Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Η σύγκρουση συνεχίζεται με διαφορετικές ερμηνείες της εκεχειρίας

 

Ενα χρόνο μετά, οι νεκροί, οι τραυματίες και οι πρόσφυγες είναι χιλιάδες, ενώ η ίδια κόντρα συνεχίζεται (φωτ.: ένας 8χρονος, στο... σπίτι του στο Ντεμπάλτσεβε)

Η ήττα των δυνάμεων της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου στην πόλη Ντεμπάλτσεβε από τους ρωσόφωνους πολιτοφύλακες ήταν το πιο χαρακτηριστικό γεγονός της βδομάδας, κατά την οποία δοκιμάζεται η συμφωνία εκεχειρίας - συμβιβασμός που υπογράφτηκε στις 12 Φλεβάρη στο Μινσκ της Λευκορωσίας ανάμεσα στην αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου και τους πολιτοφύλακες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ και επικυρώθηκε από τους ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ουκρανίας και της Ρωσίας.

Από την περασμένη Κυριακή που μπήκε σε ισχύ η εκεχειρία σημειώνονταν μάχες κυρίως στην επαρχία του Ντονέτσκ με επίκεντρο το Ντεμπάλτσεβε, σημαντικό σιδηροδρομικό κόμβο, και σποραδικά πυρά σε άλλες περιοχές, ενώ στο Λουγκάνσκ φαίνεται να εφαρμόζεται η εκεχειρία και η απομάκρυνση βαρέων όπλων που αυτή προβλέπει.

Το νέο πεδίο της σύγκρουσης στην Ουκρανία εντοπίζεται στην αιφνιδιαστική πρόταση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Ουκρανίας για την ανάπτυξη κυανόκρανων του ΟΗΕ και της ΕΕ, παράλληλα με τη συμφωνημένη στο Μινσκ δράση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), τόσο στις περιοχές που ορίζουν τη γραμμή αντιπαράθεσης των δύο πλευρών όσο και στα ουκρανο-ρωσικά σύνορα. Η πρόταση αυτή συνάντησε, όπως ήταν φυσικό, την άμεση αντίδραση από τη ρωσική πλευρά και χαρακτηρίστηκε παραβίαση της εκεχειρίας.

Χαρακτηριστικά, ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν, είπε ότι «οι συμφωνίες του Μινσκ προβλέπουν πως οι δημοκρατίες του Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ) θα δημιουργήσουν δικές τους πολιτοφυλακές και θα υπάρχει επιτήρηση από τον ΟΑΣΕ. Ετσι, εάν κάποιος προσφέρει διαφορετικές επιλογές σημαίνει ότι δε σκέφτεται εφαρμογή των συμφωνιών».

Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και ο Ντένις Πουσίλιν, λεγόμενος αντιπρόεδρος της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, που υπενθύμισε ότι στη συμφωνία μετά την κατάπαυση του πυρός προβλέπεται διενέργεια τοπικών εκλογών και αποκεντρωμένη διοίκηση μετά από συνταγματική μεταρρύθμιση, που υπάρχει δέσμευση ότι θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2015.

«Λάδι στη φωτιά» ρίχνει και η απόφαση της ουκρανικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε δημιουργία κοινής στρατιωτικής μονάδας Ουκρανών, Πολωνών και Λιθουανών στρατιωτών υποτίθεται για την αντιμετώπιση ζητημάτων ασφαλείας. Αν και δεν δηλώνεται ότι η κίνηση αυτή είναι συντονισμένη με ΝΑΤΟικά σχέδια είναι φανερό ότι συνδυάζεται με τις κινήσεις της λυκοσυμμαχίας και τις απειλές που εξαπολύονται κατά της Ρωσίας, που θεωρείται ο κύριος υπεύθυνος της κατάστασης στην Ουκρανία.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Αμυνας, Μάικλ Φάλον, την Πέμπτη, που είπε ότι «η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει σε βάρος των χωρών της Βαλτικής που είναι μέλη του ΝΑΤΟ τη στρατηγική που κατηγορείται ότι εφάρμοσε για την αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας» και ότι «το ΝΑΤΟ πρέπει να προετοιμαστεί για μια ρωσική επίθεση οποιασδήποτε μορφής».

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε, απαντώντας σε αυτά τα σχόλια του Βρετανού υπουργού, ότι παραβιάζουν τη «διπλωματική δεοντολογία» και θα πάρουν την απάντησή τους.

Ετσι, είναι φανερό ότι παρά τον προσωρινό συμβιβασμό της εκεχειρίας, που αν και με προβλήματα φαίνεται να διατηρείται ζωντανή, η σύγκρουση δεν μπορεί παρά να συνεχιστεί με διάφορες αφορμές και διαφορετικές ερμηνείες στην εφαρμογή από τις δύο αντιτιθέμενες πλευρές. Και αυτό γιατί όλες οι αιτίες που την προκάλεσαν είναι παρούσες.

Χαρακτηριστική ήταν και η στάση που κράτησαν ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, και η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ. Συναντήθηκαν την Παρασκευή στο Παρίσι όπου επανέλαβαν ότι επιθυμούν την πλήρη εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ και επισήμαναν ότι η επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας είναι μια από τις επιλογές, αλλά όχι και ο στόχος τους. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι συμφωνίες του Μινσκ πρέπει να εφαρμοστούν. Ολες οι συμφωνίες του Μινσκ και τίποτα λιγότερο από τις συμφωνίες του Μινσκ», δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την Γερμανίδα καγκελάριο. «Οι εκεχειρίες παραβιάστηκαν κατ' επανάληψη, θα πρέπει τώρα να γίνουν πλήρως σεβαστές σε όλη τη γραμμή του μετώπου», πρόσθεσε.

«Ο στόχος είναι οι δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν στο Μινσκ να τεθούν σε εφαρμογή στην πράξη», είπε από την πλευρά της η καγκελάριος Μέρκελ.

Εξάλλου, οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ουκρανίας και της Ρωσίας θα συναντηθούν την Τρίτη στο Παρίσι, κατόπιν αιτήματος των ηγετών των κρατών και των κυβερνήσεών τους, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, Λοράν Φαμπιούς. Γίνεται δηλαδή εμφανές ότι ειδικά οι Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές, κυρίως γιατί τα μονοπώλια που εκπροσωπούν έχουν διασύνδεση με τα αντίστοιχα ρωσικά, θέλουν να διατηρηθεί ο συμβιβασμός στην Ουκρανία.

“Ριζοσπάστης” Σάββατο 21 – Κυριακή 22 Φλεβάρη 2015