Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ Παζάρια για το χρέος και το ρόλο της τρόικας, δεδομένα τα αντιλαϊκά μέτρα

 

Γνώμονας της κυβέρνησης η «μέγιστη συνεργασιμότητα με τους νόμιμους θεσμούς της ΕΕ και του ΔΝΤ», διαβεβαιώνει ο Γ. Βαρουφάκης

 

Πίσω από τον κουρνιαχτό που σηκώθηκε για τις επαφές με τον Γ. Ντάισελμπλουμ, επιχειρείται να κρυφτεί η επανάληψη των δεσμεύσεων της συγκυβέρνησης στους «ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς» της ΕΕ και τα «πρωτογενή πλεονάσματα» που τσακίζουν το λαό

Τα παζάρια ανάμεσα στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τα επιτελεία της ΕΕ ξεκίνησαν και επισήμως χτες στην Αθήνα. Ο επικεφαλής του συμβουλίου Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, ενώ στη συνέχεια, συνοδευόμενος από τον επικεφαλής της «Ομάδας Εργασίας» του Γιούρογκρουπ, Τ. Βίζερ, συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, καθώς και το υπόλοιπο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης (με τον αντιπρόεδρο Γ. Δραγασάκη και τους Γ. Σταθάκη και Ευ. Τσακαλώτο).

Σε πρώτο πλάνο, η συγκυβέρνηση εμφανίζεται να απορρίπτει την παράταση του τρέχοντος μνημονίου. Στο «ψητό», επαναλαμβάνει την απόλυτη συμμόρφωσή της με τον «κανόνα των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών» και βάζει στο αντιλαϊκό τραπέζι την πρόταση για διατήρηση αλλά με «μείωση» των ματωμένων πρωτογενών πλεονασμάτων, καθώς και για «ελάφρυνση» του κρατικού χρέους, σε διαχειρίσιμα και «βιώσιμα» επίπεδα.

Την ίδια ώρα, εκδηλώνονται εντονότερα οι γενικότεροι ανταγωνισμοί του κεφαλαίου. Χαρακτηριστική είναι η διατύπωση του Γ. Ντάισελμπλουμ, ο οποίος, απαντώντας στη θέση περί «διεθνούς διάσκεψης» για το ελληνικό κρατικό χρέος, ανέφερε ότι «η διάσκεψη έχει όνομα, είναι το Γιούρογκρουπ», ότι δηλαδή οι όποιες αποφάσεις θα παρθούν σε επίπεδο ΕΕ, χωρίς διεμβολισμούς από άλλες πλευρές, όπως για παράδειγμα από το ΔΝΤ.

Το βέβαιο είναι ότι η επίθεση του κεφαλαίου απέναντι στον ελληνικό λαό θα κλιμακωθεί και αυτό ανεξάρτητα από παζάρια και τα όποια «διαπραγματευτικά ατού». Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου μετά τις συναντήσεις, ο Γ. Βαρουφάκης, από τη μια πλευρά, χαρακτήρισε την τρόικα ως...«αντιευρωπαϊκή και σαθρά δομημένη επιτροπή» και, από την άλλη, διαβεβαίωσε ότι «η κυβέρνηση θα πορευθεί με γνώμονα τη μέγιστη συνεργασιμότητα με τους νόμιμους θεσμούς της ΕΕ και του ΔΝΤ». Και στη μια και στην άλλη περίπτωση βέβαια, είτε συνεργάζονται και παζαρεύουν με τους επικεφαλής των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών και τις κυβερνήσεις τους είτε με τις «σαθρά δομημένες επιτροπές» τους, με ή χωρίς διάσκεψη για το χρέος, ο κοινός παρανόμαστής θα είναι τα μνημόνια διαρκείας της ΕΕ που τσακίζουν τους λαούς.

Σύμφωνα με τον Γ. Ντάισελμπλουμ, «τα μονομερή βήματα και η αγνόηση των προηγούμενων συμφωνιών δεν αποτελούν τρόπο να προχωρήσουμε». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «εναπόκειται στην κυβέρνηση να αποφασίσει και σε εμάς να αποφασίσουμε». Παράλληλα, ο Γ. Βαρουφάκης έκανε σαφή την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσουν οι «μεταρρυθμίσεις», ενώ επανέλαβε πως «το κράτος έχει συνέχεια» αλλά χωρίς την «αυτοτροφοδοτούμενη λιτότητα και το μη βιώσιμο χρέος».

Σύμφωνα με άτυπο σημείωμα από το Μέγαρο Μαξίμου, ο Αλ. Τσίπρας διαβεβαίωσε τον Γ. Ντάισελμπλουμ πως η κυβέρνηση δε θέλει να δημιουργήσει νέα ελλείμματα και για το ότι θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα για την «ανθρωπιστική κρίση» και την «επανεκκίνηση της οικονομίας».

Κόντρες για το χρέος

«Η συζήτηση περί κουρέματος του ελληνικού χρέους δεν είναι σε επαφή με την πραγματικότητα», δήλωσε χτες, από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, προσθέτοντας πως η Ελλάδα μπορεί να λάβει μια παράταση του τρέχοντος προγράμματος μόνο αν τηρήσει τις δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις. Παράλληλα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, τόνισε πως οι κανόνες πρέπει να τηρούνται και «σε αυτό δεν μπορεί κανείς να διαφωνήσει μαζί μας και επιπλέον θα είναι και δύσκολο να μας εκβιάσει».

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Γ. Κατάινεν, καλεί την ελληνική κυβέρνηση να παραμείνει προσηλωμένη στις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί με τους διεθνείς δανειστές και ταυτόχρονα να τηρηθούν «όλες οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί».

Κατά τ' άλλα, την εικόνα που αποκόμισε από την «επίσημη πρώτη» με τη νέα ελληνική ηγεσία μετέφερε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μ. Σουλτς, στην καγκελάριο της Γερμανίας, Α. Μέρκελ, το Γάλλο Πρόεδρο, Φ. Ολάντ, οι οποίοι συναντήθηκαν χτες στο Στρασβούργο.

Τέλος, ο επίσημος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, για το μήνα Γενάρη του 2015, σημείωσε παραπέρα υποχώρηση 0,6%, έναντι ρυθμού υποχώρησης 0,2% το Δεκέμβρη του 2015, σε μια εξέλιξη που συνδέεται και με την πτώση των τιμών της Ενέργειας κατά 8,9% το Δεκέμβρη.

“Ριζοσπάστης” Σάββατο 31 Γενάρη 2015