Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Επαφές και ταξίδια για τα συμφέροντα του κεφαλαίου

 

Τα επόμενα ανοίγματά της σε ισχυρά κράτη δρομολογεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με αναμφισβήτητη βέβαια τη στρατηγική επιλογή της ντόπιας αστικής τάξης για στοίχισή της στον ευρωατλαντικό άξονα. Διόλου τυχαία ο Αλ. Τσίπρας φρόντισε ήδη από την προηγούμενη βδομάδα να συναντηθεί στην Αθήνα με τη βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ, με την οποία ανάμεσα σε άλλα θέματα συζήτησε π.χ. και το ουκρανικό. Παραμέτρους της αντιπαράθεσης ΕΕ και ΝΑΤΟ με τη Ρωσία για την παραπέρα διείσδυση ευρωατλαντικών μονοπωλίων στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, όπως αυτή εξελίσσεται και σε άλλες ζώνες, π.χ. Γεωργία, Αζερμπαϊτζάν και Μολδαβία.

Σε αυτή τη βάση:

-- Επίσημη επίσκεψη στην Κίνα πραγματοποιούν από σήμερα, 25 έως τις 28 Μάρτη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, και ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη αξιωματούχων της κυβέρνησης στην Κίνα, η οποία έχει ως στόχο «την ενίσχυση των διμερών οικονομικών σχέσεων ιδίως στους τομείς των επενδύσεων και των εξαγωγών». Στο πλαίσιο της επίσκεψης ο Ν. Κοτζιάς θα συναντηθεί σήμερα με τον Κινέζο ομόλογό του, Wang Yi. Στόχος τους να προετοιμάσουν το ταξίδι στην κινεζική πρωτεύουσα του ίδιου του Αλ. Τσίπρα, που θα ακολουθήσει για να προωθήσει παραπέρα συμφωνίες που έχουν ήδη κλείσει (π.χ. COSCO – OΛΠ ), όπως να κάνει και νέες συμφωνίες (π.χ. την παραχώρηση του ΟΣΕ και ειδικά των εγκαταστάσεών του στο Θριάσιο πεδίο σε κινεζικά κεφάλαια). Μετά το ταξίδι Τσίπρα σχεδιάζεται να ακολουθήσει και δεύτερο ταξίδι του Ν. Κοτζιά, ώστε επικεφαλής μεγαλύτερης αντιπροσωπείας υπουργών, επιχειρηματιών και ακαδημαϊκών, να φροντίσει για την προώθηση των συμφωνιών που θα έχουν κλείσει στα δύο προηγούμενα ταξίδια.

Την Παρασκευή θα γίνει συνάντηση μεταξύ του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη, και του Κινέζου αναπληρωτή πρωθυπουργού Ma Kai. Την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί η επίσημη τελετή έναρξης του έτους «Θαλάσσιας Συνεργασίας Ελλάδας - Κίνας 2015».

Σημειωτέον, πρεμούρα της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΞ είναι να βάλει σε υλοποίηση και ένα Σχέδιο Δράσης που ξεκίνησε να καταρτίζεται ήδη από το Φλεβάρη του 2011, για τη διείσδυση ελληνικών μονοπωλίων στην Κίνα και την προσέλκυση εδώ κινεζικών κεφαλαίων. Σχέδιο που στο μεσοδιάστημα δεν προχώρησε. Στο ίδιο πλαίσιο και καθότι η λεγόμενη Διεύθυνση Α10 του ΥΠΕΞ, που χειρίζεται τα θέματα της Ασίας, έχει να ασχοληθεί συνολικά με 70 χώρες, στο ΥΠΕΞ υπάρχει σκέψη να σχηματιστεί μια νέα Διεύθυνση, η Α12, που θα εστιάσει ειδικά στους «φακέλους» Κίνας, Βιετνάμ και Κορέας.

-- Στις 8 Απρίλη προγραμματίζεται ταξίδι του Αλ. Τσίπρα στη Μόσχα. Τη Μόσχα έχουν επισκεφτεί ήδη ο Ν. Κοτζιάς και ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Κ. Ησυχος, ενώ στις 9 Μάη προγραμματίζεται να μεταβεί εκεί και ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος. Επιπλέον, η πρώτη συνάντηση του Τσίπρα ως πρωθυπουργού ήταν με τον Ρώσο πρέσβη στην Αθήνα, Α. Μάσλοφ, ενώ ο Καμμένος φρόντισε να δεχτεί στο υπουργείο τον Ρώσο πρέσβη την ίδια μέρα που συνάντησε και τον Αμερικανό για να σηματοδοτήσει το λοξοκοίταγμα της κυβέρνησης και προς τα δύο κέντρα.

Είναι προφανές ότι η συγκυβέρνηση επιχειρεί να αναδειχτεί σε προνομιακό συνομιλητή της Ρωσίας ανάμεσα στις άλλες χώρες της ΕΕ και μάλιστα με την έγκριση των ΗΠΑ. Θυμίζουμε επ' αυτού πρόσφατες δηλώσεις της προαναφερθείσας Νούλαντ για τις σχέσεις μεταξύ Αθήνας και Μόσχας: «Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα και θέλουμε την Ελλάδα να έχει μια κανονική σχέση με τη Ρωσία (...) Μια σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και στη Ρωσία ήταν πολύ χρήσιμη στο παρελθόν σε ό,τι αφορά τη μετάδοση σαφών μηνυμάτων. Και θα ήθελα να συνεχιστεί».

Τάζει μπίζνες με ...όριο

Βέβαια, η ελληνική πλευρά φέρεται να τάζει και μια σειρά μπίζνες στους Ρώσους καπιταλιστές με κύριο άξονα τα εξοπλιστικά. Κατά πληροφορίες μετέβη ήδη στη Ρωσία επιτροπή της Πολεμικής Αεροπορίας για ζητήματα «υποστήριξης» των αντιαεροπορικών μεγάλου βεληνεκούς «S-300». Επίσης, ετοιμαζόταν επίσκεψη αντίστοιχης επιτροπής του Στρατού Ξηράς για την «υποστήριξη» των ρωσικών αντιαεροπορικών μεσαίου βεληνεκούς «TOR-M1». Λέγεται, εξάλλου, ότι στο ταξίδι του στη Μόσχα την προηγούμενη βδομάδα ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Κ. Ησυχος έθεσε στους αρμόδιους παράγοντες της ρωσικής κυβέρνησης αυτά τα ζητήματα επιδιώκοντας π.χ. τον εκσυγχρονισμό των «S-300» ώστε να έχουν πλέον δυνατότητες «S-400». Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση δεν το έχει ξεκόψει στους Ρώσους για τον ΟΛΘ, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης που έχουν βάλει στο μάτι ρωσικά μονοπώλια.

Επιπλέον, στο ΥΠΕΞ εξετάζουν μια σειρά από πρωτόκολλα συνεργασίας που έχουν ήδη υπογραφεί με τη Μόσχα, από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά στην πράξη δεν υλοποιήθηκαν ποτέ, προκειμένου να βρουν τρόπους να τα βάλουν μπρος.

Για την παραπέρα σύσφιξη των διμερών σχέσεων ποντάρουν, δε, πολλά και στο γεγονός ότι το 2016 (συμπίπτει με την επέτειο 1.000 ετών Ορθοδοξίας και ρωσικού μοναχισμού στο Αγιον Ορος) έχει ανακηρυχτεί «έτος Ελλάδας» στη Ρωσία και «έτος Ρωσίας» στην Ελλάδα. Εξ ου και προγραμματίζουν μια σειρά από επαφές κι εκδηλώσεις ποικίλου περιεχομένου σε όλα τα επίπεδα.

Πάντως, όλα αυτά τα ταξίματα έχουν κι ένα ...όριο. Η Νούλαντ συζήτησε με τον Αλ. Τσίπρα ώστε να μη συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση επέκταση στο ελληνικό έδαφος του ρωσο-τουρκικού αγωγού που προωθεί η ρωσική «Γκαζπρόμ» και ο οποίος συναντά αντιδράσεις εντός ΕΕ κι από τις ΗΠΑ, καθώς φέρνει κι άλλο ρωσικό καύσιμο στην ευρωπαϊκή αγορά, μέσω ενός νότιου διαδρόμου. Σημειωτέον, προηγήθηκαν δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού, Π. Λαφαζάνη, ότι η κυβέρνηση περίπου καλοέβλεπε τη συμμετοχή της σε αυτό το έργο. Προσεκτικότερος ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Κ. Ησυχος, έλεγε σχετικά με το θέμα, την προηγούμενη βδομάδα στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Σπούτνικ», ότι «προς το παρόν είναι πολύ νωρίς να πούμε ποια μέτρα θα επιλέξουμε για το ζήτημα αυτό, διότι χρειάζεται να μελετήσουμε τις λεπτομέρειες»...

Ψάχνουν κι αλλού

Ταυτόχρονα, στον Τύπο διέρρευσαν πληροφορίες ότι το προηγούμενο δεκαήμερο, τριμελής κυβερνητική αποστολή με επικεφαλής τον οικονομικό σύμβουλο του ΥΠΕΞ Γ. Τσίπρα (συγγενής του πρωθυπουργού),πραγματοποίησε επίσκεψη στην πρωτεύουσα του Ιράν, όπου είχε διαβουλεύσεις με αξιωματούχους του καθεστώτος της Τεχεράνης με αντικείμενο ενδεχόμενη ιρανική χρηματοδοτική βοήθεια προς την ελληνική κυβέρνηση.

Την ίδια βάση, επίτευξης «αμοιβαία επωφελών συμφωνιών», είχε το ταξίδι χτες του Ν. Κοτζιά στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, σεΐχη Abdullah bin Zayed Al Nahyan.

Μ' αυτά και μ' άλλα, στόχος της κυβέρνησης είναι, παίζοντας παντού το χαρτί της γεωστρατηγικής αξίας της χώρας, της «ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής» και της «στρατιωτικής διπλωματίας», συμμετέχοντας στους επικίνδυνους για το λαό ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και διαμεσολαβώντας στους ενδοαστικούς ανταγωνισμούς, να αναγνωριστεί η τέτοια προσφορά της, βασικά από ΗΠΑ και ΕΕ.

Και μέσα στα άλλα «λάφυρα» (π.χ. ένα ορισμένο προβάδισμα έναντι άλλων κεφαλαίων της Αν. Μεσογείου στην εκμετάλλευση πλουτοπαραγωγικών πόρων και εμπορικών διαύλων ή η προσέλκυση εδώ ξένων κεφαλαίων προς αναθέρμανση της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας) να αποσπάσει στα παζάρια με τους πιστωτές (για την παραπέρα διαχείριση του χρέους) ρυθμίσεις μιας πιο χαλαρής δημοσιονομικής πολιτικής προς μεγαλύτερη χρηματοδότηση των μονοπωλίων.

“Ριζοσπάστης” Τετάρτη 25 Μάρτη 2015