Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Κυριακή 24 Μαΐου 2015

Η χρηματοδότηση αστικού κράτους - τραπεζών

 

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, σε ό,τι αφορά τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου. Στο τέλος του Μάρτη 2015, περιορίστηκαν στα 796,5 εκατ. ευρώ, από 2,5 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014. Στη συνέχεια, η συγκυβέρνηση προχώρησε στην αρπαγή της διαθέσιμης ρευστότητας ασφαλιστικών ταμείων και δημόσιων φορέων, με βασικό στόχο την αποπληρωμή των δόσεων εξυπηρέτησης του κρατικού χρέους, στο «ακέραιο και εγκαίρως», όπως επίσης προβλέπεται στην αντιλαϊκή συμφωνία του Γιούρογκρουπ της 20ής του Φλεβάρη.

Στο μεταξύ, στη συνεδρίαση της περασμένης βδομάδας, το ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αποφάσισε την αύξηση του ορίου χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών, μέσω του «έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας» (ELA), μόλις κατά 200 εκατ. ευρώ, στα 80,2 δισ. ευρώ (από 80 δισ. προηγουμένως). Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το αίτημα από την Τράπεζα της Ελλάδας ήταν η αύξηση του ορίου κατά 1 δισ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν οι εκροές καταθέσεων.

Παράλληλα, η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητο (χωρίς «κούρεμα») το ύψος των εγγυήσεων, επί των οποίων χορηγεί ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες, επισημαίνοντας ότι «θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών».

Εξάλλου, ο αμερικανικός «οίκος αξιολόγησης» «Moody's» υποβάθμισε σε «αρνητική» από «σταθερή» την προοπτική του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Εκτιμά πως οι εκροές καταθέσεων στο τελευταίο πεντάμηνο ξεπέρασαν τα 30 δισ. ευρώ, καθώς και ότι δεν αναμένεται να περιοριστούν τους επόμενους 12-18 μήνες. Ακόμη, αναφέρεται σε «μεγάλη πιθανότητα» επιβολής κεφαλαιακών περιορισμών και «παγώματος» των καταθέσεων.

“Ριζοσπάστης” Κυριακή 24 Μάη 2015