Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Παρέμβαση για τις εξελίξεις στα «Ναυπηγεία Ελευσίνας»

 

Ανακοίνωση της «Συσπείρωσης Εργαζομένων» που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ

 

«Οχι άλλος χαμένος χρόνος - Λέμε όχι στα διλήμματα και στις αυταπάτες!». Αυτό το κάλεσμα απευθύνουν οι ταξικές δυνάμεις στους εργαζόμενους των ναυπηγείων Ελευσίνας και ζητούν να συνεδριάσει άμεσα το ΔΣ και να προχωρήσει το σωματείο σε Γενική Συνέλευση, ώστε να αποφασιστούν αγωνιστικές κινητοποιήσεις που θα ασκήσουν πίεση στον εργοδότη και στην κυβέρνηση, για να πληρωθούν όλα τα δεδουλευμένα.

Η «Συσπείρωση Εργαζομένων Ναυπηγείων Ελευσίνας» (παράταξη που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ) καλεί ακόμα τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος στη σημερινή κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας, διεκδικώντας το εποχικό επίδομα για όλους, ανεξαρτήτως ενσήμων. Προτείνει, επίσης, να παρθεί απόφαση συμμετοχής στο πανελλαδικό συλλαλητήριο την 1η Νοέμβρη, με αιχμή την ανεργία και την απληρωσιά που οι εργαζόμενοι των ναυπηγείων νιώθουν στο πετσί τους.

Στους εργαζόμενους οφείλονται μισθοί 9 μηνών, ενώ την Τρίτη δόθηκαν «έναντι» 300 ευρώ, σε μια προσπάθεια να καλλιεργηθούν στάση αναμονής και προσδοκίες πως οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε κυβέρνηση και εργοδοσία μπορεί να δώσουν λύση.

«Η αγανάχτηση όλων μας έχει ξεπεράσει κάθε όριο, έχουμε δίκιο οι εργαζόμενοι που δεν ανεχόμαστε να δουλεύουμε απλήρωτοι. Εδώ που φτάσαμε δεν μας σώζουν ούτε τα 300 ευρώ, είναι ψίχουλα μπροστά στις βασικές μας ανάγκες, αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η «Συσπείρωση Εργαζομένων» και υπογραμμίζει: «Το χρόνο που χάνουμε τον κερδίζουν οι αντίπαλοί μας, κυβέρνηση, εργοδότης, γι' αυτούς είναι κέρδος η αδράνεια».

Ανάμεσα σε άλλα σημειώνει: «Την κύρια ευθύνη για την διάλυση του ναυπηγείου και για την απληρωσιά μας την έχει ο εργοδότης και από αυτόν απαιτούμε να εξοφλήσει εδώ και τώρα όλα τα δεδουλευμένα μας. Μεγάλες ευθύνες έχει και η κυβέρνηση με την πολιτική υπέρ των εφοπλιστών. Η κυβέρνηση, μέσω του υπουργείου Αμυνας, προτείνει τη λύση που δόθηκε στο Σκαραμαγκά. Τους απαντάμε: Δεν θα περάσει!

Δεν πρέπει να δεχτούμε αυτή την λύση που προβλέπει μειώσεις μισθών και να ξεκινήσουμε δουλειά χωρίς να μας καταβληθούν τα δεδουλευμένα μας. Αν το κάνουμε αυτό, σκάβουμε μόνοι μας το λάκκο μας. Καλούμε τους εργαζόμενους να κλείσουν τα αυτά τους στα τρομοκρατικά διλήμματα και να γυρίσουν την πλάτη σε αυτούς που τα βάζουν. Εμείς δεν θα ζήσουμε με ψίχουλα. Δεν μπορούμε με τον φόβο της ανεργίας, να ρίξουμε τις απαιτήσεις τώρα που οι ανάγκες έχουν γίνει μεγαλύτερες. Δεν μπορούμε να ζήσουμε με ψίχουλα όταν σε κάθε σπίτι υπάρχουν χρόνια άνεργοι».

Τέλος, σημειώνεται ότι «Η μόνη ρεαλιστική λύση για την σωτηρία του ναυπηγείου, είναι ο 100% δημόσιος φορέας ναυπηγικής βιομηχανίας με κεντρικό σχεδιασμό που θα καλύπτει τις πραγματικές και πάγιες ανάγκες της χώρας. Θέση που οι άλλες παρατάξεις την πολεμούν, γιατί συμφωνούν και αποδέχονται την πολιτική που εφαρμόζεται σήμερα και εξυπηρετεί τους εργοδότες του κλάδου. Οι ιδιώτες διέλυσαν και συρρίκνωσαν τα ναυπηγεία. Δεν αποτελούν λύση, γιατί είναι το πρόβλημα», αναφέρει μεταξύ άλλων.

“Ριζοσπάστης”