Σχέδια για παραπέρα συρρίκνωση του ρόλου του ΟΑΕΔ και ενεργότερη εμπλοκή στα προγράμματα «απασχόλησης» και τον πακτωλό κονδυλίων, που δίνονται γι' αυτά, των ιδιωτικών εταιρειών, βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με αυτά, υπάρχουν σενάρια τα οποία προβλέπουν τη «διχοτόμηση» του ΟΑΕΔ, ο οποίος θα κρατήσει μόνο τις λεγόμενες «ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης», τις οποίες θα προωθεί σε ακόμα πιο στενή συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται, με το αζημίωτο, σε προγράμματα «απασχόλησης», μαθητείας και κατάρτισης, ενώ τα επιδόματα θα περάσουν στην ευθύνη του ΙΚΑ.
Στα σενάρια αυτά αντέδρασαν ήδη οι εργαζόμενοι του ΟΑΕΔ, ενώ ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γ. Βρούτσης, σχολιάζοντας σχετικό δημοσίευμα, έκανε λόγο για «ανυπόστατο δημοσίευμα» και για «κατασκευασμένο σχέδιο παραπληροφόρησης», που «υπονομεύει την εθνική προσπάθεια στον κρίσιμο τομέα της αντιμετώπισης της ανεργίας». Ανάλογη διάψευση υπήρξε και από το ΠΑΣΟΚ, που μίλησε για «προστασία του δημόσιου χαρακτήρα του ΟΑΕΔ».
Ομως, ανεξάρτητα από την ύπαρξη ή όχι του συγκεκριμένου σχεδίου, το σίγουρο είναι ότι ο ΟΑΕΔ ήδη - από χρόνια - βρίσκεται σε πορεία μετατροπής του από φορέα κάποιας έστω στοιχειώδους προστασίας των ανέργων, σε εργαλείο διοχέτευσης τεράστιων πόρων στις ιδιωτικές επιχειρήσεις που βρίσκουν πρόσβαση σε φθηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό, σε φορέα προώθησης της ευελιξίας μέσω των γνωστών προγραμμάτων «απασχόλησης» και ψευτοκατάρτισης και την ίδια στιγμή σε πηγή χρηματοδότησης μιας πλειάδας ιδιωτικών επιχειρήσεων που εμπλέκονται στη διεκπεραίωση αυτών των προγραμμάτων. Ως συνέπεια αυτής της πορείας, με κυβερνητικές αποφάσεις και σύμφωνα με τις ευρωενωσιακές στρατηγικές, και παρά τη δραματική αύξηση του αριθμού των ανέργων, συρρικνώνονται κάθε χρόνο τα κονδύλια για τους ανέργους, που έτσι και αλλιώς ποτέ δεν κάλυπταν τις πραγματικές ανάγκες. Ετσι, εν μέσω καπιταλιστικής κρίσης και με το επίσημο ποσοστό ανεργίας να βρίσκεται σταθερά πάνω από το 27% και ενώ ο αριθμός των ανέργων ξεπερνά το 1,5 εκατομμύριο, ούτε ένας στους δέκα δεν λαμβάνει επίδομα ανεργίας. Σύμφωνα μάλιστα με τον ίδιο τον ΟΑΕΔ και τα στοιχεία που έδωσε για το μήνα Ιούνη, από τους 963.492 εγγεγραμμένους ανέργους μόλις 79.621 δικαιούνται επίδομα, ποσοστό 8,2%!
Γι' αυτό αποτελεί πρόκληση η χτεσινή δήλωση του υπουργού Εργασίας για δήθεν «ενίσχυση του ΟΑΕΔ» και για «προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης», όταν και τα τελευταία προγράμματα που ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, πριν από λίγες μέρες, ακολουθούν την πεπατημένη, ανακυκλώνουν την ανεργία, διαμορφώνουν συνθήκες έντασης της εκμετάλλευσης σε βάρος χιλιάδων πρακτικάριων και απασχολούμενων στην «κοινωφελή εργασία», ενώ την ίδια στιγμή αυξάνουν στο έπακρο την ευελιξία στην αγορά εργασίας καταργώντας και τα ελάχιστα εργατικά δικαιώματα που έχουν απομείνει.