Συγχωνεύσεις και στα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ
Ετσι θα δημιουργηθεί «πλεόνασμα προσωπικού» για να καλυφθούν, υποτίθεται, οι τρομακτικές ελλείψεις
Οι χρονίως πάσχοντες και οι ηλικιωμένοι είναι οι πρώτοι που πλήττονται απ' τη σύνθλιψη των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας
Με συγχωνεύσεις και των πολυιατρείων του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ) θα συνοδευτούν οι συγχωνεύσεις των δημόσιων νοσοκομείων, ώστε να αξιοποιηθεί το «πλεόνασμα προσωπικού» μέσω της κινητικότητας των εργαζομένων, σύμφωνα με ένα σχέδιο δίμηνης διάρκειας, το περίγραμμα του οποίου παρουσίασε χτες ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης στη συνάντησή του με τους διαπιστευμένους συντάκτες.
Απαντώντας σε ερώτηση για τις υγειονομικές υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ, ο υπουργός Υγείας είπε ότι θα γίνουν σίγουρα συγχωνεύσεις χωρίς να απαντήσει πόσες μονάδες θα μείνουν απ' τις ήδη λειτουργούσες του πρώην ΙΚΑ (60 νομαρχιακές, 82 τοπικές και 108 τοπικά ιατρεία). «Ο ΕΟΠΥΥ, είπε ο υπουργός, θα συνεχίσει να είναι και πάροχος και παραγωγός υπηρεσιών». Ενώ απαντώντας στην ερώτηση αν υπάρχει και η σκέψη ενοποίησης Κέντρων Υγείας με Πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ, είπε: «Δεν είναι αυτό που εξετάζουμε αυτή τη στιγμή αλλά πράγματι υπάρχει στο γενικό μας σχέδιο».
Ερωτηθείς για τα εργαστήρια του ΙΚΑ που δε λειτουργούν λόγω της μη ολοκλήρωσης των διαγωνισμών για την προμήθεια αντιδραστηρίων ο υπουργός Υγείας είπε ότι είναι πολύπλοκο το θέμα λόγω προσφυγών των εταιρειών, ότι δόθηκε η δυνατότητα τμηματικής παραγγελίας μέχρι 2.500 ευρώ για αντιδραστήρια απ' τους διευθυντές των μονάδων και ότι τον τελικό λόγο στη διαδικασία έχει το ΙΚΑ.
Αναφερόμενος στους ελεγκτές ιδιώτες του ΕΟΠΥΥ, που με λογική λογιστή και όχι τα επιστημονικά κριτήρια των γιατρών θα προχωρήσουν στην περιστολή των παροχών και των δαπανών, είπε ότι θα ξεκινήσει άμεσα η εφαρμογή για τους παρόχους του ιδιωτικού τομέα, ενώ για τα δημόσια νοσοκομεία είπε ότι θα δούμε. Απαντώντας στην ερώτηση αν θα υπάρξουν επιστροφές στον ΕΟΠΥΥ και απ' τα δημόσια νοσοκομεία σε περίπτωση που οι έλεγχοι -όπως στον ιδιωτικό τομέα- θα διαπιστώσουν αποκλίσεις απ' τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, στην αρχή ο υπουργός είπε ότι θα γίνει η ίδια εφαρμογή. Στη συνέχεια όμως είπε ότι το θέμα αυτό θα εξεταστεί και θα γίνουν συμψηφισμοί, καθώς «ο ΕΟΠΥΥ και τα δημόσια νοσοκομεία έχουν δοσοληψίες». Επίσης, την απάντηση ότι το θέμα θα εξεταστεί έδωσε και στο ερώτημα αν τα δημόσια νοσοκομεία θα πληρώνουν, όπως και ο ιδιωτικός τομέας, τους ελεγκτές - ιδιώτες.
Οι συγχωνεύσεις - αλλαγές ρόλου τις ονόμασε ο υπουργός - στα νοσοκομεία θα ξεκινήσουν απ' το Λεκανοπέδιο Αττικής και θα επεκταθούν αργότερα στην επαρχία. Χωρίς να τα κατονομάσει, ο υπουργός Υγείας μίλησε για πέντε ή έξι νοσοκομεία τα οποία, δε θα κλείσουν όπως είπε, αλλά θα μετατραπούν σε Κέντρα Υγείας αστικού τύπου, με εξωτερικά ιατρεία και την αντιμετώπιση χρονίως πασχόντων. Πρόσχημα για τις επιλογές είναι η χαμηλή πληρότητα και έχει ως στόχο να αξιοποιηθεί το «πλεόνασμα προσωπικού μέσω της κινητικότητας». Να καλυφθούν δηλαδή - αν μπορεί να γίνει αυτό - οι τρομακτικές ελλείψεις με το ήδη αποδεκατισμένο προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων.
Ο υπουργός Υγείας επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι δε θα γίνουν απολύσεις στο χώρο της Υγείας, αλλά επέμενε στην κινητικότητα, χωρίς αξιολόγηση, όταν κάποιος πάει, στο ίδιο, όπως είπε, πράγμα. Πρόσθεσε ότι θα υπάρξουν και μετακινήσεις απ' το υπουργείο Παιδείας προς το υπουργείο Υγείας.
Αναφερόμενος στα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) ο υπουργός Υγείας είπε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει θέσει ως προαπαιτούμενο μέτρο, αλλά για τη διαπραγμάτευση του ερχομένου Σεπτέμβρη, την παραχώρηση του δικαιώματος πώλησης στα σούπερ μάρκετ, και μάλιστα με απελευθερωμένες τις τιμές τους. Εσπευσε, αν και δήλωσε ότι είναι «πολύ υπέρ της ελεύθερης αγοράς», να διευκρινίσει ότι η ελληνική πλευρά επιδιώκει είτε να επιτύχει αναβολή της σχετικής συζήτησης και παράταση του ισχύοντος καθεστώτος για την πώληση των ΜΗΣΥΦΑ είτε να παραχωρηθεί στα σούπερ μάρκετ το δικαίωμα για την πώληση μόνον βιταμινών, ιχνοστοιχείων και συμπληρωμάτων διατροφής.