Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ Παζάρια για το χρόνο και τρόπο επιβολής του νέου αντιλαϊκού πακέτου

 

Τη φόρμουλα για να επιβάλουν τα προσυμφωνημένα νέα σκληρά μέτρα μέχρι το τέλος του χρόνου, να εξασφαλίσουν την ψήφισή τους από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για τον τρόπο και το χρόνο εφαρμογής του νέου αντιλαϊκού πακέτου, συζήτησαν χτες ο Αντ. Σαμαράς και ο Ε. Βενιζέλος σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή και υπουργών της κυβέρνησης.

Με ειλημμένη την απόφαση για κλιμάκωση της αντιλαϊκής επέλασης, η κυβέρνηση επιστράτευσε και χτες την προπαγάνδα των «κόκκινων γραμμών» απέναντι στην τρόικα, σε μια προσπάθεια να σπείρει αυταπάτες στα λαϊκά στρώματα.

Πίσω από αυτό το σκηνικό, η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει την υλοποίηση όλων των «προαπαιτούμενων» μέτρων (πλειστηριασμοί, αναδιάρθρωση αμυντικών βιομηχανιών, απελευθέρωση απολύσεων) και παζαρεύει με τους τεχνοκράτες της τρόικας επιμέρους «αλλαγές», που δεν θίγουν τον αντιλαϊκό πυρήνα τους, αλλά άπτονται των υπαρκτών ιδιαίτερων συμφερόντων της ελληνικής αστικής τάξης, καθώς και των αντιθέσεων μεταξύ των αστικών τάξεων εντός της Ευρωζώνης, αλλά και μεταξύ των ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Πρόθεση της κυβέρνησης, όπως ξεκαθάρισαν χτες και τα κυβερνητικά στελέχη, είναι να κλείσει η συμφωνία για τα νέα σκληρά μέτρα μέχρι το τέλος του 2013. Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι δεν έχει εγκαταλειφθεί η προσπάθεια να κλείσουν ορισμένα θέματα και τουλάχιστον τα προαπαιτούμενα «πριν από το Γιούρογκρουπ της 9ης Δεκεμβρίου».

Κυβερνητικές πηγές σημείωναν χτες ότι στη διάρκεια της σύσκεψης τέθηκε και το ζήτημα του δημοσιονομικού κενού του 2014 αλλά και συνολικότερα το θέμα της «βιωσιμότητας» του δημόσιου χρέους. Μάλιστα, ο Ε. Βενιζέλος ενημέρωσε τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς ότι στις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και με τον επίτροπο της ΕΕ Ολι Ρεν, συζήτησαν το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και υποστήριξε ότι οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι «αντιμετωπίζουν θετικά την έναρξη των σχετικών συζητήσεων τον Απρίλιο». Η διαχείριση του κρατικού χρέους περνάει μέσα από την παροχή νέου δανείου που θα φέρει νέα σκληρά μέτρα σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

Χαρακτηριστικές των εντεινόμενων παζαριών είναι οι δηλώσεις παραγόντων του οικονομικού επιτελείου της συγκυβέρνησης, σύμφωνα με τους οποίους «η τρόικα γνωρίζει ότι ακόμα αντέχουμε ταμειακά χωρίς εκταμίευση δόσης, ενώ ξέρει ότι θέλουμε να μπούμε στην προεδρία της ΕΕ (Α' εξάμηνο 2014) χωρίς πιέσεις και αυτό ακριβώς εκμεταλλεύεται». Η τρόικα, από την πλευρά της, σύμφωνα με διοχετευόμενες πληροφορίες, διαπιστώνει σειρά από αστοχίες, προβάλλοντας αμφιβολίες ακόμη και γύρω από την «αξιοπιστία» δημοσιονομικών στοιχείων που της χορηγούνται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όπως για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης του υπουργείου Υγείας, που «υπολείπεται του στόχου». Εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε χτες ότι, προς το παρόν, τα κλιμάκια παραμένουν στις έδρες τους και οι συνομιλίες με τις ελληνικές αρχές θα συνεχιστούν εξ αποστάσεως. Επανέλαβε, επίσης, ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες, αλλά παραμένουν ακόμη «ανοιχτά ζητήματα».

Φέρνουν νόμο για τους πλειστηριασμούς

Την πρόθεση της κυβέρνησης να κλείσει το θέμα των πλειστηριασμών για τα «κόκκινα» δάνεια, με μονομερή νομοθετική παρέμβαση μέχρι το τέλος του χρόνου, οπότε λήγει το καθεστώς της προστασίας των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα, εξέφρασαν μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου κυβερνητικά στελέχη.

«Εάν δεν νομοθετήσει η κυβέρνηση, σημαίνει ότι το καθεστώς προστασίας αίρεται, άρα πρέπει να νομοθετήσει», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, μετά τη σύσκεψη απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες αλλά και διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου, η κυβέρνηση σχεδιάζει να μειώσει την αντικειμενική αξία των ακινήτων που θα προστατεύονται από τους πλειστηριασμούς στα 180.000 ευρώ και να θεσπίσει «ακατάσχετο για την πρώτη κατοικία», το οποίο όμως θα αναιρείται στην πράξη από μια σειρά αυστηρών κριτηρίων (εισοδηματικών κ.ά.).

Σε μια προσπάθεια να καλλιεργήσει αυταπάτες στα λαϊκά στρώματα περί ευνοϊκής ρύθμισης στο ζήτημα των πλειστηριασμών, από την πλευρά του, ο Ε. Βενιζέλος υποστήριξε: «Εμείς μιλάμε για το φτωχό και μεσαίο νοικοκυριό, αυτόν που αγωνίζεται να επιβιώσει, όχι για τον συστηματικό κακοπληρωτή που κρύβεται πίσω από τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Εμάς μας ενδιαφέρει η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου που έχει πραγματικό πρόβλημα». Συνδέοντας το θέμα με τις συνολικότερες διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ο Ε. Βενιζέλος ανέφερε ότι «δεν μπορεί να κολλήσει η υπόθεση σε θέματα που κατά τη γνώμη μου τίθενται κακώς, όπως είναι οι πλειστηριασμοί».

Δεδομένες οι απολύσεις στα ΕΑΣ

Στη διάρκεια της χτεσινής σύσκεψης συζητήθηκε και το θέμα της αναδιάρθρωσης των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, συμφωνήθηκε να υπάρξουν άμεσα 500 - 700 απολύσεις εργαζομένων μέσω προγράμματος «εθελούσιας εξόδου» και να διατηρήσει προσωρινά η κρατική αμυντική βιομηχανία ένα μικρό τμήμα παραγωγής.

«Θα υπάρχει μία συρρίκνωση με εθελούσια έξοδο», επιβεβαίωσε ο Γ. Στουρνάρας, και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση επιμένει στον εξαγωγικό χαρακτήρα των Αμυντικών Συστημάτων και σε ένα διάστημα μέσα θα κριθεί αν αυτό την κάνει βιώσιμη ή όχι». Οπως σημείωναν κυβερνητικά στελέχη, η κυβέρνηση παζαρεύει με την τρόικα να παραμείνει ανοιχτό το εργοστάσιο του Λαυρίου των ΕΑΣ για ένα χρονικό διάστημα μέχρι 18 μήνες και αν δεν ανακάμψει η παραγωγή του στη συνέχεια να κλείσει.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, που συμμετείχε επίσης στη σύσκεψη, αναφερόμενος στο θέμα των ΕΑΣ, αρκέστηκε να δηλώσει: «Είναι σε εξέλιξη μια ολόκληρη διαδικασία και εύχομαι σύντομα να έχουμε τα θετικά αποτελέσματα, στα οποία προσβλέπουμε».

Ομαδικές απολύσεις με τον ισχύοντα νόμο

Στο θέμα της απελευθέρωσης των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, συμφωνήθηκε κατά τη διάρκεια της χτεσινής σύσκεψης η κυβέρνηση να προβάλει στην τρόικα το επιχείρημα ότι δεν χρειάζεται νέα νομοθετική παρέμβαση, αφού το υπάρχον καθεστώς προβλέπει ομαδικές απολύσεις με την έγκριση του υπουργού Εργασίας, που, όπως σημείωναν κυβερνητικά στελέχη, θεωρείται «δεδομένη όταν υπάρχει πραγματικό πρόβλημα σε μεγάλες επιχειρήσεις».

Εντός της βδομάδας ο «ενιαίος φόρος ακινήτων»

Το αντιλαϊκό νομοθέτημα για τον «ενιαίο φόρο ακινήτων» αναμένεται να κατατεθεί μέσα στην τρέχουσα βδομάδα. Η συγκυβέρνηση υπολογίζει να βεβαιώσει χαράτσια ύψους 3,2 δισ. ευρώ και από αυτά να εισπράξει το 82%, έχοντας ήδη εγγράψει στον κρατικό προϋπολογισμό του 2014 ποσά ύψους 2,65 δισ. ευρώ. Τα ποσά αυτά ωστόσο χαρακτηρίζονται αβέβαια από την τρόικα και αναζητούνται εναλλακτικές από άλλες «πηγές» (επιπλέον χαράτσια - καρατόμηση δαπανών).

Παζάρια για προϋπολογισμό - δημοσιονομικό κενό

Στα παζάρια σε ό,τι αφορά στο κλείσιμο του προϋπολογισμού του 2013 είναι το ύψος των λεγόμενων πρωτογενών πλεονασμάτων. Για τον προϋπολογισμό του 2014, ο οποίος μπαίνει σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής και ψηφίζεται τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, αβεβαιότητες διαπιστώνονται γύρω από το βαθμό «εισπραξιμότητας», τόσο για τους νέους, όσο και για τους παλαιότερης κοπής φόρους. Σε ό,τι αφορά στο εκτιμώμενο δημοσιονομικό κενό για το 2014, αυτό μεταφράζεται σε νέα μέτρα πέρα και πάνω από αυτά που ενσωματώνονται στο σχέδιο προϋπολογισμού. Σύμφωνα με σχετικά πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, υπολογίζεται σε 1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με άλλους κυβερνητικούς παράγοντες στα 2 δισ. ευρώ, ενώ από την πλευρά της τρόικας απογειώνεται παραπέρα στα 3 δισ. ευρώ...

«Αναβάθμιση» από «Fitch» και «Moody's»

Στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας προχώρησε ο «οίκος αξιολόγησης» «Fitch», ενώ είχε προηγηθεί αντίστοιχη κίνηση από τη «Moody's». Σύμφωνα με τη «Fitch» η Ελλάδα κινείται σε τροχιά «μείωσης των μακροχρόνιων μακροοικονομικών ανισορροπιών». Σύμφωνα με την ίδια, «όλα δείχνουν ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και τρόικας θα καταλήξουν σε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα μέχρι τα τέλη του έτους». Ο «οίκος» υπολογίζει το χρηματοδοτικό κενό της διετίας 2014 - 2015 στα 11 δισ. ευρώ.

Το ενδεχόμενο μέσα στην επόμενη τετραετία η Ελλάδα είτε να επιστρέψει στη δραχμή, είτε να χρεοκοπήσει, είτε να πραγματοποιηθούν και τα δύο αυτά σενάρια, επαναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι «Financial Times», που επικαλούνται και τα στοιχεία του ΟΟΣΑ γύρω από τη διαμόρφωση του κρατικού χρέους.