Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

ΙΑΠΩΝΙΚΗ ΑΣΤΙΚΗ ΤΑΞΗ Ολοταχώς για στρατιωτική «δράση» εκτός συνόρων


Προχωρούν οι νομοθετικές αλλαγές που στοχεύουν στην αναβάθμιση της ιμπεριαλιστικής δράσης της ιαπωνικής πλουτοκρατίας διεθνώς

Από τις κινητοποιήσεις έξω από το ιαπωνικό κοινοβούλιο
Από τις κινητοποιήσεις έξω από το ιαπωνικό κοινοβούλιο
ΤΟΚΙΟ.--
«Τα νομοσχέδια είναι απαραίτητα για να καταστεί δυνατή η άμεση και ενιαία απάντηση και η προστασία των ζωών του λαού» μας υπογράμμισε χτες ο πρωθυπουργός,Σίνζο Αμπε, επιχειρηματολογώντας υπέρ της ανάγκης να εγκριθεί όλο το πακέτο νομοσχεδίων που θα άρει εμπόδια στη δράση του στρατού εκτός συνόρων.
Ο Αμπε έκανε την παραπάνω παρέμβαση μιλώντας με αφορμή χτεσινή συνεδρίαση Επιτροπής στη Βουλή των Αντιπροσώπων, για δύο νομοσχέδια που στοχεύουν να δώσουν στις Ενοπλες Δυνάμεις «δικαίωμα» δράσης στο εξωτερικό στο όνομα της προστασίας των συμφερόντων της χώρας ή και των εταίρων της.
Για να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται στο ίδιο το Σύνταγμα της χώρας, πρέπει μέχρι το επόμενο φθινόπωρο να έχουν «περάσει» από τα δύο Σώματα του Κοινοβουλίου μια σειρά νόμοι, η συζήτηση των οποίων διεξάγεται φυσικά στο πλαίσιο των ιδιαίτερων επιδιώξεων κάθε αστικής πολιτικής δύναμης. Ετσι, από τη χτεσινή συνεδρίαση - για την οποία εικόνες κατέγραφαν «αναμμένα αίματα» - αποχώρησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως και το ΚΚ Ιαπωνίας. Οι βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού των «LDP» (κόμμα του Αμπε) και «Komeito» ψήφισαν φυσικά υπέρ των νομοσχεδίων.
Η άρση περιορισμών στη στρατιωτική δράση εκτός συνόρων αποτελεί προτεραιότητα της σημερινής κυβέρνησης, στο πλαίσιο αναβάθμισης του ρόλου του ιαπωνικού ιμπεριαλισμού παγκοσμίως, ζήτημα το οποίο είχε απαγορευτεί στην Ιαπωνία από τις Συνθήκες που υπέγραψε μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Μην ξεχνάμε ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη στην Ιαπωνία παραμένει αδύναμη (κατά καιρούς καταγράφονται ακόμα και τάσεις στασιμότητας ή και ύφεσης), η χώρα έχει σταματήσει εδώ και χρόνια να ανήκει στην πρώτη τριάδα των ισχυρότερων χωρών του κόσμου, ενώ και στη στενότερη «γειτονιά» της (Ασίας - Ειρηνικού) ο ανταγωνισμός οξύνεται, με τον «ασιατικό γίγαντα» (σ.σ. την Κίνα) να «πιέζει» όλο και περισσότερο τα σχέδια αντίπαλων συμφερόντων. Ετσι, το Τόκιο αναζητά τρόπους ενεργότερης «συμμετοχής» και σε ειρηνευτικές τάχα επιχειρήσεις, οι οποίες - όπως έχει αποδειχτεί επανειλημμένως - δεν είναι παρά μέσο διάνοιξης νέων δρόμων πλουτισμού για τα μονοπώλια, αφού αποτελούν ιμπεριαλιστική δράση.
«Πρέπει να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στο (συνολικό) περιβάλλον της ασφάλειας», πρόσθεσε ο Αμπε, εξηγώντας έτσι ότι η πλουτοκρατία είναι αποφασισμένη να περιφρουρήσει τη θέση της με κάθε τρόπο. Να θυμίσουμε ότι τους τελευταίους μήνες η Ιαπωνία αύξηση τις στρατιωτικές της δαπάνες, αναθέρμανε τη συνεργασία της στον τομέα της «ασφάλειας» με χώρες όπως οι Φιλιππίνες, ξεκαθάρισε ότι επιδιώκει πιο διακριτή «παρουσία» και στη Νότια Κινεζική Θάλασσα κ.τ.λ.
Εξω από το Κοινοβούλιο είχαν συγκεντρωθεί διαδηλωτές που κατήγγειλαν ότι τα σχέδια της κυβέρνησης στρώνουν το έδαφος για νέους πολέμους. Προκλητικός ο Αμπε, προανήγγειλε αύξηση της προσπάθειας κοινωνικής παραπλάνησης και ενσωμάτωσης, υπογραμμίζοντας ότι «δυστυχώς, δεν έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο στο να κερδίσουμε τη δημόσια κατανόηση. Θα κάνω μεγαλύτερες προσπάθειες σε αυτό...».