Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ Εκατοντάδες απολύσεις σε ανθρακωρυχεία

 

Το μεγαθήριο της BHP ανακοίνωσε ότι θα απολύσει 700 εργάτες

 

ΚΑΜΠΕΡΑ.--

Εκατοντάδες απολύσεις ανακοίνωσε το αυστραλέζικο μεγαθήριο του Mετάλλου BHP Billiton από επιχείρηση που αποτελεί κοινοπραξία με το ιαπωνικό μονοπώλιο της «Mitsubishi».

Στο όνομα της ενίσχυσης της «ανταγωνιστικότητας» και της πτώσης της τιμής του άνθρακα, η εταιρεία σχεδιάζει 700 απολύσεις σε μονάδα στο Κουίνσλαντ που συναποτελούν εφτά ανθρακωρυχεία και ένας τερματικός σταθμός.

«Η βιομηχανία άνθρακα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις στην αγορά και έπρεπε να δράσει για να εγγυηθεί την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της εταιρείας», ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της εταιρείας για τις νέες απολύσεις.

Ο υπεύθυνος του τομέα Ανθρακα της BHP Ντάλα Βάλε δήλωσε χωρίς περιστροφές - σύμφωνα με τη «Δε Σίδνεϊ Μόρνινγκ Χέραλντ» - ότι «θα κάνουμε κάθε τι απαραίτητο για να διασφαλιστεί ότι τα ορυχεία θα μείνουν κερδοφόρα». Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι η εταιρεία δε θα παραιτηθεί από τη στρατηγική της επιδίωξη να πιάσει νέο ρεκόρ στην παραγωγή, κάτι που σημαίνει δηλαδή αύξηση της εντατικοποίησης για όσους εργάτες συνεχίζουν να δουλεύουν, με δεδομένο ότι στον καπιταλισμό ο εκσυγχρονισμός της γραμμής παραγωγής δεν αξιοποιείται για τη μείωση του εργάσιμου χρόνου ή τη βελτίωση των όρων εργασίας αλλά για το βάθεμα της εκμετάλλευσης των εργατών.

Οι εκπρόσωποι της εταιρείας «γκρινιάζουν» για την πτώση της τιμής του άνθρακα (που πλέον πωλείται στα 110 δολάρια ο τόνος από 250 πριν από λίγα χρόνια) και τη μείωση της ζήτησης από χώρες όπως η Κίνα (κάτι που συσχετίζουν και με τους βραδύτερους ρυθμούς ανάπτυξης στη συγκεκριμένη χώρα).

Η BHP δεν αποκλείει και νέες απολύσεις, ενώ την προηγούμενη βδομάδα ανακοίνωσε απολύσεις και σε ορυχεία σιδηρομεταλλεύματος. Η μονάδα από όπου θα πεταχτούν στο δρόμο 700 εργάτες συνολικά απασχολεί 6.000 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης και χιλιάδες ακόμα μέσω των 5.000 εργολάβων που έχουν «εισβάλει» σ' αυτήν στο πλαίσιο της μείωσης του «κόστους εργασίας». Η ίδια η BHP τη χαρακτηρίζει έναν από τους τέσσερις βασικούς «πυλώνες ανάπτυξης» του Ομίλου μαζί με τους τομείς του σιδηρομεταλλεύματος, του χαλκού και των παραγώγων πετρελαίου.

Την τελευταία διετία, στην Αυστραλία έχουν απολυθεί σχεδόν 13.000 μεταλλεργάτες από τον τομέα των ορυχείων και εταιρείες όπως οι BHP, Rio, Glencore, Vale και Peabody Energy. Η χώρα έχει τεράστιο ορυκτό πλούτο (βλέπε π.χ. πρόσφατη συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση για την πώληση ουρανίου στην Ινδία) και δεν είναι τυχαίο ότι φιλοξενεί την έδρα μερικών παγκόσμιων «ηγετών» του κλάδου. Η ΒΗP θεωρείται ο μεγαλύτερος εξαγωγέας άνθρακα που χρησιμοποιείται στη χαλυβουργία.