Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ Πυροδοτούν νέο «τσουνάμι» απολύσεων

 

Την κατάργηση της προϋπόθεσης έγκρισης ομαδικών απολύσεων πάνω από τα ισχύοντα επιτρεπτά όρια ετοιμάζεται να νομοθετήσει η κυβέρνηση

 

Μονοπώλια όπως η «Λαφάρζ» στο τσιμέντο θα μπορούν να απολύουν ομαδικά, χωρίς να έχουν κηρύξει πτώχευση

Tην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στις μεγάλες επιχειρήσεις, ομίλους, τράπεζες, εμπορικές αλυσίδες και πολυεθνικές δρομολογεί η κυβέρνηση, προσαρμόζοντας τη σχετική νομοθεσία για τις απολύσεις στα «ισχύοντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης», όπου προ πολλού το πολυεθνικό κεφάλαιο προς δόξαν του «ευρωπαϊκού κεκτημένου», έχει λυμένα τα χέρια του. Πηγές του υπουργείου Εργασίας, σχολιάζοντας τη ματαίωση της χτεσινής συνάντησης των εκπροσώπων της τρόικας με την ηγεσία του υπουργείου, υποστήριξαν ότι το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων έχει πλέον δρομολογηθεί και θα αντιμετωπιστεί με βάση τα ισχύοντα στην ΕΕ.

Σημειώνεται ότι διαχρονική αξίωση των εκπροσώπων του μεγάλου κεφαλαίου στη χώρα μας ήταν η κατάργηση της προϋπόθεσης έγκρισης από το υπουργείο Εργασίας ομαδικών απολύσεων στις επιχειρήσεις άνω των 150 ατόμων, όταν ο αριθμός τους υπερέβαινε τα όρια που θέτει η ισχύουσα νομοθεσία (ποσοστό 5% το μήνα). Με αυτόν τον τρόπο, και για να μπορούν να προχωρήσουν τις αναδιαρθρώσεις τους οι μεγάλες επιχειρήσεις και στη χώρα μας θα μπορούν ελεύθερα, χωρίς δηλαδή προηγούμενη έγκριση, να απολύουν όσους εργαζόμενους θέλουν, να κλείνουν ολόκληρα υποκαταστήματα και θυγατρικές και να μεταφέρουν τα βάρη ενίσχυσης της «ανταγωνιστικότητάς τους» στις πλάτες των εργατών. Ανοίγει έτσι ο δρόμος για ένα νέο τσουνάμι απολύσεων ιδιαίτερα στις μεγάλες επιχειρήσεις που σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης θα εκτινάξει εκ νέου το ποσοστό της ανεργίας. Ετσι, η «δρομολόγηση» του ζητήματος σημαίνει ότι το αμέσως επόμενο διάστημα, εκ μέρους της κυβέρνησης, θα υπάρξει η σχετική νομοθετική παρέμβαση.

Νέες μειώσεις και στις συντάξεις

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το υπουργείο θεωρεί ότι για τα οικονομικά των Ταμείων και τις άλλες υποχρεώσεις του υπουργείου Εργασίας, αυτό ευρίσκεται εντός των στόχων και ως εκ τούτου δεν ήταν αναγκαία η συνάντηση με την τρόικα. Βέβαια, η ειδυλλιακή εικόνα που παρουσιάζει το υπουργείο, καμία σχέση δεν έχει με την πραγματικότητα και φαίνεται ότι το ζήτημα των ελλειμμάτων των Ταμείων θα αντιμετωπιστεί κεντρικά από το υπουργείο Οικονομικών και το Μαξίμου.

Αλλωστε, η μείωση της χρηματοδότησης των Ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό τουλάχιστον κατά 2 δισ. ευρώ το 2014, σε συνάρτηση με την κατακόρυφη μείωση των εισφορών, ιδίως προς το ΙΚΑ όπου η εισφοροδιαφυγή των επιχειρήσεων γιγαντώνεται, μαζί με την αύξηση της ανεργίας και τη μείωση των μισθών, αλλά και τον οικονομικό στραγγαλισμό των μικρομεσαίων (ΟΑΕΕ), οι οποίοι αδυνατούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους, καθώς και των αγροτών (ΟΓΑ), προδιαγράφουν νέα επίθεση προς τις συντάξεις και τις παροχές που απ' ό,τι φαίνεται δε θα περιοριστεί στις επικουρικές και στα εφάπαξ- που έτσι και αλλιώς έχει δρομολογηθεί για το 2014- αλλά θα επεκταθεί και στις κύριες συντάξεις, παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης.

 

“Ριζοσπάστης”