Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ Παζάρια για το μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής

 

Ολόκληρη η γκάμα των πάγιων αντιλαϊκών απαιτήσεων του κεφαλαίου στο νέο κύκλο διαβουλεύσεων που ξεκινά σήμερα στο Παρίσι

Στο Παρίσι αναμένεται να βρεθεί από σήμερα μέχρι και την Πέμπτη το κλιμάκιο των υπουργών της συγκυβέρνησης (Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Δικαιοσύνης) για την έναρξη του νέου κύκλου των διαβουλεύσεων με την τρόικα. Τα παζάρια περιστρέφονται γύρω από ολόκληρη την γκάμα της αντιλαϊκής πολιτικής, τα «διαχρονικά ζητήματα» και τις αξιώσεις των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, όπως για «τα Εργασιακά και το Ασφαλιστικό». Στο αντιλαϊκό τραπέζι βρίσκονται επίσης η διαμόρφωση του κατάλληλου μείγματος των αντιλαϊκών φόρων και της φορολογικής πολιτικής, η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, τα μέτρα τόνωσης της «ανταγωνιστικότητας» του κεφαλαίου στο φόντο της γενικότερης διαπάλης και των νέων αβεβαιοτήτων που εκδηλώνονται σχετικά με τις οικονομικές εξελίξεις στα κράτη της Ευρωζώνης.

«Επόμενη φάση είναι να εδραιωθούν οι μεταρρυθμίσεις, να διασφαλιστεί ότι δε θα αντιστραφούν», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελης, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στην αμερικανική εφημερίδα «New York Times». Τόνισε μάλιστα ότι η πολιτική αυτή «θα γίνει με πιο αποτελεσματικό τρόπο στο μέλλον, ακριβώς επειδή η τρόικα δεν θα είναι πάνω από το σβέρκο μας». Και βέβαια πρόκειται για λεονταρισμούς, χωρίς κανένα αντίκρισμα για το λαό. Με ή χωρίς τρόικα, απόλυτα δεδομένη είναι η κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής για τη στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης, η οποία διασφαλίζεται και από τους μηχανισμούς της «ενισχυμένης δημοσιονομικής εποπτείας» που ισχύουν για όλα ανεξαιρέτως τα κράτη - μέλη της ΕΕ, είτε αυτά υπάγονται σε μηχανισμούς χρηματοδοτικής στήριξης είτε όχι.

Ο Γκ. Χαρδούβελης, ενόψει της διαβούλευσης, επιχειρηματολόγησε λέγοντας ότι «η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα υπονομευθεί από τους όποιους νέους επαχθείς στόχους». Παράλληλα, βλέπει οφέλη για τους ντόπιους επιχειρηματικούς ομίλους, εξαιτίας της διαφαινόμενης «επεκτατικής νομισματικής πολιτικής», που θα διαμορφώνει «τα επιτόκια και το κόστος δανεισμού σε χαμηλά επίπεδα». Σε ό,τι αφορά το μείγμα της φορολογικής πολιτικής, έκανε λόγο για την πιθανότητα «διορθώσεων», όπως στην περίπτωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, με κριτήριο φυσικά το γεγονός ότι «υπήρξε υστέρηση των εσόδων έναντι του στόχου»... Στο «διά ταύτα» σημείωσε ότι η τρόικα «έχει κίνητρο να μας επιτρέψει να αφήσουμε την οικονομία να αναπτυχθεί, επειδή τότε θα μπορούμε να εξυπηρετήσουμε καλύτερα το χρέος μας»...

Μετά από χτεσινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αντ. Σαμαρά, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι «η συζήτηση στο Παρίσι είναι ένας πρόδρομος για το τι θα γίνει τέλη Σεπτεμβρίου» και ακόμη ότι οι προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής αφορούν στην ενίσχυση της αξιοπιστίας, μέσω της οποίας «μπορούμε να καταφέρουμε πολλά στη συνέχεια».

Η Κομισιόν, από την πλευρά της, μέσω δηλώσεων εκπροσώπου της, επισημαίνει ότι στόχος των συζητήσεων στο Παρίσι δεν είναι να εξεταστούν το πώς θα καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας μετά το 2014 ή τα ζητήματα «βιωσιμότητας» του χρέους, τα οποία θα εξεταστούν το φθινόπωρο.

Στις 12 Σεπτέμβρη θα συνεδριάσουν στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης (συμβούλιο Γιούρογκρουπ), όπου θα συζητηθεί και το «πρόγραμμα προσαρμογής» της Ελλάδας, ενώ μέσα στο β' δεκαπενθήμερο του ίδιου μήνα, τα υψηλόβαθμα κλιμάκια της τρόικας προγραμματίζεται να επανέλθουν στην Αθήνα για τη συνέχιση της «αξιολόγησης».

ΑΕΠ: Υποχώρηση 0,3% το β' τρίμηνο

Στο μεταξύ, ρυθμό υποχώρησης κατά 0,3% (έναντι 0,2% της πρώτης εκτίμησης) κατέγραψε το β' τρίμηνο του 2014 το ΑΕΠ στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χτες από την ΕΛΣΤΑΤ.

Σύμφωνα με τις τελευταίες «εαρινές προβλέψεις» της Κομισιόν, στο 12μηνο του 2014 εκτιμάται ότι θα υπάρξει οριακή ανάκαμψη 0,6% (έναντι βύθισης του ΑΕΠ κατά 23% την εξαετία 2008 - 2013), η οποία θα αρχίσει να εκδηλώνεται από τα επόμενα τρίμηνα. Ωστόσο, κόπωση των ρυθμών ανάκαμψης, αυξημένοι κίνδυνοι και αβεβαιότητες εμφανίζονται στις οικονομίες των κρατών της Ευρωζώνης, γεγονός που κατεβάζει τον πήχη των προηγούμενων προβλέψεων σχετικά με τη διαμόρφωση του ΑΕΠ και άλλων βασικών δεικτών μέτρησης της οικονομικής δραστηριότητας.