Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Σάββατο 25 Ιουλίου 2015

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Ευχολόγια ηγετών και σφοδρός ανταγωνισμός


ΠΑΡΙΣΙ - ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--
Στο γενικά αναμενόμενο αποτέλεσμα του γνωστού ...ευχολογίου οδήγησε η τηλεδιάσκεψη του λεγόμενου «σχήματος της Νορμανδίας» την Πέμπτη το βράδυ, δηλαδή η κοινή τηλεφωνική συνομιλία ανάμεσα στο Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, το Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Ουκρανό Πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο. Σκοπός της συζήτησης ήταν η εξέλιξη της λεγόμενης συμφωνίας εκεχειρίας του Μινσκ της 12ης Φλεβάρη φέτος, που καθημερινά παραβιάζεται και υποτίθεται η κοινή θέληση για ειρήνευση.
Την πιο αναλυτική ενημέρωση για το τι διαμείφθηκε, έδωσε η γαλλική προεδρία, που όσον αφορά τα θέματα ασφαλείας, σημειώνεται στο ανακοινωθέν: «Οι τέσσερις ηγέτες έλαβαν γνώση των συμφωνιών σχετικά με την απόσυρση όπλων διαμετρήματος άνω των 100 mm, 15 χλμ από τη γραμμή αντιπαράθεσης (πρόκειται για εξαγγελία του Ουκρανού Προέδρου) και επιθυμούν οι συμφωνίες αυτές να υπογραφούν το συντομότερο δυνατό και να υπάρξει ένας αποτελεσματικός μηχανισμός επιτήρησης της συμφωνίας με την ευθύνη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη».
Επίσης χαιρέτισαν τη μονομερή αποχώρηση των δυνάμεων των πολιτοφυλάκων και του εξοπλισμού τους από το Σιροκίνο κοντά στη Μαριούπολη, κίνηση που επιβεβαιώνει και ο ΟΑΣΕ και θα έχει ολοκληρωθεί ως τις 3 Αυγούστου.
Ακόμα σημειώνεται ότι οι ηγέτες συμφώνησαν στην ανακαίνιση του δικτύου ύδρευσης και υποδομής και την αποκατάσταση της σιδηροδρομικής γραμμής για τη μεταφορά του άνθρακα, ζήτημα βέβαια που ελάχιστη σημασία έχει, αφού ο ουκρανικός στρατός και τα τάγματα των λεγόμενων εθελοντών (συγκροτημένα στην πλειοψηφία τους από φασίστες του Δεξιού Τομέα), συνεχίζουν τους βομβαρδισμούς σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ καθημερινά, παρά τις μεγαλοστομίες περί ειρήνης. Χθες συγκεκριμένα ανακοινώθηκε από τους πολιτοφύλακες στο Ντονέτσκ ότι οι σιδηροδρομικές υποδομές στην περιοχή τους έχουν χτυπηθεί 39 φορές από τον Φλεβάρη, ενώ αντίστοιχη είναι η καταστροφή άλλων υποδομών.
Κατά τα άλλα οι τέσσερις ηγέτες χαιρέτισαν τη δημιουργία κέντρων ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ απαίτησαν προκειμένου να σημειωθεί πρόοδος σχετικά με την ανταλλαγή κρατουμένων και τον εντοπισμό των αγνοουμένων, να εξασφαλισθεί ελεύθερη πρόσβαση της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ).
Σε ό,τι αφορά το «αγκάθι» της πολιτικής διευθέτησης, υπήρξαν διαφωνίες, με τον Ουκρανό Πρόεδρο να απειλεί ότι εκλογές που έχουν ορίσει οι αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ για τον Οκτώβρη, θα επιδεινώσουν την κατάσταση. Ο Ρώσος Πρόεδρος στάθηκε στην ανάγκη του άμεσου διαλόγου και της συνεννόησης μεταξύ της κυβέρνησης του Κιέβου και των πολιτοφυλάκων.

Η ενέργεια ενώνει και ...χωρίζει
Επίσης στο «ψητό» του ενεργειακού ζητήματος εμφανίζεται να υπήρξε κοινή εκτίμηση για την ανάγκη να επιτευχθεί γρήγορα συμφωνία σχετικά με το επόμενο πακέτο αερίου και την τροφοδοσία της Ουκρανίας και κατ' επέκταση της ΕΕ. Φυσικά την ίδια ώρα τα ενεργειακά μονοπώλια σχεδιάζουν και άλλες εναλλακτικές για να μη θιγούν περαιτέρω οι μπίζνες, όπως η συμφωνία για την επέκταση του λεγόμενου Βόρειου Ρεύματος (Nord Stream), που υπογράφηκε από το ρώσικο κολοσσό Γκαζπρόμ και γερμανικά και αυστριακά μονοπώλια, που προχωράει γοργά.
Χθες ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σημείωσε με έμφαση ότι η ΕΕ έχει ανάγκη τη Ρωσία και η Ρωσία την ΕΕ, ενώ το Βόρειο Ρεύμα είναι ο «εγγυητής της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης». Αναφέρθηκε επίσης και στην ελπίδα να προχωρήσει και ο Τουρκικός Αγωγός (Turkish Stream), που είναι ουσιαστικά το εναλλακτικό σχέδιο για το Νότιο Ρεύμα, που ακυρώθηκε από την ΕΕ και με νόημα συμπλήρωσε ότι το «αμερικανικό αέριο θα στοιχίσει χρυσάφι» και αυτό είναι «θέμα χρήματος και απλού εμπορικού υπολογισμού». Δηλαδή επιβεβαίωσε το σφοδρό ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό που είναι η αιτία και για την ουκρανική τραγωδία.