Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

«ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ» Προχωράει το κλείσιμο των δημόσιων ψυχιατρικών νοσοκομείων

 

 Αγωνιστικές αποφάσεις πήρε η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων ΨΝΑ - Δαφνί

Προχωράει η λεγόμενη «Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση», που προβλέπει το κλείσιμο των τριών ψυχιατρικών νοσοκομείων της χώρας μέχρι το 2015. Την περασμένη Παρασκευή έγινε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας και την Τρίτη έγινε Συνάντηση Εργασίας στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής - Δαφνί.

Προχτές, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, η υφυπουργός Υγείας Κατερίνα Παπακώστα είπε: «Ο μετασχηματισμός των τριών ψυχιατρικών νοσοκομείων του ΕΣΥ της χώρας υλοποιείται σε τρεις βασικούς άξονες: Ο πρώτος άξονας είναι ότι πρέπει να κάνουμε ενέργειες αποϊδρυματοποίησης. Δηλαδή μετάβαση των χρόνιων σε μονάδες έξω από αυτά τα ψυχιατρικά νοσοκομεία.

Δεύτερο, να ενισχύσουμε το κοινοτικό δίκτυο μονάδων ψυχικής υγείας, δηλαδή τις δομές που έχουμε έξω στην κοινωνία, ώστε να μπορέσουν να τους απορροφήσουν καταρχήν και να τους ενσωματώσουν στη συνέχεια. Ο τρίτος άξονας αποτελείται από ενέργειες ώστε να αναπτύξουμε και να λειτουργήσουμε ψυχιατρικά τμήματα στα γενικά νοσοκομεία της χώρας».

Τι θα απογίνουν οι χιλιάδες ασθενείς που επισκέπτονται ή νοσηλεύονται στα ψυχιατρικά νοσοκομεία της χώρας που η υποχρηματοδότηση, η υποστελέχωση και η ευρωπαϊκή κατεύθυνση για κλείσιμό τους έχει οδηγήσει συνειδητά στην υποβάθμισή τους; Ενδεικτικά, στο ΨΝΑ - Δαφνί το 2013 στα Επείγοντα προσήλθαν 4.550 ασθενείς και έγιναν 2.550 εισαγωγές. Στο ΨΝΑ Δρομοκαΐτειο το 2012 νοσηλεύτηκαν 1.929 ασθενείς, εκ των οποίων 1.005 νέες εισαγωγές.

Ως το Νοέμβρη του 2012 τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία επισκέφτηκαν 18.669 ασθενείς, το φαρμακείο του νοσοκομείου 1.193 με βιβλιάρια Πρόνοιας. Στο ΨΝΘ αντιμετωπίζονται και νοσηλεύονται ασθενείς από τη μισή Ελλάδα. Το 2012 εξετάστηκαν 49.082 ασθενείς στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία, 5.206 στα Επείγοντα και 321 στα απογευματινά ιατρεία.

Οι δομές και οι μονάδες έξω από τα ψυχιατρικά νοσοκομεία, που επικαλείται η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν επαρκούν, αλλά λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με ελάχιστο και απλήρωτο προσωπικό, ενώ δεν αποκλείεται να επιβάλουν τροφεία, αφού δεν έχουν εξασφαλισμένη κρατική χρηματοδότηση.

Οι υπάρχουσες υπηρεσίες καλύπτουν μόλις το 25 - 30% των αναγκών της χώρας, ενώ από πλευράς παιδοψυχιατρικής περίθαλψης καλύπτεται μόνο το 10%. Τα κρεβάτια των ιδιωτικών κλινικών υπερβαίνουν τα 4.500, αυξάνονται δε σε περιοχές όπου έκλεισαν τα δημόσια ψυχιατρεία, ενώ παράλληλα παρουσιάζεται αύξηση των ιδιωτικών οικοτροφείων, ξενώνων, ιατροπαιδαγωγικών, ψυχιατρικών και ψυχοθεραπευτικών κέντρων. Η πλειοψηφία των ασθενών θα καταλήξει είτε σε κάποια ιδιωτική δομή - αν υπάρχουν τα χρήματα - είτε θα αναλάβει τη φροντίδα η οικογένεια.

Οσο για τα ψυχιατρικά τμήματα στα γενικά νοσοκομεία της χώρας, αυτά ξεχειλίζουν ασθενείς και ράντζα, και φυσικά οι ψυχικά ασθενείς είναι αντιμέτωποι με όλες τις ελλείψεις των δημόσιων νοσοκομείων.

Γενική Συνέλευση στο ΨΝΑ - Δαφνί

Χτες οι εργαζόμενοι του ΨΝΑ - Δαφνί έκαναν Γενική Συνέλευση και αποφάσισαν:

  • Συνάντηση με το υπουργείο Υγείας για να ενημερωθούν με ποια διαδικασία σκοπεύει το υπουργείο να κλείσει τα ψυχιατρικά νοσοκομεία μέχρι τον Ιούνη του 2015.
  • Συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα για την οργάνωση κινητοποιήσεων και δράσεων για την αποτροπή του κλεισίματος.
  • Την ερχόμενη βδομάδα θα δοθεί συνέντευξη Τύπου του σωματείου, με τη συμμετοχή κομμάτων, επιστημονικών φορέων, συλλόγων οικογενειών ψυχικά πασχόντων και χρηστών των υπηρεσιών του νοσοκομείου.
  • Νέα Γενική Συνέλευση μέσα στον Αύγουστο.