Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Γ. Βρούτσης: Oι αντεργατικές παρεμβάσεις δεν γίνονται ειδικά για την κρίση

 

Προανήγγειλε νέες μεγάλης έκτασης αντεργατικές ανατροπές

 

Το αντεργατικό πλέγμα των μέτρων που περιλαμβάνει δραματικές μειώσεις μισθών και ημερομισθίων και διάλυση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων ήρθε, για να μείνει.

Αυτό επανέλαβε στην ουσία ο υπουργός εργασίας Γιάννης Βρούτσης μιλώντας στη βουλή, στη διάρκεια συζήτησης Επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ για το Σχέδιο καταπολέμησης της ανεργίας των νέων.

Συγκεκριμένα ο υπουργός υπογράμμισε ότι οι παρεμβάσεις «δεν μπορεί να γίνονται ειδικά για την κρίση», ενώ προανήγγειλε νέες -μεγάλης έκτασης- εργασιακές ανατροπές, αφού όπως είπε «χρειάζεται να πιάσουμε από την αρχή το νήμα της υπόθεσης» ξεκαθαρίζοντας ότι τα «διαρθρωτικά μέτρα και οι παρεμβάσεις», όπως ονόμασε την αντεργατική λαίλαπα,  γίνονται ώστε «το ανοδικό γύρισμα της οικονομίας που έρχεται να μας βρει έτοιμους από κάθε άποψη» διαβεβαιώνοντας επί της ουσίας το κεφάλαιο, ότι, στη φάση της όποιας ανάκαμψης, θα αποκαταστήσει τα κέρδη που έχασε στην περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης με την ακόμα μεγαλύτερη συμπίεση των μισθών και των ημερομισθίων και τη λεηλασία των εργασιακών δικαιωμάτων.

'Άλλωστε υποστήριξε ότι «η ανάπτυξη θα προέλθει από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις» προσθέτοντας ότι το περιβάλλον της υγιούς επιχειρηματικότητας είναι περισσότερο ευνοϊκό, λειτουργικό και ευέλικτο απ' ό,τι στο παρελθόν»

Ο Γιάννης Βρούτσης υποστήριξε ακόμα ότι «δεν μπορεί η εξέλιξη του κόστους εργασίας να γίνεται ανεξάρτητα από τα πραγματικά μεγέθη και τις δυνατότητες της οικονομίας», γιατί κάτι τέτοιο θα οδηγήσει στην επιδείνωση των όρων της ανταγωνιστικότητας, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, εννοώντας στην πραγματικότητα ότι οι εργαζόμενοι θα πληγούν ακόμα περισσότερο στο όνομα της καπιταλιστικής κερδοφορίας αφού -όπως τόνισε- «η εξέλιξη του κόστους εργασίας πρέπει να συμβαδίζει με την εξέλιξη της παραγωγικότητας».

Μάλιστα ανέφερε ότι ανάλογα μέτρα και παρόμοιες αλλαγές γίνονται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες επιβεβαιώνοντας ότι η επίθεση του κεφαλαίου είναι ενιαία με ή χωρίς μνημόνιο. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του χαρακτήρισε «αλλεργικές αντιδράσεις στο άκουσμα και μόνο τις λέξεις μεταρρύθμιση και ευελιξία» εννοώντας τις αντιδράσεις των εργαζομένων απέναντι στη λεηλασία που έχει εξαπολύσει η συγκυβέρνηση ικανοποιώντας τις απαιτήσεις των μονοπωλιακών ομίλων.

Σημείωσε ακόμα ότι ο «κατώτατος μισθός θα είναι ένα κατώφλι ασφαλείας για το σύνολο των αμοιβών και πάνω σε αυτό το κατώφλι θα έχουν τη δυνατότητα οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι να συμφωνούν όποιους υψηλότερους μισθούς ανάλογα με την παραγωγικότητα του κλάδου και της επιχείρησης», γεγονός που αποτελεί  βεβαίως διάλυση των Συλλογικών Συμβάσεων.

Ο Γ. Βρούτσης, με το βλέμμα στραμμένο στο κεφάλαιο, προχώρησε και σε πανηγυρισμούς για την κατάσταση στην αγορά εργασίας και επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης για παραπέρα μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών κατά ακόμα 3,9 μονάδες (έχουν ήδη μειωθεί κατά 1,1 μονάδα) ώστε το 2016 να υπάρξει μία συνολική μείωση 5 μονάδων, που  θα έχουν πενιχρά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της ανεργίας, αφού -όπως συμπλήρωσε- σε πρώτη φάση θα δημιουργηθούν 30.000 θέσεις εργασίας με τάση αύξησης σε μεσοπρόθεσμο όμως ορίζοντα.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα της ανεργίας των νέων, το οποίο ούτε θέλει μα ούτε και μπορεί να αντιμετωπίσει την ανεργία, ο Γιάννης Βρούτσης υποστήριξε ότι θα διατεθούν στη χρονική περίοδο 2014 - 2020 1,5 "δισ." ευρώ που θα αφορούν 440000 ανέργους νέους.

Συνδέσεις Ειδήσεων:

Αντ. Σαμαράς: Ανακοίνωσε νέα μέτρα σε όφελος της εργοδοσίας με πρόσχημα την αντιμετώπιση της ανεργίας