Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Σάββατο 23 Μαΐου 2015

Αλ. Τσίπρας: Προ των πυλών η «ρεαλιστική» αντιλαϊκή συμφωνία

 

Στη γραμμή της «ανάγκης για ρεαλιστική λύση» και της «αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας» κινήθηκε μιλώντας στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ το Σάββατο το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας ταυτόχρονα ότι «βρισκόμαστε στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων» και ότι η νέα αντιλαϊκή συμφωνία είναι ζήτημα ημερών.

«Όλο αυτό το διάστημα έχουμε αποδείξει ότι είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε υποχωρήσεις, ώστε να μπορέσουμε να φτάσουμε σε μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία» είπε ο Αλ. Τσίπρας. Εμμέσως πλην σαφώς παραδέχτηκε τους σκληρούς όρους της συμφωνίας, λέγοντας ότι «το θέμα του ΦΠΑ, του ασφαλιστικού συστήματος, της αγοράς εργασίας ή σε οποιοδήποτε άλλο τομέα οι αρχιτέκτονες του πιο αποτυχημένου προγράμματος στην ιστορία του ΔΝΤ, επιμένουν σε ακρότητες», τις οποίες ακρότητες «δεν πρόκειται να δεχθούμε».

Ο Αλ. Τσίπρας προσδιόρισε ως το θετικότερο επίτευγμα της συμφωνίας «τους χαμηλούς στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2015 και το 2016 και υψηλότερους αλλά λογικούς για τα επόμενα χρόνια, με την προϋπόθεση ότι η ελληνική οικονομία θα έχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης», υποστηρίζοντας ότι έτσι «αφήνουμε πίσω μας τη λογική της σκληρής λιτότητας που διαπερνούσε από άκρη σε άκρη τη μνημονιακή πολιτική». Όπως επίσης και την παραδοχή «της ανάγκης αναδιάρθρωσης του χρέους, καθώς η ανάλυση της βιωσιμότητας του εξαρτάται άμεσα από το ύψος αυτών των πρωτογενών πλεονασμάτων».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε επίσης και στη «σκληρή γραμμή» των εταίρων, κατηγορώντας όμως - χωρίς να κατονομάσει - μόνο «ορισμένους αξιωματούχους», που «με τις δηλώσεις και τη στάση τους στις πιο κρίσιμες στιγμές της διαπραγμάτευσης, δεν προσφέρουν καλές υπηρεσίες στην προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης, δεν προσφέρουν καλές υπηρεσίες στην ίδια την Ευρώπη. Δεν βοηθούν στην οικοδόμηση του κλίματος εμπιστοσύνης που αυτή τη στιγμή είναι πιο αναγκαίο από ποτέ. Και υψώνουν διαχωριστικές γραμμές εκεί που χρειάζεται προσέγγιση και διάλογος». Εμφανιζόμενος ως υπέρμαχος της ευρωπαϊκής ενοποίησης τους κάλεσε «όσους εξακολουθούν να παίζουν με τη φωτιά, όσους ποντάρουν στην αποτυχία της ευρωπαϊκής ενοποίησης, όσους εξωθούν τα πράγματα σε ρήξη» ... «να καταλάβουν επιτέλους ότι αυτό που διακυβεύεται δεν είναι ένα παιχνίδι ισχύος και επιβεβαίωσης, αλλά το ίδιο το μέλλον της Ευρώπης, το ίδιο το σχέδιο της ευρωπαϊκής ενοποίησης», και να σιωπήσουν «αυτές τις τελευταίες μέρες πριν τη συμφωνία».

Απευθυνόμενος τέλος στο εσωκομματικό ακροατήριο, είπε ότι «δεν πρόκειται να αποδεχθούμε εξευτελιστικούς όρους, ούτε για τους εαυτούς μας, ούτε για την παράταξη», γιατί «η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού ζητάει βιώσιμη και μακράς πνοής λύση και όχι απλά συμφωνία».

“902.gr” Σάββατο 23 Μάη 2015