Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΟΛΑΝΤ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

 

Προωθώντας τα συμφέροντα του γαλλικού ιμπεριαλισμού

 

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου σε κοινή συνέντευξη με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρ. Ολάντ

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

«Φίλος του Ισραήλ», αλλά και «των Παλαιστινίων» εμφανίστηκε ο Γάλλος Πρόεδρος, στις συναντήσεις που είχε χτες στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά εδάφη, επιδιώκοντας να «αναθερμάνει» την παρουσία του γαλλικού ιμπεριαλισμού στην περιοχή. Ο Φρανσουά Ολάντ, κατά την πρώτη του επίσκεψη στην περιοχή, επικέντρωσε το ενδιαφέρον του στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και στις ισραηλινο-παλαιστινιακή ειρηνευτική διαδικασία. Φτάνοντας στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, την Κυριακή, όπου έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο Σιμόν Πέρες και τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, (με τους οποίος είχε αργότερα ξεχωριστές συναντήσεις) ο Ολάντ υπογράμμισε ότι η Γαλλία δεν πρόκειται να υποχωρήσει από τις απαιτήσεις που θέτει ή από τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στο Ιράν «αν δεν υπάρξει βεβαιότητα ότι το Ιράν έχει απαρνηθεί το πυρηνικό όπλο».

Τα ίδια επανέλαβε και κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, αργότερα, μετά από συνάντηση που είχε με τον Νετανιάχου. Νωρίτερα, ο Νετανιάχου είχε δηλώσει ότι θα συζητήσει το θέμα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος με τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν, την Τετάρτη. Υπενθυμίζεται ότι εντός της βδομάδας έχει προγραμματιστεί μια νέα συνάντηση της «ομάδας των έξι» και του Ιράν στη Γενεύη, ενώ έγινε γνωστό ότι σήμερα ο Αμερικανός Πρόεδρος Ομπάμα θα συναντήσει τους επικεφαλής της Γερουσίας, για να τους «ενημερώσει» ως προς το περιεχόμενο της, υπό διαπραγμάτευσης, συμφωνίας και να τους ζητήσει να μην υιοθετήσουν νέες κυρώσεις κατά του Ιράν προκειμένου να διευκολυνθεί η διαπραγμάτευση.

Ιερουσαλήμ και εποικισμός

Ο Ολάντ, χτες, μετέβη, για πρώτη φορά, και στα Παλαιστινιακά εδάφη όπου, αφού κατέθεσε στεφάνι στο μαυσωλείο του Γιάσερ Αραφάτ, συναντήθηκε με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Αμπάς και εκπροσώπους παλαιστινιακών μη πολιτικών οργανώσεων. Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Γάλλος Πρόεδρος τάχθηκε υπέρ της συνέχισης της ισραηλινο-παλαιστινιακής διαπραγμάτευσης, υπέρ του «πλήρους και οριστικού τερματισμού του εποικισμού», εκτιμώντας ότι υποσκάπτει τις διαπραγματεύσεις και την προοπτική της ίδρυσης δύο ανεξάρτητων γειτονικών κρατών. Αργά το βράδυ χτες, ο Ολάντ επρόκειτο να απευθύνει ομιλία στο ισραηλινό κοινοβούλιο κατά την οποία αναμενόταν να επαναλάβει τη σταθερή προσήλωσή του στην ασφάλεια του Ισραήλ, την επιμονή του στη διασφάλιση ότι το Ιράν δεν θα αποκτήσει πυρηνικό όπλο αλλά και την πλήρη υποστήριξή του στην ισραηλινο-παλαιστινιακή ειρηνευτική διαδικασία με στόχο τη δημιουργία δύο ανεξάρτητων κρατών. Πάντως, ο Πρόεδρος του Ιράν Χ. Ρουχανί προειδοποίησε χτες σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλ. Πούτιν, ότι στη συνάντηση την Τετάρτη στη Γενεύη οι «δυτικοί συνομιλητές» δεν πρέπει να προβάλουν υπερβολικές απαιτήσεις.