Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ Ανατριχιαστικά σχέδια για τους καρκινοπαθείς


Τους ενοχοποιεί για την αρρώστια τους και τους καταδικάζει να πληρώνουν για τη θεραπεία τους
Μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας για την πρόληψη του καρκίνου προσφέρονται επί πληρωμή από δημόσιες και ιδιωτικές δομές. Και μετά το υπουργείο μιλάει για υποχρεωτική πρόληψη...
Μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας για την πρόληψη του καρκίνου προσφέρονται επί πληρωμή από δημόσιες και ιδιωτικές δομές. Και μετά το υπουργείο μιλάει για υποχρεωτική πρόληψη...
Μόνο ανατριχίλα και οργή προκαλούν οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας, Π. Κουρουμπλή, ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται να επιβάλει «τιμωρία» στους καρκινοπαθείς, αν αυτοί, πριν νοσήσουν, δεν είχαν πάρει μέρος στις υποχρεωτικές προληπτικές εξετάσεις που σκοπεύει να καθιερώσει το υπουργείο Υγείας για τους τέσσερις από τους πιο διαδεδομένους τύπους καρκίνου στη χώρα μας (μαστού, τραχήλου της μήτρας, προστάτη και παχέος εντέρου).
Οπως δηλώνει ο Π. Κουρουμπλής στον «Ελεύθερο Τύπο», το υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται ένα σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο καθίστανται υποχρεωτικές μετά από μια ορισμένη ηλικία και με μια ορισμένη συχνότητα, εξετάσεις όπως η μαστογραφία και το τεστ pap για τις γυναίκες, το PSA (προστατικό αντιγόνο) και η κλινική εξέταση του προστάτη για τους άνδρες, η κολονοσκόπηση και το τεστ κοπράνων για τα δυο φύλα.
«Οσοι δεν είναι συνεπείς θα αντιμετωπίζουν ως ποινή την υποχρέωση να συμμετέχουν στο κόστος της νόσου, εφόσον αρρωστήσουν», σημειώνει ο αρμόδιος υπουργός, προσδιορίζοντας μάλιστα την «ποινή» στο 50% του κόστους που έχει η αντικαρκινική θεραπεία!
Ούτε λίγο, ούτε πολύ, ο υπουργός φορτώνει στους ίδιους τους ασθενείς την αύξηση των καρκίνων στη χώρα μας, λέγοντας: «Σαν λαός είμαστε αμελείς σε ό,τι αφορά την υγεία μας. Το αποδεικνύει το γεγονός πως πρόσφατα υλοποιήθηκε πρόγραμμα αντικαρκινικών εξετάσεων για 60.000 ωφελούμενους στο οποίο προσήλθαν να εξεταστούν μόλις 7.000 άτομα». Για το ποιος χρηματοδότησε το πρόγραμμα, ποιος ενημέρωσε και πώς διευκολύνθηκαν οι ενδιαφερόμενοι να συμμετέχουν, ο υπουργός δεν λέει βέβαια κουβέντα, θέλοντας να παίξει με τις εντυπώσεις.

Χρειάζεται μεγάλο θράσος
Σκόπιμα ο υπουργός Υγείας δεν μπαίνει στον κόπο να διευκρινίσει ποιος θα αναλάβει το κόστος των προληπτικών εξετάσεων, πώς θα εξασφαλίζεται η έγκαιρη συμμετοχή όλων των ασφαλισμένων και των ανασφάλιστων σε αυτές, με δεδομένες τις τεράστιες ελλείψεις στις δημόσιες δομές, αν στις εξετάσεις θα συμμετέχουν και ιδιωτικά διαγνωστικά και με ποιους όρους, πώς θα διασφαλίζεται η συμμετοχή των εργαζομένων, που ακόμα και για ένα έκτακτο περιστατικό δεν έχουν τη δυνατότητα να λείψουν ούτε μια ώρα από τη δουλειά τους.
Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται μεγάλο θράσος για να κουνάει ο υπουργός Υγείας το δάκτυλο στα εκατομμύρια των φτωχών ανθρώπων από τα λαϊκά στρώματα, που είτε είναι ανασφάλιστοι, είτε δεν έχουν τα χρήματα για να αποκτήσουν πρόσβαση σε στοιχειώδεις υπηρεσίες Υγείας και να τους καταγγέλλει ότι αυτοί ευθύνονται αν νοσήσουν από καρκίνο.
Η κυβέρνηση, συνεχίζοντας το έργο των προηγούμενων, ισοπεδώνει και εμπορευματοποιεί την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που υπολειπόταν πάντα των πραγματικών αναγκών και τώρα έχει καταρρεύσει σχεδόν ολοκληρωτικά. Αλλωστε, στην πλειοψηφία των προγραμμάτων προληπτικής εξέτασης, το υπουργείο Υγείας συμμετέχει σαν ...μάνατζερ μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στο χώρο της Υγείας, που αναζητούν πελατεία.

Κακέκτυπα «πρόληψης»
Η κυβέρνηση, επίσης, περιορίζει την έγνοια της για την πρόληψη σε μερικές μόνο ασθένειες και παρουσιάζει την πρόληψη από τον καρκίνο σαν υπόθεση μιας - δυο εξετάσεων, στη βάση των λεγόμενων «διαγνωστικών πρωτοκόλλων».
Με τον τρόπο αυτό αποκρύβει σκόπιμα ότι υπάρχουν πιο σύνθετοι παράγοντες που χρειάζεται να αντιμετωπιστούν για να ενισχυθεί η πρόληψη, αλλά το κράτος ούτε θέλει, ούτε μπορεί, λόγω του κόστους που συνεπάγεται για τα δημοσιονομικά και για να μη θίξει τα συμφέροντα και την κερδοφορία του κεφαλαίου.
Ακόμα, σε ένα σύστημα Υγείας εμπορευματοποιημένο, όπου κυριαρχούν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, πάει πολύ η κυβέρνηση να απειλεί τους καρκινοπαθείς με «ποινές» και συμμετοχή στη θεραπεία, όταν από τα ίδια τα πράγματα οι ασθενείς χρειάζεται σε πολλές περιπτώσεις να πληρώσουν τα μαλλιοκέφαλά τους για να εξασφαλίσουν τα φάρμακα και τις άλλες θεραπείες που ενδείκνυνται. Χώρια που στο βάθος τέτοιων απειλών, ενδεχόμενα να κρύβονται σχέδια για αύξηση της συμμετοχής όλων των ασθενών σε φάρμακα και θεραπείες.
Σε κάθε περίπτωση, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του υπουργού, όσοι δεν συμμετέχουν στις προληπτικές εξετάσεις και έχουν την ατυχία να νοσήσουν από καρκίνο, είναι καταδικασμένοι σε βέβαιο θάνατο, αν δεν έχουν να πληρώσουν για τη θεραπεία τους...
Κι αυτό όταν σήμερα, η επιστήμη και η τεχνική έχουν αναπτύξει τέτοιες μεθόδους διάγνωσης και θεραπείας του καρκίνου που θα μπορούσαν να αυξήσουν το προσδόκιμο ζωής, αντί αυτό να μειώνεται, επειδή τα λαϊκά στρώματα δεν έχουν πρόσβαση σε ακριβές θεραπείες και διαγνωστικές εξετάσεις που μονοπωλούνται σχεδόν από τα ιδιωτικά κέντρα.


Το παράδειγμα του «Μεταξά»
Με αφορμή τις δηλώσεις Κουρουμπλή, ο «Ριζοσπάστης» επαναφέρει ορισμένα στοιχεία από το ρεπορτάζ που είχε κάνει στις 26 Απρίλη στο αντικαρκινικό νοσοκομείο «Μεταξά». Τα στοιχεία δείχνουν την άθλια κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της αντικαρκινικής θεραπείας και αποκαλύπτουν ότι αλλού πρέπει να αναζητηθούν τα κίνητρα της κυβέρνησης για την ανακίνηση του ζητήματος της πρόληψης και όχι στο ενδιαφέρον της για τους ασθενείς.
Συγκεκριμένα, η ταλαιπωρία και το «χαράτσωμα» των ασθενών ξεκινάει από την πρώτη στιγμή. Το τηλεφωνικό κέντρο για κλείσιμο ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία, με πρόφαση την έλλειψη προσωπικού, έχει δοθεί σε ιδιωτική τηλεφωνική εταιρεία με χρέωση 1 ευρώ το λεπτό! Δηλαδή, ο ασθενής μόνο για να κλείσει ένα ραντεβού στο νοσοκομείο πληρώνει από 3-15 ευρώ!
Στα εξωτερικά ιατρεία η αναμονή είναι μεγάλη. Από δύο έως τέσσερις μήνες, μπορεί να φθάσει και τους έξι μήνες. Η λίστα θα μπορούσε να μεγαλώσει, αλλά κλείνει όταν συμπληρώνονται τα ραντεβού για τους επόμενους τρεις μήνες και ξανανοίγει όταν τελειώσει το τρίμηνο. Μέχρι τότε, ισχύει στην κυριολεξία αυτό που λέει ο λαός μας: «Ποιος ζει και ποιος πεθαίνει»...
Η φαρμακευτική δαπάνη του νοσοκομείου μειώθηκε κατά 30,47% σε μόλις τέσσερα χρόνια! Σαν αποτέλεσμα, δεν είναι λίγες οι φορές που το νοσοκομείο ζητάει από τους ασθενείς να φέρουν για τη χημειοθεραπεία φάρμακα που οι ίδιοι έχουν προμηθευτεί από φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, επειδή το νοσοκομείο δεν έχει δυνατότητα να εντάξει τη σχετική δαπάνη στον προϋπολογισμό του.