Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Σάββατο 18 Ιουλίου 2015

ΝΕΟΣ ΦΠΑ Σε εφαρμογή από Δευτέρα το νέο χαράτσωμα του λαού


Αυξήσεις φωτιά σε βασικά είδη και υπηρεσίες για τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά φέρνει η μετάταξή τους σε συντελεστή ΦΠΑ 23%

Ξεκινά από τη Δευτέρα η εφαρμογή των υψηλότερων συντελεστών ΦΠΑ σε δεκάδες προϊόντα και υπηρεσίες που καλύπτουν βασικές και στοιχειώδεις ανάγκες των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών, κατ' εφαρμογήν των όσων προβλέπονται στα λεγόμενα «προαπαιτούμενα» αντιλαϊκά μέτρα που ψηφίστηκαν στη Βουλή το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, βαδίζοντας προς την τελική συμφωνία με τους «θεσμούς» της τρόικας και την υπογραφή του τρίτου μνημονίου.

Στα 2,4 δισ. ευρώ το χρόνο η πρόσθετη αντιλαϊκή φοροληστεία
Συνολικά, τα πρόσθετα κρατικά έσοδα από το νέο χαράτσωμα του λαού μέσω της αναμόρφωσης του ΦΠΑ εκτιμώνται στα 2,4 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Συγκεκριμένα, στο 23%, από 13% που ήταν μέχρι σήμερα, αυξάνεται ο ΦΠΑ για όλα τα μεταποιημένα, συσκευασμένα και κονσερβοποιημένα είδη διατροφής, για όλα τα έτοιμα γεύματα και τα λοιπά είδη που σερβίρονται από τα καταστήματα μαζικής εστίασης, για τα μη βασικά νωπά τρόφιμα, για τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, τα κόμιστρα των ταξί, τα εισιτήρια τωνκινηματογράφων. Στο 23% πηγαίνουν και τα δίδακτρα των ιδιωτικών φροντιστηρίων (τα οποία μέχρι σήμερα δεν υπάγονταν στο καθεστώς ΦΠΑ).
Την ίδια στιγμή, ο συντελεστής ΦΠΑ στα ξενοδοχεία αυξάνεται στο13% από 6,5%, που είναι σήμερα και θα ισχύσει από 1 Οκτώβρη, ενώ την ίδια ημερομηνία θα ξεκινήσει η σταδιακή κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά.
Στα τρόφιμα, μεταξύ άλλων, με συντελεστή 23% ΦΠΑ θα υπολογίζεται η τιμή σε: μοσχαρίσιο κρέας, ζάχαρη, ξύδι, ρίγανη, καφέ, κακάο, αφεψήματα, αλλαντικά, ζαχαρώδη και ζαχαρωτά, πατατάκια, ποπ κoρν, γαριδάκια, τσίχλες, κράκερς, μπαχαρικά, προψημένο ψωμί, καταψυγμένες πίτες, προμαγειρεμένα φαγητά, ψωμί του τοστ, φρυγανιές, παξιμάδια, ηλιέλαια, σογιέλαια, καλαμποκέλαια, λιπαρές ουσίες, κονσέρβες, τοματοπολτούς, αναψυκτικά, χυμοί και λοιπά μη αλκοολούχα ποτά, ζυμαρικά καθώς και όλα τα είδη που σερβίρονται σε εστιατόρια, ταβέρνες, ψησταριές κ.λπ. Να σημειωθεί μάλιστα ότι πολλές από τις μετατάξεις τροφίμων στο 23% έγιναν με τις «νομοτεχνικές βελτιώσεις» που κατατέθηκαν την Τετάρτη στη Βουλή, γεγονός που «δείχνει» ότι οι εφαρμοστικές εγκύκλιοι πιθανά να φέρουν και άλλες αντιλαϊκές «εκπλήξεις».
Επίσης, στον συντελεστή 23% πηγαίνουν μια σειρά υπηρεσίες, όπως ανθοπωλεία, υπηρεσίες μεταφοράς (ταξί, ΚΤΕΛ φορτηγά κ.λπ.), οικοδομικές εργασίες, υπηρεσίες επισκευής ποδηλάτων, υποδημάτων και δερματίνων ειδών, επιδιόρθωσης και μετατροπής ενδυμάτων και υφασμάτων οικιακής χρήσης, υπηρεσίες οδοκαθαρισμού, αποκομιδής και ανακύκλωσης απορριμμάτων και επεξεργασίας αποβλήτων, ιδιωτικά θεραπευτήρια, επιχειρήσεις θεαμάτων (κινηματογράφοι κ.λπ.), συγγραφείς, καλλιτέχνες και συνθέτες.
Αμετάβλητος ο ΦΠΑ στο 13% παραμένει στα εξής τρόφιμα: Νωπό ή κατεψυγμένο χοιρινό, αρνί, κοτόπουλο, γαλοπούλα, κουνέλι, ψάρια, μαλάκια, γάλα, γιαούρτια, τυριά (όλων των ειδών), αυγά, μέλι, λαχανικά - φρούτα, δημητριακά, αλεύρια, ελαιόλαδο, παιδικές τροφές, ζυμαρικά (αν δεν έχουν παραπέρα επεξεργασία, π.χ. γέμιση κ.τ.λ.), ψωμί (χωρίς άλλα υλικά, π.χ. ελιές, σταφίδες κ.τ.λ.), νερά (εμφιαλωμένα, μη αεριούχα), αλάτι.

Προετοιμάζουν έδαφος για νέες αυξήσεις στις αστικές συγκοινωνίες
Αξίζει να σημειωθεί πως σε χτεσινή γραπτή ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΣΥ (λεωφορεία και τρόλεϊ), Γ. Οικονόμου, προετοιμάζει το έδαφος για μία άμεση αύξηση των εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς της πρωτεύουσας, καθώς όπως αναφέρει η εταιρεία αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια σημαντικά οικονομικά προβλήματα που προκλήθηκαν «από την τεράστια μείωση στην κρατική επιχορήγηση και την κατάσταση του στόλου που απαιτεί αυξημένες δαπάνες σε ανταλλακτικά και συντήρηση». Προσθέτει ακόμη ότι η απόφαση για δωρεάν μετακίνηση φέτος τον Ιούλη έχει οδηγήσει σε μια απώλεια εσόδων 6 - 7 εκατ. ευρώ.
Με βάση τις παραπάνω επισημάνσεις θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι η μεταφορά των εισιτηρίων των αστικών συγκοινωνιών στην υψηλότερη κατηγορία ΦΠΑ, θα σημάνει και την αύξηση της τιμής τους...