Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ Διαβουλεύσεις με «κόκκινη γραμμή» τα συμφέροντα των μονοπωλίων

 

Στην έκτακτη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ την ερχόμενη Τετάρτη μεταφέρονται τα αντιλαϊκά παζάρια σε επίπεδο ΕΕ

 

Με φόντο τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και την ενδοαστική διαπάλη, κλιμακώνονται οι αντιλαϊκές διεργασίες που αφορούν στη διαμόρφωση του μείγματος αντιλαϊκής πολιτικής που θα εφαρμοστεί την «επόμενη μέρα» στην Ελλάδα.

Σε αυτό το πλαίσιο, συγκαλείται έκτακτη συνεδρίαση του συμβουλίου Γιούρογκρουπ την Τετάρτη 11/2, ενώ οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να δρομολογήσουν τις τελικές αποφάσεις κατά την προκαθορισμένη συνεδρίαση στις 16/2.

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών τόνισε χτες πως η ακύρωση σημείου ή μέρους του «ελληνικού προγράμματος» θα συνιστά «κακό οιωνό». Τους κανονισμούς της ΕΕ υπενθύμισε, εκ νέου χτες, ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Γ. Ντάισελμπλουμ, λέγοντας ότι «δεν χορηγούμε δάνεια - γέφυρες». Σύμφωνα με τον ίδιο, η επόμενη συνεδρίαση θα «είναι ένα πρώτο βήμα για το πώς θέλουμε να προχωρήσουμε μαζί τις επόμενες εβδομάδες και μήνες». «Εάν δεν υπάρξει συμφωνία, δεν θα υπάρξουν και νέα χρήματα προς την Αθήνα», ήταν και το μήνυμα που απέστειλε και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Σταθερότητας (ESM) Kλ. Ρέγκλινκ.

Το άμεσο κλείσιμο της αντιλαϊκής «εκκρεμότητας» θέτει ως προτεραιότητα και η Κομισιόν. Μάλιστα, ως «γέφυρα» για την «επόμενη μέρα» υποδείχνουν την παράταση του σημερινού μνημονίου. Παράγοντας της Κομισιόν σημείωνε χαρακτηριστικά ότι η παράταση προϋποθέτει ανάλογο αίτημα από την ελληνική κυβέρνηση και μάλιστα «εντός των επόμενων ημερών και απόφαση από το Γιούρογκρουπ στις 16 Φλεβάρη». Παράλληλα, επισήμαναν πως «υπάρχει περιθώριο ελιγμών», πάντα στο πλαίσιο των δεσμεύσεων για τη δημοσιονομική πολιτική και την προώθηση των «μεταρρυθμίσεων» για μια «ανταγωνιστική οικονομία» που μπορεί να προσελκύει επενδύσεις. Σε ό,τι αφορά το κρατικό χρέος, χαρακτηρίζουν «κόκκινη γραμμή» κάθε άμεση κίνηση που συνεπάγεται ζημιές για τα κράτη - μέλη. Η «διαχείριση» του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με την Κομισιόν, θα συζητηθεί σε επόμενη φάση και αφού προηγουμένως συμφωνηθεί ένα καθαρό πλαίσιο για τη «μελλοντική στήριξη» από την πλευρά της ΕΕ.

Το «πρόγραμμα - γέφυρα»

Απόλυτα ορατή είναι η κυβερνητική προσπάθεια που αφορά στη διαχείριση του αντιλαϊκού χρονοδιαγράμματος. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το «πρόγραμμα - γέφυρα» που επιδιώκει προβλέπει, μεταξύ άλλων:

-- Καμιά πλευρά δεν θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες.

-- Αύξηση του πλαφόν που ισχύει σήμερα στο βραχυπρόθεσμο δανεισμό μέσω εντόκων γραμματίων.

-- Παραίτηση της ελληνικής κυβέρνησης από τα υπόλοιπα των δανειακών συμβάσεων.

-- Μετά τη συμφωνία για το πρόγραμμα - γέφυρα θα κατατεθούν οι οριστικές ελληνικές προτάσεις που θα περιλαμβάνουν ένα «νέο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής», που θα αποτυπώνει τους στόχους της κυβέρνησης για τα δημόσια οικονομικά τα επόμενα 3-4 χρόνια (ύψος πλεονάσματος, διάρθρωση εσόδων - δαπανών κ.τ.λ.) και πάνω στο οποίο θα στηριχτούν οι προϋπολογισμοί της επόμενης τετραετίας. Επίσης, η κυβέρνηση θα υποβάλει ένα «νέο εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων».

Προετοιμασία εδάφους μέσω «διαρροών»

Το αντιλαϊκό «μενού» της επόμενης μέρας προετοιμάζεται και μέσω «διαρροών» από κυβερνητικούς παράγοντες. Σε αυτό το πλαίσιο, έγιναν αναφορές για το ιδιαίτερα άσχημο κλίμα που κυριάρχησε στην προχτεσινή συνεδρίαση της «Ομάδας Εργασίας» που προετοιμάζει το Γιούρογκρουπ (Euro Working Group). Διαπίστωναν πως ακόμη και οι «φιλικά προσκείμενες κυβερνήσεις» δε παρείχαν στήριξη, ότι ακόμη και η προηγούμενη συγκυβέρνηση «αντιστάθηκε επί 8 μήνες σε προτεινόμενα μέτρα που θα είχαν διαλύσει την κοινωνική ασφάλιση». Ανεξάρτητα από τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις και τους χειρισμούς, τα παραπάνω δείχνουν το χαρακτήρα των διαβουλεύσεων που συντελούνται εντός των τειχών του κεφαλαίου. Στη συνέχεια, το Μέγαρο Μαξίμου, «διαψεύδοντας», έκανε λόγο για «πληροφορίες που διακινούνται από δήθεν κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίες ουδεμία σχέση με την πραγματικότητα έχουν»!

Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης, συναντήθηκε χτες με την επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Α. Σακελλαρίου. Σύμφωνα με το ΤΧΣ συζητήθηκαν τα πεπραγμένα του Ταμείου και ο «θεσμικός ρόλος» που καλείται να διαδραματίσει στο μέλλον, καθώς και θέματα που αφορούν τα σχέδια αναδιάρθρωσης των τραπεζών.

Διεμβολισμοί από ΗΠΑ

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι επαφές ανάμεσα στα κυβερνητικά στελέχη και το κλιμάκιο του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ που βρίσκεται στην Αθήνα. Ξεχωριστές συναντήσεις έγιναν χτες με τους Γ. Βαρουφάκη και Γ. Σταθάκη, καθώς και με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Στουρνάρα. Το κλιμάκιο της κυβέρνησης των ΗΠΑ έχει ρόλο διαμεσολαβητή με τις κυβερνήσεις της ΕΕ.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης «Standard & Poor's», προχώρησε χτες σε νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του ελληνικού κρατικού χρέους, «δείχνοντας» και αυτός από την πλευρά του στην κατεύθυνση κλειδώματος της αντιλαϊκής συμφωνίας.

“Ριζοσπάστης” Σάββατο 07 Φλε3άρη 2015