Σενάρια επί σεναρίων κυκλοφορούν καθημερινά, με φόντο τις διεργασίες για την αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος, απηχώντας την ανάγκη της αστικής τάξης να διατάξει το πολιτικό της προσωπικό κατά τρόπο που να εξασφαλίσει όσο είναι δυνατόν σταθερότητα στην άσκηση της αστικής διαχείρισης. Σ' αυτό το στόχο υποτάσσονται σχέδια και προθέσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, υπηρετώντας ταυτόχρονα κομματικές και προσωπικές επιδιώξεις.
Σε όσα είναι ήδη γνωστά, προστέθηκαν πληροφορίες χτες (εφημερίδα «Ποντίκι»), σύμφωνα με τις οποίες ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής σκέφτεται να μην είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές και περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να επανακάμψει στην ενεργό πολιτική δράση είτε στη θέση του προέδρου της ΝΔ, κάτι που προϋποθέτει συντριβή της ΝΔ και απομάκρυνση του Αντ. Σαμαρά, είτε ακόμα ακόμα και στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Το δημοσίευμα επαναλαμβάνει τη δυσαρέσκεια του ιδίου και συνολικά του «καραμανλικού στρατοπέδου» της ΝΔ για το άνοιγμα που γίνεται σε δυνάμεις όπως ο ΛΑ.Ο.Σ. και την επιθυμία τους να στραφεί το κόμμα προς το «ορφανό κέντρο». Επαναφέρει και τις πληροφορίες για δίαυλο επικοινωνίας και προσωπικά του Κ. Καραμανλή με τον Α. Τσίπρα, ενώ υποστηρίζει πως ένα απ' τα σενάρια είναι να προταθεί απ' τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ για την Προεδρία της Δημοκρατίας, καθώς σ' αυτήν την περίπτωση θα διχαζόταν η κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος. Το σενάρια αυτό προσκρούει προς ώρας στη διακηρυγμένη πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να μην προτείνει κανέναν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όχι ότι πρόκειται για θέση που δεν μπορεί να αλλάξει.
Πάντως, ο Α. Γεωργιάδης επιμένει ότι «κάθε μέρα που περνάει αυξάνονται οι προϋποθέσεις για να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή». Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ απείλησε ότι σε διαφορετική περίπτωση η χώρα θα μπει σε μεγάλη περιπέτεια, ενώ αν και αρνήθηκε να κατονομάσει ποιον προτιμά, ανέφερε «κάθε άνθρωπος που ανήκει σε έναν πολιτικό χώρο θα προτιμούσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να ανήκε στον δικό του πολιτικό χώρο, δεν υπάρχει αμφιβολία, όμως το μείζον τώρα είναι να είναι ένα πρόσωπο σοβαρό, να μπορεί να ενώσει τη Βουλή».
Παρέμβαση στο θέμα έκανε και ο Π. Ψωμιάδης ο οποίος διαμαρτυρήθηκε για τις «μικροκομματικές λογικές» που κυριαρχούν, διερωτώμενος «και επειδή το πρόσωπο που φημολογείται είναι συγκεκριμένο, η απορία μου παραμένει: Η Κεντροδεξιά έχει στερέψει από ικανά στελέχη, δεν υπάρχει ούτε ένας κατάλληλος ώστε να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας; Και αν είναι στο τέλος να προταθεί κάποιος από το χώρο της Αριστεράς, τότε τι νόημα έχει το προσκλητήριο συσπείρωσης που απευθύνουν στις κεντροδεξιές δυνάμεις κορυφαία στελέχη της ΝΔ;».
Σε ό,τι αφορά τη ΔΗΜΑΡ, ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Α. Παπαδόπουλος αρθρογραφώντας στα «Νέα» υπερασπίζεται το σενάριο του «αριστερού προέδρου» και χαρακτηρίζει τον Φ. Κουβέλη εγγύηση σταθερότητας. Τάσσεται ακόμα κατά των πρόωρων εκλογών και μάλιστα στο όνομα της «κοινωνίας» που «δεν τις θέλει»! Ακόμα, προτρέπει τις αστικές πολιτικές δυνάμεις να τα βρουν και να συμφωνήσουν σε ένα πρόσωπο, που κατά τη γνώμη του μπορεί να είναι ο Φ. Κουβέλης. Ο Α. Παπαδόπουλος υπερασπίζεται τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ και απορρίπτει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να έχει συμφωνήσει παρασκηνιακά, όπως τον κατηγορεί μερίδα του κόμματος. Καταλήγοντας εξηγεί ότι αυτή η επιλογή βολεύει και την κυβέρνηση, αφού θα της δώσει άνεση χρόνου να προχωρήσει την πολιτική της και τη ΔΗΜΑΡ, αφού θα έχει συμβάλει στη σταθερότητα, την ευρύτερη κεντροαριστερά αφού θα της δώσει χρόνο να ανασυνταχθεί, αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ αφού θα του επιτρέψει να προετοιμαστεί για να κερδίσει τον επόμενο εκλογικό γύρο του 2016!