Ολη η αντιλαϊκή ατζέντα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, επιβεβαιώνει ο Αλ. Τσίπρας
Τα περί «κόκκινων γραμμών» σε Εργασιακά, Ασφαλιστικό, ΦΠΑ, ιδιωτικοποιήσεις... στη δήλωση Τσίπρα στο «Ρόιτερς» έγιναν «προωθητική σύνθεση των διαφωνιών»
Τη βεβαιότητά του ότι θα υπάρξει συμφωνία στα αντιλαϊκά παζάρια ως το τέλος Απρίλη εκφράζει ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, υποστηρίζοντας, σε δήλωσή του στο Ρόιτερς, πως «η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται (...) προκειμένου να βρεθεί μια αμοιβαία επωφελής λύση, ένας έντιμος συμβιβασμός με τους εταίρους μας, που θα σέβεται τόσο την πρόσφατη λαϊκή εντολή όσο όμως και το πλαίσιο λειτουργίας της Ευρωζώνης» και πως «τα σημεία σύγκλισης και επαφής των δύο πλευρών είναι ήδη πάρα πολλά και συγκροτούν το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί η συμφωνία μας».
Τη στιγμή που η κυβέρνησή του εφαρμόζει πιστά το αντεργατικό - αντιλαϊκό πλαίσιο που διαμορφώθηκε στην προηγούμενη φάση, μην έχοντας άρει ούτε μία απ' τις συνέπειές του στο λαό, ο Αλ. Τσίπρας ομολογεί ότι η όποια συμφωνία θα κινείται εντός του «πλαισίου λειτουργίας της Ευρωζώνης» που είναι από χέρι αντιλαϊκό.
«Σε σύγκριση με την αφετηρία έχει γίνει αξιόλογη πρόοδος σε σειρά θεμάτων που αφορούν τη βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και την ενίσχυση της αυτονομίας του, την καταπολέμηση της διαφθοράς, την αποτελεσματικότητα των διοικητικών υπηρεσιών αλλά και για φορολογικές παρεμβάσεις που θα εξασφαλίσουν ένα κατάλληλο πρωτογενές πλεόνασμα για το τρέχον έτος δίχως να επιβαρύνουν την κοινωνική πλειοψηφία αλλά κατανέμοντας τα βάρη σε αυτούς που αποδεδειγμένα έχουν υψηλή φοροδοτική ικανότητα» υποστηρίζει, καλλιεργώντας μια αυταπάτη για «δίκαιη» συμφωνία.
Μπαίνοντας στο «ψητό» των αντιλαϊκών παζαριών, αναφέρει πως παραμένουν«τέσσερα σημεία διαφωνίας στα πεδία των εργασιακών σχέσεων, στο ασφαλιστικό, στην αύξηση του ΦΠΑ αλλά και στη φιλοσοφία για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας». Είναι χαρακτηριστικό ότι, την ίδια ώρα που μιλά για«πολιτική διαφωνία» σε αυτά τα θέματα, αναφέρει ότι παραμένει «αισιόδοξος για συμφωνία μέχρι το τέλος του μήνα», γιατί «η Ευρώπη έχει μάθει να ζει μέσα από τις διαφωνίες της, να συνθέτει προωθητικά και να προχωράει».
Δεν παραλείπει φυσικά να εξωραΐσει την ΕΕ στα μάτια του λαού, λέγοντας ότι είναι πεπεισμένος ότι «η Ευρώπη των δημοκρατικών παραδόσεων και του Διαφωτισμού δε θα υποκύψει σε ακραίες φωνές κάποιων, δε θα επιλέξει το δρόμο ενός ανήθικου και στυγνού χρηματοδοτικού εκβιασμού αλλά το δρόμο της γεφύρωσης των διαφορών, το δρόμο της σταθερότητας και του αμοιβαίου σεβασμού...» Προσπερνά βολικά, δηλαδή, τον ίδιο το στρατηγικό χαρακτήρα της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ προς όφελος των μονοπωλίων...
Επιδιώκουν χειραγώγηση του λαού ανεξαρτήτως της έκβασης των παζαριών
Την ίδια ώρα, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης αρχίζουν να προετοιμάζουν το έδαφος για μια επώδυνη για το λαό εξέλιξη, είτε υπάρξει συμφωνία είτε όχι. Ο αντιπρόεδρος της Βουλής Α. Μητρόπουλος δήλωσε ότι«ένας έντιμος συμβιβασμός είναι ανέφικτος» και ...«ο θεός να βάλει το χέρι του».
Ο βουλευτής Κ. Λαπαβίτσας εκτίμησε ότι «πάμε σε ρήξη», επιρρίπτοντας την ευθύνη στους δανειστές ότι τάχα «μας έχουν βάλει το μαχαίρι στο λαιμό».
Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου μίλησε για «πιέσεις από την πλευρά των δανειστών που αποσκοπούν στο να αποδεχθεί η ελληνική κυβέρνηση ένα πλαίσιο το οποίο και ο ελληνικός λαός απέρριψε» και το οποίο η κυβέρνηση «έχει καταστήσει σαφές στους εταίρους ότι δεν πρόκειται να το αποδεχθεί». Εντούτοις, χαρακτήρισε «υποθετικό σενάριο» το ότι «θα υπάρξει αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις» και κατηγόρησε όσους «κινδυνολογούν, βλέπουν σενάρια Grexit» ότι «δεν έχουν καταλάβει τι κακό συνεχίζουν να κάνουν στη χώρα».
Οι αντικρουόμενες δηλώσεις στελεχών του κόμματος και της κυβέρνησης επιτείνουν τη σύγχυση και τον αποπροσανατολισμό του λαού, σε μια στιγμή που είναι επιτακτικά αναγκαία η ετοιμότητά του για την αντιμετώπιση όσων αντιλαϊκών του επιφυλάσσουν τα παζάρια με τους δανειστές, ανεξαρτήτως της έκβασής τους. Με στόχο τη λαϊκή χειραγώγηση σε κατεύθυνση στήριξης της κυβέρνησης σε κάθε εξέλιξη, ενεργοποιείται ήδη ο κομματικός μηχανισμός και τα διάφορα «βιλαέτια» στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Κομματικά στελέχη κάνουν λόγο για πρωτοβουλίες «μεσολάβησης» στο λαό και εκλαΐκευσης των κυβερνητικών επιλογών, σκιαγραφώντας την επιδίωξη να αποσπάσουν τη συναίνεσή του στη διεξαγόμενη διαπραγμάτευση για λογαριασμό του κεφαλαίου.
Συνάντηση Τσίπρα - Παπανδρέου
Στο μεταξύ, συνάντηση με τον πρώην πρωθυπουργό και σημερινό πρόεδρο του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών Γ. Παπανδρέου είχε χτες στο Μέγαρο Μαξίμου ο Αλ. Τσίπρας. Οπως ήταν αναμενόμενο, η συνάντηση αναζωπύρωσε σενάρια ως προς τις μελλοντικές επιλογές του Αλ. Τσίπρα για συμμαχίες και συνεργασίες, εφόσον κριθούν απαραίτητες για τη στήριξη της στρατηγικής που έχει ανάγκη το κεφάλαιο και για την προώθηση της αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος.
Εξερχόμενος, ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι «στόχος είναι να διατηρήσει η Ελλάδα τη σημαντική κατάκτησή της, την ισχυρή της θέση στο σκληρό πυρήνα της ΕΕ» και προς τούτο «πρέπει να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις που αντιμετωπίζουν τα κακώς κείμενα, μια παρασιτική αντίληψη της οικονομίας, προκειμένου να πετύχουμε αναπτυξιακή προοπτική χωρίς να στηριζόμαστε σε άλλους. Πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις του 2009 που έμειναν στη μέση».
Σύμφωνα με κύκλους της κυβέρνησης, ο Γ. Παπανδρέου διαβεβαίωσε τον Αλ. Τσίπρα ότι θα συμβάλει «υπέρ του αγώνα που δίνει η κυβέρνηση».
- Ο Αλ. Τσίπρας έστειλε επιστολή στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο με την οποία τον ευχαριστεί για την αναφορά του ότι η εκκλησιαστική περιουσία θα μπορούσε να αξιοποιηθεί προς όφελος του ελληνικού δημοσίου.