Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Πετά το μπαλάκι στην Ευρωπαϊκή Ενωση

 

Ακάλυπτες επιταγές» συνέχιζε να μοιράζει και χτες η ελληνική κυβέρνηση σε μικρούς παραγωγούς, που κυριολεκτικά καταστρέφονται μετά το ρώσικο εμπάργκο σε αγροτικά προϊόντα και από κράτη - μέλη της ΕΕ, ως απάντηση στα μέτρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά της Μόσχας. Ο υφυπουργός Εξωτερικών Δ. Κούρκουλας, σε συνεντεύξεις του χτες, αν και διαβεβαίωνε για αποζημιώσεις, εντούτοις τις παρέπεμπε σε σχετική απόφαση της ΕΕ για εκταμίευση κονδυλίων, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχει κάτι συγκεκριμένο.

«Πρώτος στόχος της κυβέρνησης είναι η αποζημίωση των παραγωγών από τα κοινοτικά ταμεία», δήλωσε, προσθέτοντας όμως πως ως τώρα μόνο η διαδικασία της καταγραφής των ζημιών έχει ξεκινήσει. Απ' την άλλη πλευρά, λέγεται πως οι Διευθύνσεις Γεωργίας δεν έχουν πάρει εντολή για απογραφή της ζημιάς, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για να προχωρήσει στη συνέχεια η διαδικασία των αποζημιώσεων.

Αλλωστε, είναι κοινή εκτίμηση ότι τα 400 εκατ. ευρώ που διαθέτει το ευρωπαϊκό ταμείο κρίσεων δεν επαρκούν για να καλύψουν τη ζημιά που έχουν υποστεί αγρότες πολλών κρατών - μελών της ΕΕ. Ο Δ. Κούρκουλας ανέφερε σχετικά πως αν το ποσό δεν φτάσει, τότε θα υπάρξει αποζημίωση μέσω άλλων μηχανισμών, δίχως να διευκρινίσει ποιοι είναι αυτοί οι μηχανισμοί. Για να συνδράμουν τα κράτη - μέλη - κάτι που άλλωστε προσπαθούν να αποφύγουν ώστε να μη διακινδυνεύσουν απόκλιση απ' τους δημοσιονομικούς τους στόχους - θα πρέπει επίσης να υπάρξει σχετική απόφαση της ΕΕ, διαφορετικά θα κριθεί σαν παράνομη κρατική ενίσχυση.

«Υπενθυμίζω ότι τα προϊόντα τα οποία εντάσσονται στο εμπάργκο δεν είναι μόνο τα νωπά φρούτα, είναι και τα κτηνοτροφικά, είναι γαλακτοκομικά, άρα υπάρχουν πάρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες που θίγονται από αυτά τα μέτρα και δεν μπορούμε αυτήν τη στιγμή να πούμε με βεβαιότητα αν οι μηχανισμοί και οι πόροι που υπάρχουν, επαρκούν. Εάν δεν επαρκέσουν, εμείς μαζί με άλλες χώρες, με τις οποίες ήδη είμαστε σε επαφή, θα ζητήσουμε εξαιρετικά μέτρα, κατ' εξαίρεση μέτρα για ν' αντιμετωπισθεί αυτή η ειδική περίπτωση», ανέφερε ο Δ. Κούρκουλας.

Οπως εξάλλου είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών «η εποχή που κάποιος υπουργός μοίραζε κοινοτικά χρήματα και μετά μας τα έπαιρναν πίσω οι Βρυξέλλες με τόκο, επειδή καταβλήθηκαν παράτυπα, έχει περάσει ανεπιστρεπτί». Εφτασε μάλιστα σε σημείο να ενοχοποιήσει για το χρέος το λαό, ισχυριζόμενος ότι «αυτό είναι απαράδεκτο, δεν πρόκειται να γίνει, διότι αυτό μας οδήγησε στην καταστροφή του δημοσιονομικού ...θα τηρήσουμε την κοινοτική νομιμότητα»!

Κι άλλα, κυβερνητικά στελέχη, μετά τη διυπουργική σύσκεψη προχτές στο υπουργείο Οικονομικών, ανέφεραν πως δεν πρέπει να καλλιεργηθούν προσδοκίες ότι η ζημία θα καλυφθεί από εθνικούς πόρους, γιατί κάτι τέτοιο αντίκειται στην κοινοτική νομοθεσία.

Ο Δ. Κούρκουλας χαιρέτισε σαν θετικές τις πρώτες δηλώσεις χτες του αρμόδιου Κοινοτικού επιτρόπου Ν. Τσόλος, που όμως τίποτα το απτό δεν προσέφεραν στους μικρομεσαίους αγρότες. Το «πράσινο φως» για αύξηση της ποσότητας ροδακίνων και νεκταρινιών που θα αποσυρθούν, δεν απαντά στα προβλήματα που προκαλεί το ρωσικό εμπάργκο, άλλωστε πρόκειται για μέτρο που προκρίθηκε ως απάντηση στην προϋπάρχουσα του εμπάργκο χαμηλή τιμή των συγκεκριμένων προϊόντων.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει αποτίμηση της κατάστασης, ούτε καταγραφή. Τέτοιες διαδικασίες αναμένονται για τις επόμενες μέρες και σε επίπεδο ΕΕ, οπότε και θα συνεδριάσουν επιτροπές εμπειρογνωμόνων. Συγκεκριμένα, την Πέμπτη θα συναντηθούν οι εκπρόσωποι των 28 κρατών - μελών οι οποίοι θα παρουσιάσουν τα στατιστικά στοιχεία και τα αιτήματα προς την ΕΕ.

Την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ενωσης ζητούν από κοινού η Ελλάδα, η Ολλανδία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία, με στόχο την ενεργοποίηση των ευρωπαϊκών ταμείων αποζημιώσεων για τους αγρότες.

Ο Δ. Κούρκουλας εξέφρασε ακόμα φόβους για αρνητική εξέλιξη των πραγμάτων, που θα έχει συνέπειες και σε ό,τι αφορά στην ενεργειακή επάρκεια της χώρας. Οπως είπε: «Τα πράγματα εξελίσσονται αρνητικά. Αυτό δε θέλω, δεν πρέπει, κανείς δεν μπορεί να το κρύψει. Εχουμε μεγάλη εξάρτηση στο φυσικό αέριο, έχουμε σχετική εξάρτηση στο πετρέλαιο... Βεβαίως εμείς έχουμε την εναλλακτική λύση του υγροποιημένου φυσικού αερίου, ευτυχώς έχουμε τη Ρεβυθούσα, η οποία όμως έχει ορισμένο πλαφόν, δεν μπορεί να εξυπηρετήσει όλες τις ανάγκες, είναι και πιο ακριβό το υγροποιημένο αέριο».

Το ΠΑΣΟΚ

Κάτω απ' το χαλί σπρώχνει το ΠΑΣΟΚ τις ευθύνες της κυβέρνησης, στην οποία συμμετέχει, και της ΕΕ για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι φτωχοί αγρότες. Σε ανακοίνωσή του έχει το θράσος να κομπάζει ότι «το ΠΑΣΟΚ με όλα τα στελέχη του κινητοποιήθηκε από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε το εμπάργκο της Ρωσίας για συγκεκριμένα προϊόντα. Βρίσκεται καθημερινά μέσα και δίπλα στους συνεταιρισμούς και τις ομάδες παραγωγών και ενημερώνεται διαρκώς από τα συναρμόδια υπουργεία. Η κεντρική θέση του ΠΑΣΟΚ είναι αυτή, όπως εκφράστηκε από τις 9/8 από τον πρόεδρό του Ευάγγελο Βενιζέλο, που δήλωσε ξεκάθαρα ότι οι παραγωγοί θα έχουν την πλήρη συμπαράσταση της Πολιτείας»...

Ολα αυτά την ώρα που η κυβέρνηση έχει τους μικρομεσαίους αγρότες στο «περίμενε» και πετάει το μπαλάκι στην ΕΕ για αποζημιώσεις. Σε ό,τι άλλωστε αφορά τη λυκοσυμμαχία, το ΠΑΣΟΚ όχι μόνο αίρει τις ευθύνες της, τις ειδικές για τη συγκεκριμένη κατάσταση, αλλά και τις γενικότερες για την πορεία ξεκληρίσματος που έχει χαράξει για την αγροτιά, αλλά φτάνει να υποστηρίζει ότι «τα συμφέροντα της αγροτιάς απορρέουν από τη συμμετοχή μας στην ΕΕ».