Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ Εχει η κυβέρνηση την πολιτική βούληση να τις διεκδικήσει;

 

Να ξεκαθαριστεί από την πλευρά της συγκυβέρνησης αν πράγματι έχει την πολιτική βούληση να διεκδικήσει τις γερμανικές αποζημιώσεις, ήταν το κύριο θέμα που αναδείχτηκε από την πλευρά του ΚΚΕ, κατά την χτεσινή πρώτη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών.

Οπως επισήμανε η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου και μέλος της Επιτροπής, οι τελευταίες δηλώσεις του πρωθυπουργού στη Γερμανία ότι οι γερμανικές αποζημιώσεις «είναι ηθικό θέμα», όπως και ότι η κυβέρνηση έχει αφήσει «ανοιχτό παράθυρο» για συμψηφισμό των γερμανικών αποζημιώσεων με το κρατικό χρέος, το οποίο το ΚΚΕ δεν αναγνωρίζει ότι το έχει δημιουργήσει ο λαός, προκαλούν σύγχυση όσον αφορά τις προθέσεις της κυβέρνησης, προσθέτοντας πως αν διαφανεί ότι δεν υπάρχει η πολιτική βούληση τότε «υφίσταται θέμα λειτουργίας της Επιτροπής».

Στη βάση αυτή πρότεινε στην επόμενη συνεδρίαση που καθορίστηκε για την Τετάρτη 15 Απρίλη, να καλεστούν και να πάρουν θέση υπουργοί της κυβέρνησης.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία έχει αναλάβει να προεδρεύσει και στην Επιτροπή, ανέφερε ότι «φυσικά έχει νόημα η πρόσκληση αρμοδίων υπουργών προς ενημέρωση και συνεργασία στην επιτροπή» και πρόσθεσε αόριστα πως «ουδόλως τίθεται υπό αμφιβολία η δέσμευση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη διεκδίκηση».

Στη διάρκεια της συνεδρίασης και μετά από εισήγηση της προέδρου, προγραμματίστηκε η συγκρότηση επικουρικής Επιτροπής στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των Ευρωκοινοβουλευτικών Ομάδων όπως και εκπρόσωποι εθνικών κοινοβουλίων. Ακόμα, να γίνει προσπάθεια ώστε στις 9 Μάη, μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των λαών, να κληθεί στην Επιτροπή ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ιταλίας, καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου, Τζ. Τεζάουρο, διαδικασία που θα πάρει μορφή εκδήλωσης.

Προγραμματίστηκε, ακόμα, η διενέργεια διεθνούς συνεδρίου με τη συμμετοχή διάφορων παραγόντων και επιστημόνων. Σε ό,τι αφορά το συνέδριο, η Δ. Μανωλάκου κράτησε στάση επιφύλαξης, λέγοντας ότι δεν προβλέπεται από τον κανονισμό της Βουλής.

Προκλητική ήταν η στάση του ναζιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής. Ο εκπρόσωπός της Ηλ. Παναγιώταρος, σε μία προσπάθεια να καλυφθούν οι θηριωδίες των ναζιστών πρότεινε αντί για μία, να συγκροτηθούν δύο Επιτροπές με τη μία να ασχοληθεί «με τη διεκδίκηση πολεμικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων» και η δεύτερη «με το κατοχικό δάνειο γιατί αυτό είναι σε πιο προχωρημένο στάδιο», δηλαδή κουβέντα για τις αποζημιώσεις σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα θύματα που είναι μία από τις διεκδικήσεις της Επιτροπής. Η πρόεδρος ανέφερε ότι προς το παρόν δεν τίθεται θέμα «κατάτμησης σε υποεπιτροπές».

Αμεση ήταν η απάντηση της Δ. Μανωλάκου, η οποία επισήμανε ότι πρέπει «να διαφυλάξουμε την ιστορική αλήθεια και να αναδεικνύουμε συνεχώς και την ηρωική στάση και των κομμουνιστών και των αντιφασιστών. Ηρωική στάση για τη συντριβή του ναζισμού και του φασισμού. Το έχουμε υποχρέωση για να εξοπλίσουμε την λαϊκή πείρα και συνείδηση και με τα συμπεράσματα της Αντιφασιστικής Νίκης των λαών».

“Ριζοσπάστης” Πέμπτη 02 Απρίλη 2015