Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Σάββατο 30 Μαΐου 2015

Στην τελική ευθεία τα παζάρια για την αντιλαϊκή συμφωνία



Κορυφώνονται οι διεργασίες και τα παζάρια για να «κλείσει» η αντιλαϊκή συμφωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους εταίρους της.
Για τις 12 το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί νέα συνεδρίαση της «Ομάδας Πολιτικής Διαπραγμάτευσης» στο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, ενώ παράλληλα συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις στο «Brussels Group». 
Μέσα στο Σαββατοκύριακο δεν αποκλείεται να γίνει νέα τηλεδιάσκεψη Μέρκελ - Ολάντ – Τσίπρα. Για τη Δευτέρα έχει προγραμματιστεί συνάντηση για την Ελλάδα της Γερμανίδας Καγκελαρίου, του Γάλλου προέδρου και του προέδρου της Κομισιόν.
Ο υπουργός Εσωτερικών Ν. Βούτσης δήλωσε στον «ΣΚΑΙ» ότι μέσα στην εβδομάδα θα πρέπει να έχει επιτευχθεί συμφωνία. «Η συμφωνία θα είναι έντιμη, καθαρή, διαυγής αλλά και αρκετά επώδυνη», είπε, σύμφωνα με το skai.gr, γεγονός που προϊδεάζει για τη λήψη σκληρών μέτρων. Επίσης ανέφερε ότι εάν η συμφωνία δεν ψηφιστεί από την πλειοψηφία των κυβερνητικών βουλευτών,τότε θα γίνουν εκλογές.
Ο Ν. Βούτσης απέρριψε το σενάριο του «time out» που δημοσιεύει η εφημερίδα «Καθημερινή», υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για ιδέα του Σόιμπλε.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Βερολίνο έχει θέσει υπ' όψιν της Αθήνας σενάριο, σύμφωνα με το οποίο θα μπορούσε να υπάρξει ένα δίμηνο «time out» στη διαπραγμάτευση για να έχει χρόνο η ελληνική κυβέρνηση να λάβει τις αποφάσεις της. Όμως σε  αυτό το διάστημα θα επιβληθούν περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων και η κάλυψη μέρους των δαπανών του δημοσίου με IOUs, δηλαδή με συναλλαγματικές που θα εκδίδει το Δημόσιο για να εκπληρώσει τις εσωτερικές του υποχρεώσεις.
Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης σε συνέντευξη του στην «Αυγή» εμφανίστηκε βέβαιος ότι συμφωνία θα ψηφιστεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ γιατί «δεν θα αφίσταται των κοινών μας αρχών».
Όπως είπε, «έχουμε διανύσει πολύ δρόμο προς τη συμφωνία όσον αφορά αυτά που ενδιαφέρουν τους θεσμούς,π.χ. στον ΦΠΑ. Στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας κλπ. Μένει να διανύσουν κι οι θεσμοί τώρα ένα μέρος του δρόμου που μας χωρίζει ως προς αυτά»
Ο Γ. Βαρουφάκης ισχυρίστηκε ότι η βασική διαφωνία αφορά τη λιτότητα, αν και στο παρελθόν έχει δηλώσει υπέρμαχος της «ήπιας» λιτότητας.
Σε σχέση με την «επόμενη μέρα» και το «σχέδιο για την έξοδο στις αγορές» επιβεβαίωσε ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να φορτώσει με νέα δάνεια τον ελληνικό λαό. Σε αυτό το πλαίσιο πρότεινε να δοθεί στο ελληνικό κράτος ένα τριακονταετές χαμηλότοκο δάνειο (1,5%) από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) προκειμένου να αγοράσει τα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ και ένα μέρος των ομολόγων του ΔΝΤ.