειρία (και) των Ευρωπαίων εργαζομένων επιβεβαιώνει καθημερινά πως ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης περνά μέσα από το ανελέητο χτύπημα των δικαιωμάτων τους.
Μια απόδειξη γι' αυτό έρχεται από τη γειτονική μας Ιταλία, όπου η τηλεπικοινωνιακή «Τέλεκομ» (θεωρείται η μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου στη χώρα) ετοιμάζεται να καταργήσει 1.700 θέσεις εργασίας, προκειμένου να ενισχύσει τη θέση της συνολικά στην αγορά. Στη σχετική ανακοίνωση, η εταιρεία έκανε λόγο για «ζητήματα κόστους εργασίας». Η «Τέλεκομ» υπολογίζεται ότι απασχολεί σήμερα συνολικά 66.000 εργαζομένους, από τους οποίους οι 53.000 στην Ιταλία.
Στη Μεγάλη Βρετανία, όπου βρίσκεται η έδρα του πολυεθνικού μεταλλευτικού κολοσσού «Anglo American», η εργοδοσία ανακοίνωσε ότι θα απολύσει περίπου 6.000 εργαζόμενους μέσα στην επόμενη διετία στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει την πτώση των τιμών των μετάλλων. Η συγκεκριμένη εταιρεία απασχολεί παγκοσμίως πάνω από 150.000 εργαζομένους.
Μέσα σε συνθήκες κρίσης, τα μονοπώλια απαντούν στην όξυνση του ανταγωνισμού κλιμακώνοντας την αντεργατική επίθεση, επιδιώκοντας να διασφαλίσουν τη θέση τους στην περιφερειακή και διεθνή αγορά.