Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

ΑΣΓΜΕ Να εξαιρεθούν οι Σύλλογοι Γονέων από την υποχρέωση απόκτησης ΑΦΜ

 

Να μπει τέλος στη «φοροεπιδρομή» που έχει εξαπολυθεί ενάντια σε Συλλόγους Γονέων ζητά η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ), αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τις προεκτάσεις αυτής της κατάστασης.

Οπως σημειώνει το ΔΣ της ΑΣΓΜΕ απευθυνόμενο στην αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Ν. Βαλαβάνη, τη χρονιά που πέρασε, έγιναν δεκάδες καταγγελίες για πρόστιμα από τις κατά τόπους ΔΟΥ προς τους Συλλόγους Γονέων σε όλη την Ελλάδα, όχι μόνο σε εκείνους που είχαν ΑΦΜ και δεν υπέβαλαν φορολογική δήλωση, αλλά και σε εκείνους που δεν είχαν αποκτήσει έως τώρα ΑΦΜ με αναδρομική μάλιστα ισχύ από το έτος ίδρυσής τους.

Η Συνομοσπονδία θυμίζει ότι ο σκοπός λειτουργίας των Συλλόγων Γονέων, όπως αυτός περιγράφεται στα περισσότερα καταστατικά, είναι η υπεράσπιση των μορφωτικών δικαιωμάτων όλων των μαθητών, η διασφάλιση της αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν παιδείας, η προαγωγή των αξιών της εθνικής ανεξαρτησίας, δημοκρατίας και της ελευθερίας, η στήριξη της ερασιτεχνικής πρωτοβουλίας και η ανάδειξη του λαϊκού πολιτισμού μέσα από δραστηριότητές, εκδηλώσεις παρεμβάσεις. «Η φοροεπιδρομή και τα πρόστιμα προς το οργανωμένο κίνημα των γονιών αποτελεί κομμάτι του νέου σχολείου της αποκέντρωσης, της αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας και της προσπάθειας χειραγώγησης του κινήματος από τις τοπικές διοικήσεις (...) Στο πλαίσιο της "συμμετοχικότητας", του "εθελοντισμού", του κοινωνικού εταιρισμού και της αποκέντρωσης αρμοδιοτήτων βασικών τομέων του κράτους σε τοπικό επίπεδο, έχει διαμορφωθεί το νομικό πλαίσιο για να αναλάβουν οι Σύλλογοι Γονέων την ευθύνη για τη χρηματοδότηση του σχολείου, την εξεύρεση χορηγών επενδυτών, να αναλάβουν επίσης την καθαριότητα, τη φύλαξη, το βάψιμο ή τη συντήρηση των κτιρίων ακόμα και να συμβάλουν στη διαμόρφωση ενός μέρους του προγράμματος σπουδών της κάθε σχολικής μονάδας», τονίζει η ΑΣΓΜΕ.

«Εκτιμούμε πως η προσπάθεια που γίνεται να εξισωθούν οι Σύλλογοι Γονέων, με κάθε είδους νομικά πρόσωπα θρησκευτικού, φιλανθρωπικού, εθνικού, αθλητικού χαρακτήρα ακόμα και ΜΚΟ, εντάσσεται στη λογική της ενσωμάτωσης και της συνευθύνης, από τη μία, και στη λογική της διάλυσης του αγωνιστικά προσανατολισμένου κινήματος, από την άλλη», επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, από τους γονείς που ζητούν από την κυβέρνηση άμεσα μέτρα με εγκύκλιο που θα αποσταλεί σε όλες τις ΔOY για τη διαγραφή όλων των προστίμων προς τους Συλλόγους Γονέων. Επίσης, την καλούν σε άμεση νομοθετική ρύθμιση: Για τη μη υποχρεωτικότητα υποβολής φορολογικής δήλωσης από τους Συλλόγους Γονέων. Για την εξαίρεση των Συλλόγων Γονέων από την υποχρέωση απόκτησης ΑΦΜ. Να δοθεί η δυνατότητα σε όσους Συλλόγους το επιθυμούν να επιστρέψουν - καταθέσουν το υπάρχον ΑΦΜ στις ΔΟΥ.

“Ριζοσπάστης” Τετάρτη 01 Απρίλη 2015