Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΗΝ ΕΡΤ Το δικό μου μνημόνιο είναι καλύτερο απ' τα προηγούμενα... !


Πάνω του πήρε την υπεράσπιση του τρίτου, σκληρού για το λαό μνημονίου ο πρωθυπουργός, που χτες το βράδυ, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, πρόβαλλε τα ...θετικά του σημεία, με ιδιαίτερη έμφαση στις ανατροπές ασφαλιστικών δικαιωμάτων, που, όπως είπε, και η τρόικα να μην τις επέβαλλε, θα έπρεπε η κυβέρνηση να τις νομοθετήσει μόνη της!
Ο Αλ. Τσίπρας διαμήνυσε στους διαφωνούντες του κόμματός του ότι αν δε στηρίξουν στη Βουλή τη συμφωνία, θα υπηρετούν όσους εξυφαίνουν σχέδια ανατροπής της κυβέρνησης και την εναλλακτική του ...Σόιμπλε για συναινετική έξοδο απ' το ευρώ.
Παρουσίασε το μνημόνιο σαν αποτέλεσμα πίεσης και επιβολής από πλευράς των «θεσμών» και την κυβέρνηση σαν σκληρά διαπραγματευόμενη, που διεκδίκησε όσα περισσότερα μπορούσε, αλλά ...υπέκυψε στο συσχετισμό των δυνάμεων που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην ΕΕ και χάριν της επαναφοράς της σταθερότητας αποδέχτηκε με το μαχαίρι στο λαιμό.
Απευθυνόμενος στην αστική τάξη, απαρίθμησε τα θετικά της συμφωνίας που αφορούν στην εξασφάλιση ρευστού για τη στήριξη της κερδοφορίας της. Οπως είπε, η συμφωνία αυτή προσφέρει κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών για την επόμενη τριετία, 35 δισ. για επενδύσεις, ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Επιπλέον, όπως είπε, με τη συμφωνία, η χώρα ξεφεύγει απ' το grexit και έτσι ανοίγεται η προοπτική για επαναφορά των επενδύσεων και ανάκτηση των αγορών. Παραπέρα, διαφημίζοντας το μνημόνιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, υποστήριξε ότι προβλέπει ηπιότερη δημοσιονομική προσαρμογή, παρά το ότι συμβαίνει εντελώς το αντίθετο και το μείγμα της δε συγκρίνεται με το υφεσιακό μείγμα των προηγούμενων προγραμμάτων!
Παραδέχτηκε, βεβαίως, ότι η συμφωνία προβλέπει σκληρές διαρθρωτικές αλλαγές, εντούτοις ισχυρίστηκε ότι δεν πλήττει μισθούς και συντάξεις, παρότι αυτά πλήττονται εμμέσως, μέσω της αύξησης της φορολογίας και των εισφορών. Υπερασπίστηκε, μάλιστα, μέτρα όπως την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων και την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, λέγοντας ότι πρόκειται για μέτρα που η κυβέρνηση τα είχε αποδεχτεί, γιατί δε θεωρεί ότι είναι προοδευτικό να βγαίνει κάποιος στη σύνταξη στα ...50, όπως είπε. Προφανώς, για τον πρωθυπουργό προοδευτικό είναι να δουλεύει κανείς ως τον τάφο!
Παίρνοντας πάνω του τις αντιασφαλιστικές ανατροπές, υποστήριξε ακόμα πως το Ασφαλιστικό «είτε είχαμε ξένους να μας επιβάλουν είτε όχι, θα έπρεπε να το αντιμετωπίσουμε» και πρόσθεσε ότι η εξεύρεση πόρων για τη στήριξή του απαιτεί αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Ούτε λόγος για επιστροφή των λεηλατημένων πόρων του ασφαλιστικού συστήματος. Σαν προοδευτικό μέτρο χαρακτήρισε και την αύξηση των εισφορών για τους κλάδους Υγείας, που χτυπάνε τις ήδη γλίσχρες συντάξεις.
Ο Αλ. Τσίπρας, σε μια προσπάθεια να χρυσώσει το χάπι, υποσχέθηκε ότι το ΕΚΑΣ θα αντικατασταθεί από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και ότι μελλοντικά η κυβέρνηση θα βρει τρόπο να στηρίξει τους συνταξιούχους, ενώ αν βρει ισοδύναμα δε θα ισχύσει η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Ακόμα παραπέρα, κορόιδεψε το λαό ότι αν ανεχτεί τώρα τη δημοσιονομική προσαρμογή, τότε θα δοθεί η δυνατότητα στην οικονομία πιο σύντομα να επιστρέψει σε αναπτυξιακούς ρυθμούς και τότε η κυβέρνηση θα μπορέσει να αναδιανείμει με δικαιότερο τρόπο! Αλλού βεβαίως είπε για ανάπτυξη μετά από 30 χρόνια!
Πρόκειται για το γνωστό πλην σαθρό και έωλο αφήγημα του οφέλους της καπιταλιστικής ανάπτυξης που θα διαχυθεί σε όλη την κοινωνία, όταν η πραγματικότητα βοά περί του αντιθέτου.
Ο Αλ. Τσίπρας ξεκαθάρισε, τέλος, ότι δε θα δραπετεύσει απ' τις ευθύνες του, βάζοντας τέλος στα σενάρια περί παραίτησής του. Μίλησε για κέντρα εντός και εκτός που απεργάζονται σχέδια εναντίον της κυβέρνησης, λέγοντας με απεύθυνση στους διαφωνούντες του κόμματός του ότι «είναι ευθύνη μας να παραμείνουμε, να μην κάνουμε το χατίρι σε όσους μηχανεύονται σχέδια, ώστε να είναι παρένθεση αυτό το εγχείρημα στην Ελλάδα». Πρόσθεσε πως αν και θα κάνει ό,τι μπορεί για να κρατήσει το κόμμα του ενωμένο, εντούτοις ο καθένας έχει την πολιτική ευθύνη να συνειδητοποιήσει ποιο πολιτικό σχέδιο υπηρετεί: «το σχέδιο της ενότητας και διατήρησης της κυβέρνησης ή το σχέδιο αυτών που θέλουν να τη ρίξουν;» διερωτήθηκε με νόημα προς τους διαφωνούντες του ΣΥΡΙΖΑ, θέτοντάς τους το δίλημμα και την ευθύνη για την όποια εξέλιξη.
Μάλιστα, ο Αλ. Τσίπρας συμπλήρωσε πως δεν υπάρχει εναλλακτική, καθώς έξω απ' το ευρώ οι φτωχοί θα γίνουν φτωχότεροι, όπως είπε, και πως όσοι διαφωνούν όχι μόνο δεν έχουν εναλλακτική, αλλά η εναλλακτική τους είναι αυτή που υπερασπίζεται και ο Σόιμπλε για ελεγχόμενη έξοδο απ' το ευρώ.
Σε ό,τι αφορά στην Ζωή Κωνσταντοπούλου, αρκέστηκε να δηλώσει πως ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη του για τη στάση του.
Σε ό,τι αφορά σε κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» ή «ειδικού σκοπού», διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο στην παρούσα φάση και πάντως σίγουρα όχι με τον ίδιο πρωθυπουργό.