Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Σαν σήμερα... 23 Απρίλη

 

Η κατασκευή της Διώρυγας της Κορίνθου

 

1882 Αρχίζουν οι εργασίες διάνοιξης του Ισθμού της Κορίνθου. Στο έργο, που συντελέστηκε τμηματικά από το 1882 έως το 1893, δούλεψαν συνολικά πάνω από 2.500 εργάτες. Το 1889 ξέσπασαν διαμαρτυρίες, όταν η Διεθνής Εταιρία του Ισθμού χρεοκόπησε και εκατοντάδες εργάτες βρέθηκαν χωρίς δουλειά από τη μια μέρα στην άλλη. Η κυβέρνηση έστειλε μάλιστα στρατιωτικό απόσπασμα στον Ισθμό για να «προληφθούν εξεγέρσεις».

1616 Πεθαίνει ο μεγάλος Άγγλος δραματουργός Ουίλλιαμ Σαίξπηρ.

1821 Η μάχη της Αλαμάνας. Ο Αθανάσιος Διάκος με τους άνδρες του προσπαθεί να ανακόψει την πορεία προς την Πελοπόννησο του Ομέρ Βρυώνη και του Κιοσέ Μεχμέτ στη γέφυρα της Αλαμάνας (Σπερχειού). Στη μάχη που ακολούθησε, ο Διάκος τραυματίστηκε, συνελήφθη από τους Τούρκους και μεταφέρθηκε στη Λαμία, όπου θανατώθηκε με μαρτυρικό τρόπο.

1827 Πεθαίνει χτυπημένος από εγγλέζικο βόλι ο Αρχιστράτηγος της επαναστάτης του ’21 Γεώργιος Καραϊσκάκης.

1858 Γεννιέται ο Γερμανός θεωρητικός φυσικός Καρλ Ερνστ Λούντβιχ Πλανκ, γνωστότερος ως Μαξ Πλανκ, εισηγητής της θεωρίας των κβάντα. Τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ το 1918.

1889 Γεννιέται ο λογοτέχνης Βασίλης Ρώτας. Ο Βασίλης Ρώτας ανήκει σε κείνους τους πνευματικούς ανθρώπους που έθεσαν ως κυρίαρχο της ζωής τους την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, σε εκείνους που αφοσιώθηκαν και αγωνίστηκαν για τα ιδανικά του μαρξισμού -λενινισμού, στην πανανθρώπινη ιδεολογία που σταθερά και αποφασιστικά διδάσκει το ΚΚΕ. Έδωσε σκληρές μάχες, υποστήριξε τις αξίες, υπηρέτησε στον αγώνα για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, υποστηρίζοντας στην πράξη τον κοινωνικό ρόλο του καλλιτέχνη.

Στην πολιτιστική και ειδικά στη θεατρική δραστηριότητα που ανέπτυξε το ΕΑΜικό κίνημα, με την παιδεία και την τέχνη να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ιδεολογική και πολιτική διαπαιδαγώγηση των ανθρώπων προς την κοινωνική αλληλεγγύη και ισότητα, τη συλλογική και εθελοντική δράση εκατοντάδων χιλιάδων ανδρών, γυναικών και παιδιών, η συμβολή του Βασίλη Ρώτα υπήρξε καθοριστική. Με σύμφωνο το ΕΑΜ, το 1942, ίδρυσε το Θεατρικό Σπουδαστήριο, «νόμιμο καταφύγιο» για τους ΕΠΟΝίτες. Το θέατρο του Ρώτα έγινε βήμα προβληματισμού και συνειδητοποίησης, όπου νέοι μάθαιναν για το θέατρο και συμμετείχαν σε αντιστασιακές εκδηλώσεις, με παραστάσεις σε θέατρα, πλατείες, δρόμους, και κείμενα που εξύψωναν το λαϊκό φρόνημα, ενώ οι εισπράξεις πήγαιναν στο ταμείο του αγώνα.

Την ίδια εποχή, στην ελληνική επαρχία αναπτύσσεται ένα νέο είδος θεάτρου, που υπηρετεί τους σκοπούς του αντιστασιακού αγώνα. Το «Θέατρο του βουνού». Το καλοκαίρι του 1944 ο Βασίλης Ρώτας μεταφέρει το πνεύμα θεάτρου στα βουνά. Με υπόδειξη της ΠΕΕΑ ιδρύει το «Θεατρικό όμιλο της ΕΠΟΝ Θεσσαλίας», ανταποκρινόμενος στο επίμονο αίτημα των αγωνιστών για θέατρο. Το θίασο αποτελούν επαγγελματίες ηθοποιοί, αλλά και ερασιτέχνες από τους αντάρτες. Μεταξύ αυτών, ο συγγραφέας Γεράσιμος Σταύρου, ο ηθοποιός Γιώργος Δήμας, οι Βάσης και Άννα Ξένου, ο Νικηφόρος Ρώτας, ο Αλ. Ξένος.

1906 Στον απόηχο της επανάστασης του 1905 συνέρχεται το 4ο Συνέδριο του Ρωσικού Σοσιαλδημοκρατικού Εργατικού Κόμματος στη Στοκχόλμη (23/4-8/5/1906). Μπολσεβίκοι και μενσεβίκοι επανενώνονται, με τους πρώτους να αποτελούν πλέον μειοψηφία και τους δεύτερους πλειοψηφία. Η διαπάλη όμως συνεχίστηκε, έως και το 1912, οπότε επήλθε η πλήρης και οριστική ρήξη.

1910 Με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Λάρισας, 25 αγρότες και αγρότισσες παραπέμπονται να δικαστούν για τα αιματηρά γεγονότα της εξέγερσης στο Κιλελέρ.

1916 Γεννιέται ο ζωγράφος Γιάννης Μόραλης.

1927 Δημοσιεύονται στον «Ριζοσπάστη» οι «Θέσεις προπαγάνδας για την καμπάνια υπέρ της νομιμότητος του Κόμματος». Το ΚΚΕ κατήγγειλε πως η αστική τάξη και η συνασπισμένη (οικουμενική) κυβέρνηση, προετοίμαζαν νέα επίθεση κατά του ΚΚΕ και των οργανώσεων των εργαζομένων για να μπορέσουν να συνεχίσουν απρόσκοπτα την επίθεσή τους κατά του βιοτικού επιπέδου του εργαζόμενου λαού. Το ΚΚΕ κάλεσε τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν και να υπερασπίσουν τις οργανώσεις και το Κόμμα τους, το κυριότερο όπλο τους κατά της πλουτοκρατίας.

1935 Αρχίζει η δίκη των εμπλεκομένων στο βενιζελικό στρατιωτικό κίνημα (πραξικόπημα) της 1ης Μαρτίου. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Νικόλαος Πλαστήρας καταδικάζονται ερήμην σε θάνατο.

1953 Ξεκινά τις εργασίες του το 11ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ (23-27/4/1953). Το Συνέδριο καταγγέλθηκε από την ΕΔΑ και το Ενιαίο Συνδικαλιστικό Κίνημα Ελλάδας (ΕΣΚΕ) ως νόθο, ενώ οι αποφάσεις του ως «προκαταβολικά άκυρες». Δεκάδες σωματεία διαγράφηκαν από τη δύναμη της Συνομοσπονδίας και αποκλείστηκαν από τις εργασίες του Συνεδρίου της. «Δεν ξέρετε τίποτε για τις διαγραφές σωματείων κ. υπουργέ;», ρωτήθηκε ο Υπουργός Εργασίας Ε. Γονής όντας στο βήμα του Συνεδρίου, για να απαντήσει: «έχουμε το δικαίωμα να αποκλείσουμε τους πράκτορας του κομμουνισμού».

1999 Σε μια εκδήλωση ύψιστης δολοφονικής παράνοιας, λίγες μόνον ώρες από τον επίσημο εορτασμό στην Ουάσιγκτον των 50 χρόνων του ΝΑΤΟ, οι σύμμαχοι, και ενώ η στρατιωτική επιδρομή κατά της Γιουγκοσλαβίας διανύει την τριακοστή μέρα, βομβαρδίζουν το κτήριο της σερβικής τηλεόρασης: 30 οι νεκροί.