Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αναμένουν στραβοπατήματα του ΣΥΡΙΖΑ

 

Στραβοπατήματα του ΣΥΡΙΖΑ στα παζάρια με τους πιστωτές για τη διαχείριση του χρέους και ακόμα καθαρότερη προσαρμογή του στα ζητούμενα του κεφαλαίου, με απομάκρυνσή του από την προεκλογική του ρητορεία, αναμένει η ηγεσία της ΝΔ.Ελπίζει ότι θα γλιτώσει έτσι την εσωκομματική αμφισβήτηση και θα εμφανιστεί «δικαιωμένη» στα μάτια των ψηφοφόρων για το μείγμα μέτρων που εφάρμοσε, ικανότερη μπροστά στα μονοπώλια να διαχειριστεί τα συμφέροντά τους στην επόμενη κυβερνητική εναλλαγή.

Το περιβάλλον του Αντ. Σαμαρά είναι ενήμερο για την κριτική που γίνεται σε βάρος του σχετικά με τις προεκλογικές τακτικές του ή τη στροφή του κόμματος σε ακροδεξιά συνθηματολογία, θεματολογία και κινδυνολογία. Ωστόσο, υπολογίζει και το γεγονός ότι η τέτοια αμφισβήτηση δεν έχει εκφραστεί ανοιχτά και οργανωμένα, η αμφισβήτησή του στην προεδρία του κόμματος.

Ρόλο σε αυτό δείχνει να έχει παίζει και η πλευρά του Κ. Καραμανλή. Ενώ έχει δεχτεί εκκλήσεις από βουλευτές και άλλα στελέχη να ενεργοποιηθεί μετεκλογικά και να αναλάβει «πρωτοβουλίες», ο ίδιος δρα πυροσβεστικά συνιστώντας ψυχραιμία και ενότητα. Αλλωστε, υπάρχουν πληροφορίες ότι για μια σειρά κινήσεις που έκανε ο Σαμαράς (π.χ., επίσπευση εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, πρόταση Στ. Δήμα για το αξίωμα, άμεση προσφυγή στις κάλπες) ήταν σε συνεννόηση πρωτύτερα μαζί του.

Ταυτόχρονα, η ηγεσία Σαμαρά έκανε ανοίγματα και σε άλλες πλευρές, τοποθετώντας τον Κυρ. Μητσοτάκη πρώτο κατά σειρά κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος και διαβεβαιώνοντας την Πέμπτη ότι η ΝΔ θα λειτουργεί ως σύγχρονη κεντροδεξιά παράταξη, με δυο τόνους: Συντηρητικός τόνος για τα εθνικά θέματα και τα θέματα της ασφάλειας και φιλελεύθερος στην προστασία της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, σε κοινωνικά ζητήματα κ.ά.

Τα περί «αριστερής παρένθεσης»

Επιχειρώντας να καλύψει έτσι τα νώτα της στο εσωκομματικό μέτωπο, η ηγεσία, ή έστω παράγοντές της, δεν έχουν εγκαταλείψει τη θεωρία περί «αριστερής παρένθεσης», μιας σύντομης θητείας της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Αλλωστε και ο ίδιος ο Σαμαράς έχει διαμηνύσει στα στελέχη του ότι η ΝΔ μπορεί σύντομα να ξαναχρειαστεί να αναλάβει τις «ευθύνες» της.

Σε αυτήν τη βάση, ποντάρουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιτύχει μεν μια συμφωνία με τους δανειστές, η οποία θα προβλέπει όμως σκληρούς όρους, μια θεαματική υποχώρηση και ανασκευή προεκλογικών εξαγγελιών του ΣΥΡΙΖΑ. Ναι μεν στη ΝΔ θα καλωσορίσουν την προσαρμογή αυτή ως στροφή στον «αναγκαίο ρεαλισμό» και «αποδοχή της πολιτικής της» αλλά, ταυτόχρονα, αναμένουν ότι θα απομακρύνει ψηφοφόρους από τον ΣΥΡΙΖΑ, επαναπατρισμό δεξιών ψηφοφόρων που απομακρύνθηκαν στις εκλογές από τη ΝΔ και δημοσκοπική αλλαγή των μεταξύ τους συσχετισμών.

“Ριζοσπάστης” Σάββατο 07 Φλεβάρη 2015