Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΙΟΥΝΚΕΡ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Ενεργότερη «παρουσία» της ιμπεριαλιστικής ΕΕ στην Αν. Μεσόγειο


Ορίστηκε ειδικός απεσταλμένος του προέδρου της Κομισιόν για το Κυπριακό

Από τη συνάντηση Γιούνκερ - Αναστασιάδη - Ακιντζί
Από τη συνάντηση Γιούνκερ - Αναστασιάδη - Ακιντζί
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--
Την αποφασιστικότητα του ευρωενωσιακού ιμπεριαλισμού να αναπτύξει «ενεργότερη παρουσία» στην κρίσιμη γεωστρατηγικά περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και να εμπλακεί πιο δραστήρια και στην επίλυση του Κυπριακού, αναδεικνύει η διήμερη επίσημη επίσκεψη που ολοκληρώνει σήμερα στην Κύπρο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Ο Γιούνκερ συνάντησε χτες χωριστά τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, στο Προεδρικό Μέγαρο και τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, στα Κατεχόμενα, αλλά παρέθεσε και επίσημο γεύμα προς τιμήν των δύο.
Σηματοδοτώντας τη διάθεση των Βρυξελλών για όλο και μεγαλύτερη ανάμειξη στα παζάρια με επίκεντρο (αλλά και με αφορμή) το Κυπριακό, ο Γιούνκερ ανακοίνωσε την αναβάθμιση του Βέλγου Πίτερ Βαν Νούφελ σε ειδικό απεσταλμένο του προέδρου της Κομισιόν στην Κύπρο. Μέχρι πρότινος, ο Βαν Νούφελ ήταν αρμόδιος για την παροχή τεχνικής και νομικής υποστήριξης προς την Αποστολή Καλών Υπηρεσιών του ΟΗΕ στην Κύπρο, λειτουργώντας ως κρίκος μεταξύ ΕΕ - ΟΗΕ.

Ενέργεια, «ασφάλεια», «ευρωπαϊκό κεκτημένο»
Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους και με το βλέμμα στραμμένο στους επιχειρηματικούς και γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς που κλιμακώνονται σε όλη τη γύρω περιοχή (Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική κ.τ.λ.), ο Γιούνκερ επισήμανε ότι η Κύπρος αποτελεί σήμερα φάρο της σταθερότητας και των ευρωπαϊκών αξιών, σε μια ταραχώδη περιοχή, «αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, ένα παράδειγμα ανάπτυξης, συνεργασίας και μιας ανοικτής προσέγγισης» των πραγμάτων. Ενώ αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, υποστήριξε ότι «αυτή είναι μια μοναδική ευκαιρία και δεν πρέπει να χαθεί η δυναμική». Πρόσθεσε ότι η επίτευξη λύσης θα είναι «καλά νέα, όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά και για ολόκληρη την ΕΕ» και εξήγησε ότι η ΕΕ θα προσφέρει στήριξη σε χρηματοδοτικές ανάγκες που θα προκληθούν μετά την επανένωση.
Στη συνάντησή τους, Γιούνκερ - Αναστασιάδης συζήτησαν την εφαρμογή του «προγράμματος προσαρμογής» (σ.σ. στις ευρωπαϊκές αντιλαϊκές κατευθύνσεις) και θέματα Ενέργειας, δεδομένου του ρόλου που οι υδρογονάνθρακες της περιοχής μπορούν να διαδραματίσουν για τη στήριξη των ευρωπαϊκών μονοπωλίων.
Από τη μεριά του, ο Κύπριος Πρόεδρος σημείωσε, μετά τη συνάντηση με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο, ότι «αναμφίβολα, η ΕΕ συνιστά την καλύτερη διασφάλιση και εγγύηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών όλων των Κυπρίων», υποστηρίζοντας ότι η ενεργότερη εμπλοκή των Βρυξελλών στο Κυπριακό «είναι της πλέον μεγαλύτερης σημασίας, ιδιαίτερα αφού έχουμε εισέλθει σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις».
Δηλώσεις έκανε και ο Ακιντζί, που από τα Κατεχόμενα είπε πως «αναμένουμε λύση τους επόμενους μήνες και μόλις φτάσουμε σ' εκείνο το σημείο, την επομένη θα είμαστε μέλη της ΕΕ... Θα πρέπει να προετοιμαστούμε. Εχουμε ελάχιστη συνεργασία με την ΕΕ και χρειάζεται να την επεκτείνουμε». Συμπλήρωσε, ακόμα, ότι θα πρέπει «από τη μία να τηρούμε τις αρχές και αξίες της ΕΕ και από την άλλη να σεβόμαστε τις αρχές μιας δικοινοτικής και διζωνικής λύσης. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να έχουμε μερικές παρεκκλίσεις στο κοινοτικό κεκτημένο, οι οποίες θα πρέπει να γίνουν αποδεκτές από ευρωπαϊκούς θεσμούς. Αυτό μπορεί να γίνει και ευελπιστώ ότι θα γίνει, αν θέλουμε να φτάσουμε σε λύση».

Ερχονται Χάμοντ αλλά και Ερντογάν
Στην Κύπρο σήμερα θα βρεθεί ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Φίλιπ Χάμοντ, που θα συναντηθεί με τον Κύπριο ομόλογό του, Ιω. Κασουλίδη. Μεταξύ άλλων, θα συζητηθούν τρόποι ενίσχυσης των διμερών σχέσεων, το Κυπριακό, η βρετανική θέση για «μεταρρύθμιση» της ΕΕ, ζητήματα μετανάστευσης και άλλα περιφερειακά «κοινού ενδιαφέροντος».
Στο μεταξύ, χτες έγινε γνωστό ότι στις 20 Ιούλη θα επισκεφτεί τα Κατεχόμενα ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να παρευρεθεί στις εκδηλώσεις που το ψευδοκράτος συνεχίζει προκλητικά να οργανώνει, τιμώντας την επέτειο από την τουρκική εισβολή του 1974.