Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015

ΠΑΣΟΚ Ζητά δεσμεύσεις για κλείσιμο και υλοποίηση της συμφωνίας


Συγκεκριμένες δεσμεύσεις ζητά από τον πρωθυπουργό η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φ. Γεννηματά, που να διασφαλίζουν την υλοποίηση της συμφωνίας με τους εταίρους και την παραμονή της χώρας στην ΕΕ και στο ευρώ.
Μιλώντας στο ραδιοφωνικό «ΣΚΑΪ», εξέφρασε «αγωνία ποια θα είναι τα επόμενα βήματα, πώς θα υλοποιηθεί η συμφωνία, ποιες είναι οι πρωτοβουλίες που θα πάρει ο πρωθυπουργός, πώς θα αξιοποιήσει αυτήν την πρωτοφανή κοινοβουλευτική πλειοψηφία που έχει. Δεν έχουν δοθεί αυτές οι απαντήσεις (...) Φτάσαμε και στην ψήφιση της δεύτερης δέσμης των προαπαιτούμενων και το ερώτημα που προκύπτει αυτή τη στιγμή είναι ποιος είναι ο οδικός χάρτης. Διότι ακούμε τα στελέχη της κυβέρνησης να μιλούν για εκλογές».
Ξόρκισε αυτό το ενδεχόμενο λέγοντας: «Θέλουμε συγκεκριμένες δεσμεύσεις ότι η χώρα δεν θα έρθει αντιμέτωπη με τις εκλογές,εάν δεν έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία, εάν δεν έχει γίνει η πρώτη αξιολόγηση γιατί τότε θα έρθουν τα χρήματα για τη χώρα μετά την πρώτη αξιολόγηση και αν δεν έχει ξεκινήσει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους. Εάν αυτά δεν έχουν ολοκληρωθεί (...) σημαίνει ότι το Grexit εξακολουθεί να είναι προ των πυλών».
Εξηγώντας το αίτημά της για νέα σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών είπε: «Ζητάω την συνάντηση των Πολιτικών Αρχηγών (...) γιατί θα πρέπει επιτέλους να δεσμευτεί η Κυβέρνηση ότι θα κυβερνήσει, ότι θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και παράλληλα ότι θα δουλέψει έτσι ώστε να κερδίσει αξιοπιστία, για να μπορεί να συζητήσει και τη διόρθωση μέτρων που έχει συμφωνήσει, που έχουν οδυνηρές επιπτώσεις στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας».
Σχετικά με το ενδεχόμενο η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να μην έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η Γεννηματά είπε: «Εάν δεν μπορούν να κυβερνήσουν, θα πρέπει να το πουν (...) Δεν υπάρχουν αδιέξοδα (...) Ολα αντιμετωπίζονται. Εδώ υπάρχει ένας εθνικός σκοπός (...) Υπάρχει εθνικός σκοπός με σαφές χρονοδιάγραμμα που είναι η λήξη του προγράμματος (...) υπάρχουν λύσεις πάντα» πρόσθεσε κάνοντας σαφές ότι το ΠΑΣΟΚ καλοβλέπει τη συμμετοχή του, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου.

Για τους ωφελημένους μεγαλοοφειλέτες
Στο μεταξύ, την κατάθεση όλων των σχετικών εγγράφων, προκειμένου να ενημερωθεί η Βουλή ποιοι είναι οι 250 εκατομμυριούχοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές που εντάχθηκαν στη ρύθμιση των 100 δόσεων, ζητούν με Ερώτηση τους προς τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτο, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
Αναφέρουν ότι με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, στις 27/3,«εντάχθηκαν στη ρύθμιση οφειλέτες με ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ, καθώς επίσης συμπεριελήφθησαν στα προς διαγραφή ποσά, πρόστιμα και προσαυξήσεις του Ν. 2523/97 για πράξεις μεγάλης φοροδιαφυγής, πράγμα το οποίο συνέβη για πρώτη φορά».
Εξηγούν ότι «Στις 20-7-2015 η αναπληρώτρια υπουργός, κ. Νάντια Βαλαβάνη, κατά τη διαδικασία παράδοσης-παραλαβής στο υπουργείο Οικονομικών επιβεβαίωσε αυτό που είχαμε καταγγείλει, καθώς όπως ανέφερε, μεταξύ των 880.000 περίπου οφειλετών που ανταποκρίθηκαν στη ρύθμιση των 100 δόσεων, ευρίσκονται και 250 οφειλέτες που χρωστούσαν πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ».
Σε αυτήν τη βάση, καλούν τον υπουργό να ενημερώσει τη Βουλή, «ποιοι είναι οι συγκεκριμένοι 250 οφειλέτες (...) ποιο είναι συνολικά και κατά οφειλέτη το ποσό των ρυθμισμένων οφειλών, και ποιο είναι το ποσό των προστίμων και προσαυξήσεων του Ν. 2523/97 που τους χαρίστηκε».