Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τετάρτη, 5 Αυγούστου 2015

Οριστικό «λουκέτο» στην Παιδική Πολυκλινική


Οριστικό «λουκέτο» στην Παιδική Πολυκλινική Αθήνας βάζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ καθώς οι 12 εργαζόμενοι σ' αυτή πήραν φύλλο πορείας για άλλες μονάδες του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας απ' την 1/9/2015. Οι περισσότεροι μεταφέρονται στο Κέντρο Μάνας και Παιδιού στην οδό Λένορμαν, στο Κέντρο Υγείας Βύρωνα, στο Κέντρο Παιδοψυχικής Υγιεινής (στην οδό Ηπείρου) και στο Κέντρο Υγείας Σπάτων.
Η διάλυση της Παιδικής Πολυκλινικής δεν είναι η μοιραία κατάληξη, αλλά αποτέλεσμα της πολιτικής σύνθλιψης της Πρόνοιας, που άρχισε με τις συγχωνεύσεις μονάδων απ' την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τη δημιουργία του Εθνικού Οργανισμού Κοινωνικής Φροντίδας (ΕΟΚΦ). Καμιά πρόσληψη δεν έγινε τα τελευταία χρόνια μετά τις συνεχείς συνταξιοδοτήσεις.
Η Παιδική Πολυκλινική παλιά ανήκε στο ΠΙΚΠΑ. Βρίσκεται στην πλατεία Μεταξουργείου και προσφέρει υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) σε παιδιά και οικογένειες ανασφάλιστων και μεταναστών. Μετά τη δημιουργία του ΕΟΚΦ, διασυνδέθηκε με το Κέντρο Υγείας Βύρωνα και μέσω αυτού με το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο και τώρα ανήκει στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια.
Οι εργαζόμενοι και επαγγελματίες Υγείας προσφέρουν υπηρεσίες τόσο στα παιδιά που επισκέπτονται την Πολυκλινική, όσο και σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Λόγου χάρη υπάρχουν δύο επισκέπτριες Υγείας καθώς και ψυχολόγος και λογοθεραπευτής που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

Ανοιχτή επιστολή των εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ
Τα οξυμένα προβλήματα του νοσοκομείου αναδεικνύει με ανοιχτή επιστολή το Σωματείο Εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠαΓΝΗ), με αφορμή τη συνάντηση με το διοικητή της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας.
Στην επιστολή του, το σωματείο σημειώνει ανάμεσα σε άλλα ότι η κατάσταση στο ΠαΓΝΗ να έχει φτάσει στο απροχώρητο: «Νοσηλευτικό προσωπικό έχει υπερβεί τα όρια της εξάντλησης. Γιατροί συχνά παραμένουν στις κλινικές τους έως και 36 συνεχόμενες ώρες. Διοικητικό και τεχνικό προσωπικό προσπαθεί να αντιμετωπίσει κάτω από αντίξοες συνθήκες την εξυπηρέτηση των ασθενών και τη συντήρηση του κτιριακού, ηλεκτρομηχανολογικού και βιοϊατρικού εξοπλισμού».
Την ίδια ώρα, «ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου τραγικά μειωμένος (...) Οι ελλείψεις προσωπικού είναι τραγικές. Ολα τα τμήματα του νοσοκομείου υποστελεχωμένα λειτουργούν σημαντικά κάτω από τα όρια ασφαλείας». Το σωματείο αναφέρεται στις συνέπειες που έχουν όλα τα παραπάνω σε εργαζόμενους και ασθενείς και αναδεικνύει τις ευθύνες της σημερινής συγκυβέρνησης, που συνεχίζει την πολιτική των προηγούμενων. Στη βάση αυτή, απαιτεί από τους αρμόδιους άμεσες απαντήσεις και ανάμεσα σε άλλα διεκδικεί:
Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία για όλους, άμεση χρηματοδότηση του νοσοκομείου από τον κρατικό προϋπολογισμό που να καλύπτει πλήρως τις λειτουργικές του ανάγκες, άμεση στελέχωση με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, κατάργηση κάθε χαρατσιού στην Υγεία, να διαγραφούν τα χρέη όλων των ασθενών, πλήρης ανάπτυξη της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής, άμεσο άνοιγμα Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), άνοιγμα νέων κρεβατιών στις εντατικές του νοσοκομείου.