Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Σύμβουλος της συγκυβέρνησης η «lazard» που πρωταγωνίστησε στο PSI και σε ιδιωτικοποιήσεις

 

Στο χρηματοπιστωτικό μονοπώλιο «lazard» ανέθεσε ο Υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης, το ρόλο «του συμβούλου του υπουργείου Οικονομικών σε θέματα δημοσίου χρέους και δημοσιονομικής διαχείρισης» όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Πρόκειται για τον γαλλο - αμερικανικό χρηματοπιστωτικό όμιλο που έχει μακρά προϊστορία ως σύμβουλος ελληνικών κυβερνήσεων για σειρά θεμάτων που σχετίζονται με το κρατικό χρέος και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Τον Ιούλη του 2011 ανέλαβε οικονομικός σύμβουλος της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου και στη συνέχεια της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑΟΣ του Λουκά Παπαδήμου για την υλοποίηση της απόφασης της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 21 Ιούλη 2011 για την «αναδιάρθρωση του χρέους» - ελεγχόμενης χρεοκοπίας, υπό την αιγίδα της Ευρωζώνης, δηλαδή του PSI, με τις ολέθριες απώλειες για τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά και των οικονομικών νοσοκομείων, ΑΕΙ κ.λ.π.  που ήταν τοποθετημένα σε κρατικά ομόλογα. Είναι επίσης σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, είχε προσληφθεί από την κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου ως σύμβουλος (μαζί με την Deutce Bank και την HSBC) για την «αναδιάρθρωση» του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ενώ έπαιξε ρόλο στο δεύτερο «ξεπούλημα» των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά από το γερμανική πολυεθνική «Thyssen» στην «Abu Dhabi» του Ισκαντάρ Σάφα το 2010. Είχε προσληφθεί επίσης, ως σύμβουλος ιδιωτικοποίησης των ΕΛΤΑ. 

Το ίδιο μονοπώλιο ήταν και σύμβουλος της κυβέρνησης ΝΔ επί Κώστα Καραμανλή για την ιδιωτικοποίηση της «Ολυμπιακής Αεροπορίας».

Η «lazard» είχε προσληφθεί ως σύμβουλος της κυβέρνησης της Αργεντινής λίγο πριν η χώρα χρεοκοπήσει ενώ έχει παρουσία (μαζί με το ΔΝΤ) σε όλες τις χώρες που αντιμετώπισαν δημοσιονομικό πρόβλημα.

Καθόλου τυχαία, μια μέρα πριν το διορισμό της ως «συμβούλου» του υπουργείου Οικονομικών, το ανώτατο στέλεχός της Ματιέ Πιγκάς, σε δηλώσεις του την Παρασκευή στο γαλλικό ραδιόφωνο «BFM Business» ανέφερε: «Εχουμε μια πανοπλία πιθανών λύσεων: την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, τη μείωση των επιτοκίων, και μια λύση ακόμη πιο ριζοσπαστική, η οποία αποκαλείται "κούρεμα" μια απομείωση του χρέους», κάνοντας λόγο για «απομείωση κατά το 50% του χρέους της Ελλάδας που διακρατείται από δημόσιους φορείς».

“902.gr” Σάββατο 31 Γενάρη 2015