Τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ των προγραμμάτων ανακύκλωσης της ανεργίας, αλλά με «ρήτρα απασχόλησης», επανέλαβαν οι βουλευτές του
Νέα μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9% ανακοίνωσε χτες από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, στη διάρκεια της συζήτησης Επίκαιρης Επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ, με τίτλο «Σχέδιο Καταπολέμησης της Ανεργίας των Νέων και το Πρόγραμμα Εγγυήσεων Απασχόλησης».
Στην πραγματικότητα, η διαμάχη κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ ήταν για το ποιος μπορεί πιο αποτελεσματικά να διαχειριστεί το πρόβλημα της ανεργίας στον καπιταλισμό, ώστε από τη μια να διασφαλίζουν τα μονοπώλια φτηνά χέρια νέων κυρίως εργαζομένων και από την άλλη να διατηρείται η «κοινωνική συνοχή».
Ο υπουργός, αφού παρουσίασε ως «επίτευγμα» τις προκλητικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού για το 1,5 δισ. ευρώ που θα εξασφαλίσει για τους εργοδότες από το νέο ΕΣΠΑ «ως πακέτο δράσεων για την απασχόληση», ανέφερε ότι επειδή «η ανεργία είναι διαρθρωτικό δομικό πρόβλημα της ελληνικής αγοράς εργασίας (...) χρειάζεται να πιάσουμε το νήμα της υπόθεσης, θεραπεύοντας στρεβλώσεις και παθογένειες σε όλα τα βήματα εισόδου των νέων στην απασχόληση: Στην εκπαίδευση, στους μηχανισμούς μετάβασης στο σχολείο, στην απασχόληση, στην ίδια τη θεσμική οργάνωση της αγοράς εργασίας».
Μειώνει κι άλλο τις εισφορές
Για τις δράσεις σχετικά με την «καταπολέμηση της ανεργίας», σημείωσε: «Μειώσαμε ήδη στο τέλος του 2012 τις εργοδοτικές εισφορές κατά 1,1% και με ορίζοντα το 2016 προσπαθούμε να περικόψουμε ακόμη 3,9% ώστε να έχουμε μία αξιόλογη συνολική μείωση κατά 5%»!
Οπως ισχυρίστηκε, «αυτό θα οδηγήσει σε πρώτη φάση σε πρόσληψη τουλάχιστον 30.000 ατόμων, κυρίως νέων ανθρώπων». Πρόκειται για ψευτιές πρώτου μεγέθους, αφού ούτε η κατακρήμνιση των μισθών έβαλε φρένο στην ανεργία, όπως υποσχόταν η κυβέρνηση. Δεν είπε επίσης ο υπουργός ότι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα βουλιάξει κι άλλο τα Ταμεία και θα αξιοποιηθεί ως όχημα για τις επόμενες αντιασφαλιστικές ανατροπές.
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Δ. Στρατούλης παρουσίασε την ανεργία σαν παράγωγο των μνημονίων, καλλιεργώντας αυταπάτες ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη, με το δικό του μείγμα, θα οδηγήσει στην αντιμετώπισή της. Είπε μεταξύ άλλων: «Αν δεν φύγουμε από τα μνημόνια, αν δεν τα αντικαταστήσουμε από ένα εθνικό σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, δεν υπάρχει περίπτωση να αρχίσει έστω και αργά να αντιμετωπίζεται το θέμα της ανεργίας».
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Μπάρκας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «διαστρεβλώνετε ακόμα και τα προγράμματα της ΕΕ», ενώ η Δ. Χαραλαμπίδου συμφώνησε με την «επιδότηση των επιχειρήσεων», με την προϋπόθεση ότι «αυτή θα παραπέμπει σε ρήτρα απασχόλησης».
Η παρέμβαση του ΚΚΕ
«Το βασικό δικαίωμα στη δουλειά το τσαλαπατούν αυτοί που υπηρετείτε, οι καπιταλιστές, η ΕΕ», ανέφερε, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης. Θύμισε ότι τα προγράμματα που έφεραν τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, όπως τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, τα «Stage» εφαρμόστηκαν σε «περιόδους μεγάλων ρυθμών ανάπτυξης» και ότι αυτά ξεκίνησαν από την Τοπική Διοίκηση και δημάρχους των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ.
Επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «διαχρονικά όχι μόνο στήριζε» αυτά τα προγράμματα, αλλά «όποια πέτρα και αν σήκωνες, έβρισκες από κάτω ένα στέλεχος του Συνασπισμού που είχε αυτά τα προγράμματα». Ανέφερε τέλος ότι μόνο «ο σοσιαλισμός που οικοδομήθηκε τον προηγούμενο αιώνα έλυσε το πρόβλημα της ανεργίας» και ότι «χάρη στο σοσιαλισμό είχαν αρκετά δικαιώματα και οι εργαζόμενοι στις καπιταλιστικές χώρες».