Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ Κινήσεις που υπακούν σε ευρύτερες ανάγκες του αστικού πολιτικού συστήματος

 

Επανήλθε με επικριτικά για την κυβέρνηση σχόλια ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γ. Πανούσης, παρεμβαίνοντας στη μονοθεματική «ατζέντα» της γύρω απ' τη διαπραγμάτευση με την ΕΕ. Σε συνέντευξή του στη «Real News», μίλησε για «αοριστία που επικρατεί ως προς τις πολιτικές», που αν συνεχιστεί, τότε «δεν έχει νόημα η παρουσία μου στο υπουργείο. Ξέρω από βελούδινα διαζύγια».

Ο Γ. Πανούσης, αναφερόμενος στα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας και στις καταλήψεις δημοσίων κτιρίων, υποστήριξε ότι «ο πρωθυπουργός πρέπει να αποφασίσει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει», ενώ προέβλεψε σύγκρουση και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. «Ο Αλέξης Τσίπρας δε θα γλιτώσει τη σύγκρουση με ένα κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή θα έρθει και μάλιστα πολύ σύντομα» ανέφερε.

Η εκτίμησή του αυτή «πατάει» στις αναδεύσεις που παρατηρούνται στο εσωτερικό του κόμματος, όσο περισσότερο διαφαίνεται η σύγκλιση κυβέρνησης - ΕΕ σε μια ακόμα αντιλαϊκή συμφωνία. Η δυσαρέσκεια που μια τέτοια εξέλιξη θα προκαλέσει σε λαϊκές δυνάμεις, σε κόσμο που κινείται στον περίγυρο του ΣΥΡΙΖΑ, γεννά και την ανάγκη να υπάρξουν οι δυνάμεις που θα επιχειρήσουν να την εκφράσουν και να τη χειραγωγήσουν, διατηρώντας την σε ακίνδυνα για την αστική τάξη και το αστικό πολιτικό σύστημα πλαίσια.

Ενταγμένες σ' αυτές τις διεργασίες είναι και οι κινήσεις του Γ. Μηλιού, μέλους της ΚΕ, πρώην υπευθύνου του τμήματος Οικονομίας του κόμματος. Σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο» της Κυριακής, επαναλαμβάνει την κριτική του στην κυβέρνηση για διαπραγμάτευση που «είχε πολλά στοιχεία επικοινωνιακά, που δημιούργησαν ένα πνεύμα ευφορίας στο εσωτερικό της χώρας, αλλά υστερούσε εξ αρχής στην ουσία (...) παρουσίαζε έντονες αντιφάσεις».

Αποκαλυπτικός είναι όταν δηλώνει: «Εγώ επέλεξα να μείνω εκτός κυβέρνησης, για να συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις στο νέο ρόλο που πρέπει να παίζει το κόμμα μετά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, υπερασπίζοντας το Πρόγραμμα και τις επεξεργασίες που έχουμε κάνει ως κόμμα, τόσο στη διαπραγμάτευση όσο και αναφορικά με τα "εσωτερικά μέτωπα" (...) Οπως ξέρετε, αποφασίστηκε, όχι από μένα φυσικά, να μη συμμετέχω στη νέα Πολιτική Γραμματεία. Παραμένω όμως μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, δεν έχω κανένα δικαίωμα να σταματήσω να παλεύω από αυτή τη θέση, στην οποία είχα την τιμή να εκλεγώ τρίτος στο ιδρυτικό Συνέδριο του κόμματος. Πάντοτε καταθέτω τις απόψεις μου γραπτά και δημόσια. Ο καθένας λοιπόν μπορεί να διαπιστώσει ότι κάθε πρόταση που υποστηρίζω, είναι εντός των συνεδριακών θέσεων και των κομματικών αποφάσεων (...) Βασικό ζητούμενο, λοιπόν, για μας είναι η "αντίστροφη αναδιανομή", που σημαίνει πολιτικές κοινωνικής δικαιοσύνης, ακόμα κι αν αυτό συνεπάγεται ένα "μνημόνιο για το μεγάλο κεφάλαιο". Ο ρόλος του κόμματος είναι σε αυτή την προοπτική πολύ σημαντικός».

Ο Γ. Μηλιός διεκδικεί το ρόλο του θεματοφύλακα της προγραμματικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, προτάσσοντας τις κλασικές σοσιαλδημοκρατικές θέσεις περί αναδιανομής ως «μνημόνιο για το κεφάλαιο», ζητώντας να αρθούν ορισμένα προνόμια τμημάτων του, όπως π.χ. η φοροασυλία των εφοπλιστών. Τέτοιο ζήτημα θυμίζουμε ότι έχει θέσει από την πλευρά της και η γερμανική κυβέρνηση.

Κληθείς να σχολιάσει την επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα, δηλώνει ότι «η σημαντική διεθνής μάχη που έχουμε να δώσουμε είναι στην ΕΕ, με τους εταίρους μας, τους δανειστές μας».

Τέλος, απορρίπτει εικασίες περί συνολικού ξεκαθαρίσματος στο κόμμα τον Ιούνη, λέγοντας: «Τι "ξεκαθάρισμα"; Ο κόσμος μας ψήφισε για το πρόγραμμά μας, αυτό που εγώ υποστήριξα και υποστηρίζω και πάνω απ' όλα πιστεύω ότι είναι ρεαλιστικό και εφικτό».

Στην προοπτική της συμφωνίας του Ιούνη, φουντώνουν και τα σενάρια περί εκλογών. Η κυβέρνηση επισήμως διαψεύδει δημοσιεύματα του ξένου κυρίως Τύπου. «Συνεχίζουμε απρόσκοπτα την αναζήτηση μιας αμοιβαία επωφελούς λύσης, τηρώντας τη λαϊκή εντολή και αφήνουμε τους άλλους να απεργάζονται ό,τι σενάρια τους κάνουν να νιώθουν καλύτερα» αναφέρουν κύκλοι του Μαξίμου.

  • Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας είχε χτες τηλεφωνική συνομιλία με τον Κινέζο ομόλογό του, Λι Κετσιάνγκ, στο πλαίσιο της οποίας συζητήθηκε η προοπτική περαιτέρω ενίσχυσης της πολυεπίπεδης συνεργασίας των δύο χωρών κατά την επόμενη περίοδο και η ανταλλαγή επισκέψεων των δύο πρωθυπουργών.

“Ριζοσπάστης” Τετάρτη 15 Απρίλη 2015