Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

ΣΥΡΙΖΑ Κυβέρνηση αστικής διαχείρισης με ΑΝΕΛ

 

Νέος πρωθυπουργός ορκίστηκε χτες ο Αλ. Τσίπρας - Σήμερα ανακοινώνεται το Υπουργικό Συμβούλιο

 

Το... «πολιτισμικό χάσμα» με τους ΑΝΕΛ, για το οποίο μιλούσαν προεκλογικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έγινε «αέρας κοπανιστός» μπροστά στη στρατηγική σύμπλευσή τους με τους στόχους του κεφαλαίου

Η κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ανακοινώθηκε και επισήμως χτες, έπειτα από πρωινή συνάντηση Τσίπρα - Καμμένου, η οποία επικύρωσε προειλημμένες, απ' ό,τι φάνηκε, αποφάσεις. Κι αυτό, παρά τις δηλώσεις προεκλογικά κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που άφηναν να εννοηθεί ότι δε θα «περπατήσει» μια τέτοια συνεργασία, επικαλούμενοι πολιτικές διαφορές και «πολιτισμικό χάσμα». Δηλώσεις που έκρυβαν το κοινό αντιλαϊκό πλαίσιο στο οποίο κινούνται οι δυνάμεις της διαχείρισης, το οποίο υπενθύμισαν οι παράγοντες της ΕΕ στα συγχαρητήρια τηλεγραφήματά τους χτες, μαζί με την υποχρέωση της νέας κυβέρνησης να κινηθεί στα όρια των δεσμεύσεων που απορρέουν απ' αυτό.

Η νέα κυβέρνηση αναμένεται να ορκιστεί σήμερα, με ανάληψη απ' τους ΑΝΕΛ, ενδεχομένως και απ' τον ίδιο τον πρόεδρό τους, ενός υπουργικού χαρτοφυλακίου. Για τους υπόλοιπους υπουργικούς θώκους - λιγότεροι των σημερινών, αφού θα υπάρξει συγχώνευση υπουργείων - οι πληροφορίες διέρρεαν με το σταγονόμετρο και ήθελαν, μεταξύ άλλων, τον Γ. Δραγασάκη αντιπρόεδρο της κυβέρνησης με ρόλο στην ομάδα διαπραγμάτευσης στην ΕΕ, τον Γ. Σταθάκη στο Ανάπτυξης, τους Γ. Βαρουφάκη και Ε. Τσακαλώτο στο Οικονομικών κ.ά. Βέβαιη θεωρείται η αξιοποίηση στενών συνεργατών του Αλ. Τσίπρα όπως ο Π. Σκουρλέτης, ο Ν. Παππάς, ο Ν. Βούτσης κ.ά., ενώ για την τήρηση των εσωκομματικών ισορροπιών θέσεις αναμένεται να δοθούν στους ΠΑΣΟΚογενείς, αλλά και σε στελέχη προερχόμενα απ' την «Αριστερή Πλατφόρμα». Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου ορίστηκε ο Σπ. Σαγιάς, δικηγόρος στον Αρειο Πάγο με ειδίκευση σε δημόσιες συμβάσεις, δημόσια έργα, συμβάσεις παραχώρησης, επενδυτικά σχέδια, μέλος του Ελληνοβρετανικού, Ελληνογαλλικού και του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου. Γραμματέας του πρωθυπουργικού γραφείου ορίστηκε ο Δ. Τζανακόπουλος, δικηγόρος, πρώην Γραμματέας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλ. Τσίπρας ορκίστηκε χτες πρωθυπουργός ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια, κι αμέσως μετά μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου για την παράδοση - παραλαβή, έχοντας στο ενδιάμεσο κάνει μια «συμβολική» στάση... «επικοινωνιακού» χαρακτήρα στο Σκοπευτήριο Καισαριανής για κατάθεση λουλουδιών.

«Ο στόχος είναι ενωμένοι οι Ελληνες να προχωρήσουμε σε μια καινούργια μέρα με σεβασμό στην εθνική κυριαρχία της χώρας, στη λειτουργία της Δημοκρατίας και στην εφαρμογή του Συντάγματος», δήλωσε ο Π. Καμμένος μετά τη συνάντηση με τον Αλ. Τσίπρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο τελευταίος φέρεται να δέχτηκε ορισμένους όρους των ΑΝΕΛ που έχουν να κάνουν με τα λεγόμενα εθνικά θέματα, το χρέος αλλά και τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής στη Βουλή για τον Γ. Παπανδρέου και το μνημόνιο.

Συνάντηση Τσίπρα και με τον Στ. Θεοδωράκη

Η πρωινή συνάντηση Τσίπρα - Καμμένου, που επικύρωσε τη μεταξύ τους κολεγιά, προκάλεσε τη δυσφορία του επίσης «πρόθυμου» για κυβερνητική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, Στ. Θεοδωράκη, ο οποίος σχολίασε ότι «για πρώτη φορά η συγκρότηση μιας κυβέρνησης ανακοινώνεται από τον αρχηγό του έκτου κόμματος». Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ποταμιού, είναι ζήτημα ουσίας το γεγονός ότι «ο κ. Καμμένος εκπροσωπεί ακροδεξιές και αντιευρωπαϊκές απόψεις», γι' αυτό και εγείρονται ερωτηματικά για το «τι θα βγάλει αυτή η σύμπραξη Καμμένου - Τσίπρα».

Η Κουμουνδούρου, παρά την απόφαση να κρατήσει στον «πάγο» το Ποτάμι για ένα διάστημα, δεν προσπερνά ότι πρόκειται για δύναμη που κινείται στο ίδιο μ' αυτήν πλαίσιο κι ότι μπορεί μελλοντικά να αποβεί χρήσιμη για τη στήριξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ετσι, χτες βράδυ συναντήθηκαν Τσίπρας - Θεοδωράκης, ώστε να αρχίσει η ομαλοποίηση των σχέσεων των δύο κομμάτων, με την ελπίδα από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ οι βουλευτές του Ποταμιού να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης ή ανοχής στην κυβέρνησή του.

«Εμείς θα περιμένουμε γιατί είναι μία μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα να γυρίσει σελίδα. Περιμένουμε από τον υπεύθυνο πρωθυπουργό και όχι από τον κ. Καμμένο να μας πει τι θέλει να κάνει και αναλόγως θα απαντήσουμε», σημείωσε ο Στ. Θεοδωράκης και κατέληξε: «Σε κάθε περίπτωση το Ποτάμι είναι εδώ και δεν αλλάζει την αρχική του θέση: Θα εκτιμάμε κάθε φορά τις προτάσεις της κυβέρνησης και θα είμαστε παρόντες για να πούμε είτε "ναι" είτε "όχι"».

Μετά τη συνάντηση με τον Αλ. Τσίπρα, ο Στ. Θεοδωράκης δήλωσε ουσιαστικά τη διαθεσιμότητά του στην προσπάθεια διαπραγμάτευσης του χρέους που θέλει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, για λογαριασμό του εγχώριου κεφαλαίου. Οπως είπε, θέλει να δει τις θέσεις με τις οποίες θα πάει η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση κι απ' τη στιγμή που αυτές καλύπτουν το Ποτάμι και δε συγκρούονται με την παραμονή της χώρας στην ΕΕ, είναι πρόθυμος να πάρει μέρος σε μία εθνική επιτροπή διαπραγμάτευσης.

Στο μεταξύ, φουντώνει η φημολογία ότι ο Δ. Αβραμόπουλος θα είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την Προεδρία της Δημοκρατίας, εφόσον αρνηθεί ο Κ. Καραμανλής. Μάλιστα, στην ηλεκτρονική έκδοση του εντύπου ευρωπαϊκής ενημέρωσης «Europolitics» δημοσιεύεται άρθρο με τίτλο «Φήμες για αποχώρηση του επιτρόπου Αβραμόπουλου» και υπότιτλο «Το όνομά του αναφέρεται για την Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας». Το δημοσίευμα σχολιάζει ότι η αποχώρησή του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται τον Φεβρουάριο, επικαλούμενο και πολιτικούς αναλυτές που βρίσκονται κοντά στη «σχολή σκέψης» Αβραμόπουλου.

“Ριζοσπάστης” Τρίτη 27 Γενάρη 2015