Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Σάββατο 4 Ιουλίου 2015

Η βαρβαρότητα του κεφαλαίου σφραγίζει την «επόμενη μέρα»



ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΑΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ

Με σημαδεμένα χαρτιά από τα ιμπεριαλιστικά κέντρα, τα μονοπώλια και τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, το ΔΝΤ και τη συμμετοχή της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, συνεχίζονται τα εγκληματικά παζάρια πάνω στις πλάτες του λαού και της περαιτέρω άγριας χρεοκοπίας του. Την ίδια ώρα, και ενώ καταγράφεται πλήρης σύμπτωση απόψεων ως προς το εύρος των νέων αντιλαϊκών μέτρων και της «δημοσιονομικής προσαρμογής», με τη μια ή άλλη αφορμή και πρόσχημα, έρχονται στο προσκήνιο οι οξυμένοι μονοπωλιακοί ανταγωνισμοί, οι οποίοι και βρίσκονται στον πυρήνα των παζαριών.
Σε αυτό το φόντο, η «επόμενη μέρα» του κεφαλαίου ξεπροβάλλει κατάμαυρη για το λαό, διαμορφώνει συνθήκες μαζικής εξαθλίωσης, και με την καπιταλιστική κρίση να δείχνει και πάλι απειλητικά τα δόντια της. Προ των πυλών βρίσκεται και ο επόμενος κύκλος της καταστροφής κεφαλαίων, ενώ την ίδια ώρα η «περηφάνια» που η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έταζε στα λαϊκά στρώματα, αποδείχτηκε μια ακόμη απάτη. Οπως οι ίδιοι ισχυρίζονται, ακόμη και το δημοψήφισμα εντάσσεται στην υπηρεσία της διαβούλευσής τους με τους «θεσμούς» της τρόικας, στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς και τα παζάρια που ξετυλίγονται «εντός των τειχών» και για λογαριασμό του κεφαλαίου.
Το ξεμασκάρεμα της «πρώτης φοράς αριστερά» και μπορεί και πρέπει να αποτελέσει γόνιμο έδαφος για την άντληση της πολύτιμης πείρας από τα λαϊκά στρώματα, ιδιαίτερα ενόψει της βαρβαρότητας που θα εκδηλωθεί από την πλευρά του κεφαλαίου, το αμέσως επόμενο διάστημα. Στην απέναντι πλευρά, παρά και τους μεταξύ τους ανταγωνισμούς, η συγκυβέρνηση, η τρόικα, τα κόμματα της αστικής διαχείρισης και το πολιτικό προσωπικό τους δεν πρόκειται να αφήσουν «πέτρα πάνω στην πέτρα» προκειμένου να ορθοποδήσει το κεφάλαιο.

Στα πλοκάμια των μονοπωλίων
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, την ερχόμενη Δευτέρα (6/7) συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Στην ατζέντα είναι το επίδικο ζήτημα του πιστωτικού ορίου προς τις ελληνικές τράπεζες, αλλά και οι γενικότεροι όροι χρηματοδότησης, που αποσκοπούν στο άνοιγμα ή στο κλείσιμο της στρόφιγγας. Παράλληλα, σε φάση εξάντλησης βρίσκονται, σε αυτή τη φάση, τα αποθέματα ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, καθώς οι ροές κεφαλαίων προς το τραπεζικό σύστημα έχουν στερεύσει.
Είναι απόλυτα βέβαιο ότι οι «κεφαλαιακοί έλεγχοι» θα κρατήσουν, στον έναν ή στον άλλο βαθμό, αλλά σε κάθε περίπτωση για όσο διάστημα χρειαστεί προκειμένου οι κεφαλαιοκράτες να ξεκαθαρίσουν τις υποθέσεις τους, ενώ η διεργασία αυτή δεν πρόκειται να σταματήσει ούτε από μια ενδεχόμενη συμφωνία με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (Κομισιόν - ΔΝΤ - ΕΚΤ).
Ταυτόχρονα, οι κεφαλαιακοί έλεγχοι θα συνεχιστούν ακόμη και στο ενδεχόμενο που οι τράπεζες θα έχουν ανεβάσει και πάλι τα ρολά τους ή ακόμη κι αν εξασφαλίσουν πρόσθετη χρηματοδότηση από την ΕΚΤ. Αναπόσπαστο τμήμα αυτής της διαδικασίας είναι η καταστροφή κεφαλαίων (έχουν δει το φως της δημοσιότητας απόψεις περί «κουρέματος» καταθέσεων), και την ίδια ώρα βεβαίως οι λαϊκές οικογένειες θα συνεχίσουν να στενάζουν προκειμένου να διασφαλίσουν τα απαραίτητα για τις καθημερινές ανάγκες τους. Η καταστροφή κεφαλαίων είναι προϋπόθεση για την καπιταλιστική ανάκαμψη, δηλαδή για την ενίσχυση του κεφαλαίου. Πρόκειται για τις αξεπέραστες αντιφάσεις του εκμεταλλευτικού συστήματος, που έχει φάει τα ψωμιά του. Η επόμενη φάση της καπιταλιστικής κρίσης στην Ελλάδα δίνει το σινιάλο για την ομοβροντία των νέων αντιλαϊκών μέτρων, που έρχονται να προστεθούν πάνω σε αυτά της προηγούμενης μνημονιακής περιόδου.

Ολα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
Ολιγοήμερη παράταση, μέχρι αύριο Κυριακή 5 Ιούλη, έδωσε η ΕΚΤ σε ό,τι αφορά το ύψος της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω του «έκτακτου μηχανισμού» (ELA). Δηλαδή, ενδέχεται να δρομολογήσει μέτρα, όπως το μεγαλύτερο «κούρεμα» των εγγυήσεων, επί των οποίων χορηγεί τα δανεικά κεφάλαια ή ακόμη και την επιστροφή της ρευστότητας που έχει χορηγήσει στις ελληνικές τράπεζες.
Την ίδια ώρα, τα επίπεδα ρευστότητας και φερεγγυότητας των εγχώριων τραπεζών είναι υπερβολικά αδύναμα και ορισμένες από τις τράπεζες ίσως πλησιάζουν στο επίπεδο εκείνο κατά το οποίο ηεκκαθάρισή τους καθίσταται υπαρκτή πιθανότητα.
Αυτό επισημαίνει σε νέα έκθεση ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης«Fitch», σε συνέχεια της υποβάθμισης των ελληνικών τραπεζών, που είχε προηγηθεί. Οπως επισημαίνει, η άμεση απόσυρση των κεφαλαιακών ελέγχων δεν είναι πιθανή, ακόμη κι αν υπάρξει επιτυχής ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές. Αναφέρει επίσης ότι οι 4 συστημικές ελληνικές τράπεζες απέτυχαν και θα είχαν ήδη χρεοκοπήσει εάν η κυβέρνηση δεν προχωρούσε στην επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων. Παράλληλα, εκτιμά ότι η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών με εγχώριους πόρους είναι αδύνατη λόγω της πολύ αδύναμης θέσης της χώρας, ενώ μετά τη λήξη του προγράμματος χάθηκαν και τα 10,9 δισ. ευρώ που υπήρχαν γι' αυτόν το σκοπό.
Να καταγραφεί το γεγονός ότι τα δάνεια των 10,9 δισ. ευρώ επιστράφηκαν από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στην Ευρωζώνη με βάση τη συμφωνία στο Γιούρογκρουπ της 20ής Φλεβάρη. Μάλιστα, η επιστροφή των κεφαλαίων αυτών έγινε στη συνέχεια με υπουργική απόφαση που φέρει την υπογραφή του υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη. Στο επόμενο διάστημα οι αποπληρωμές της συγκυβέρνησης προς το ΔΝΤ ξεπέρασαν τα 7 δισ. ευρώ! Παράλληλα, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου έβαζε στο χέρι τη διαθέσιμη ρευστότητα των ασφαλιστικών ταμείων και άλλων δημόσιων φορέων, προκειμένου να φέρει σε πέρας τις υποχρεώσεις του αστικού κράτους.
Σχετικά με την κατάσταση που διαμορφώνεται στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, ο οίκος αξιολόγησης «Moody's»επισημαίνει ότι «ο κίνδυνος απωλειών για τους καταθέτες και τους μετόχους είναι υψηλός», δεδομένης της αβεβαιότητας σχετικά με την πρόσβαση των τραπεζών στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) της ΕΚΤ.
Την περασμένη βδομάδα, η συγκυβέρνηση «σκάλωσε» στην αποπληρωμή δόσης προς το ΔΝΤ, ύψους 1,6 δισ. ευρώ. Σήμερα, οι κυβερνητικοί παράγοντες έρχονται να «εγγυηθούν» για τις μικροκαταθέσεις των λαϊκών νοικοκυριών αλλά και για μεγαλύτερα ποσά. Η συνολική μάζα των καταθέσεων, μετά και τις αλλεπάλληλες εκροές, αλλά και τη διαφυγή κεφαλαίων σε ασφαλή καταφύγια της πλουτοκρατίας, υπολογίζεται στα 120 δισ. ευρώ.