Η προσπάθεια της κυβέρνησης να συγκαλύψει με ψέματα το αντιλαϊκό περιεχόμενο της πρότασής της προς την ΕΕ, συνεπικουρείται από αντιδράσεις κομματικών στελεχών που απορρίπτουν είτε τη συμφωνία είτε επιμέρους μέτρα της, καλλιεργώντας αυταπάτες ότι στο ίδιο πλαίσιο θα μπορούσε να υπάρξει μια συμφωνία με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Πρόκειται για «έργο» γνωστό στο λαό απ' το πρόσφατο παρελθόν των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και της στάσης βουλευτών τους, που εκτός της πολιτικής τους επιβίωσης και της προσπάθειας «χαλιναγώγησης» της λαϊκής δυσαρέσκειας, συνδέθηκε και με τις ευρύτερες διεργασίες αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού. Πάντως οι όποιες εμφανιζόμενες ως διαφωνίες στο όνομα του λαού, δεν έχουν αφετηρία τα πραγματικά λαϊκά συμφέροντα, αφού γίνονται από την ίδια αφετηρία με την κυβέρνηση, δηλαδή από τη σκοπιά του ότι υπηρετούν την ανάπτυξη, άρα την ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων ή ιδιαίτερων τμημάτων τους.
Ψεύδη και βολικοί εκβιασμοί
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Σακελλαρίδης ισχυρίστηκε χτες σχετικά με την πρόταση της κυβέρνησης: «Βασική κατεύθυνση αυτής της συμφωνίας και των μέτρων τα οποία λαμβάνονται είναι να υπάρχει μια αναπροσαρμογή των βαρών (...) να διασφαλίζεται η κοινωνική δικαιοσύνη (...) Είναι μια συμφωνία που προστατεύει συντάξεις, προστατεύει μισθούς, προστατεύει το κοινωνικό κράτος, δεν θίγει το πραγματικό εισόδημα»! Το ψέμα βγάζει μάτι, καθώς μία προς μία οι κυβερνητικές προτάσεις προσθέτουν βάρη στο λαό, αφαιρούν απ' το ήδη ισχνό λαϊκό εισόδημα, κλιμακώνοντας τη φοροεπιδρομή με την ένταξη π.χ. της πλειοψηφίας των τροφίμων (όλα τα συσκευασμένα τρόφιμα) στην υψηλότερη κλίμακα του ΦΠΑ (23%), και αυξάνοντας τις εισφορές σε μισθούς και συντάξεις.
Ταυτόχρονα, τόσο ο Γ. Σακελλαρίδης, όσο και οι υπουργοί ΕπικρατείαςΝ. Παππάς και Αλ. Φλαμπουράρης διαμήνυσαν στην κοινοβουλευτική ομάδα - προσφέροντας ένα βολικό άλλοθι σε όσους το χρειάζονται - ότι τυχόν καταψήφιση της συμφωνίας σημαίνει εκλογές, οι οποίες - θυμίζουμε - θα διεξαχθούν με λίστα, όπου τον πρώτο και τελευταίο λόγο για τη σύνθεσή της θα έχουν ο Αλ. Τσίπρας και το στενό επιτελείο που τον περιβάλλει.
«Είναι σαφές ότι κάποιοι μνημονιακοί κύκλοι ονειρεύονται ότι θα μπορούσε ο Τσίπρας να γίνει πρωθυπουργός παντός καιρού, να μείνει σε αυτή τη θέση σχηματίζοντας άλλες ετερόκλητες, πρόσκαιρες πλειοψηφίες...» είπε ο Ν. Παππάς προσθέτοντας «άρα είναι πολύ κρίσισιμο και θα αποδειχθεί ότι η συμφωνία που θα έρθει στη Βουλή θα έχει τη στήριξη της σημερινής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, κι αυτό θα μας ισχυροποιήσει ιδιαίτερα».
Με τη σειρά του ο Αλ. Φλαμπουράρης υποστήριξε πως αν δεν υπάρξει«μια ομόψυχη Κοινοβουλευτική Ομάδα τότε θα έχουμε εμπλοκή» και «η εμπλοκή αυτή θα πρέπει να λυθεί με προσφυγή στο λαό...».
«Υπερασπίσιμη» η συμφωνία
Ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης, μιλώντας στον «Real FM», αναπαρήγαγε τις αξιώσεις του κεφαλαίου για συμφωνία που πέρα από δημοσιονομικά μέτρα θα «θέσει με εμφατικό τρόπο το θέμα της αναχρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας, του χρέους και του αναπτυξιακού πακέτου». Κατά την άποψή του η σύνθεση των μέτρων που προτείνει η κυβέρνηση «αποτρέπει τα υφεσιακά μέτρα (...) που είχαν τεθεί από την πλευρά των εταίρων και δημιουργεί ένα πολύ πιο δίκαιο και αποτελεσματικό από τη σκοπιά της ανάπτυξης πλαίσιο... Η δημοσιονομική προσαρμογή που καλείται να κάνει η χώρα είναι σαφώς πολύ μικρότερη (...) Τα πλεονάσματα, τα οποία καλείται να παράξει η χώρα, είναι πολύ μικρά, 1% και 2% τα επόμενα χρόνια, και αυτό καθιστά την προσαρμογή πολύ πιο εφικτή».
Ο υπουργός Εργασίας Π. Σκουρλέτης χαρακτήρισε τη συμφωνία«πολιτικά υπερασπίσιμη». Την εκτίμησή του ότι τα μέτρα θα περάσουν από τη Βουλή, αλλιώς ο πρωθυπουργός θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες, εξέφρασε ο ευρωβουλευτής Δ. Παπαδημούλης.
«Ψηφίζεται αν...»
Ταυτόχρονα με όσους υπερασπίζονται τις κυβερνητικές επιλογές, υπάρχουν κι εκείνοι που από διαφορετικές αφετηρίες και για διαφορετικές σκοπιμότητες, καταθέτουν τις ενστάσεις τους. Οι περισσότεροι πάντως υπονοούν ότι αν η συμφωνία συνοδευτεί από πρόβλεψη διευθέτησης του χρέους θα τη στηρίξουν. Και τέτοια πρόβλεψη σημαίνει μεγαλύτερη απ' ότι με τη συμφωνία διευκόλυνση ενίσχυσης των καπιταλιστικών επενδύσεων, δημοσίων και ιδιωτικών, με κρατικό χρήμα.
«Η προσωπική μου στάση είναι ότι αυτά τα μέτρα δεν μπορούν να ψηφιστούν, είναι ακραία και αντικοινωνικά», δήλωσε ο Αλ. Μητρόπουλος, που σε άλλη του συνέντευξη διαμήνυσε την πρόθεσή του να τη στηρίξει εφόσον υπάρξει πρόβλεψη για διευθέτηση του χρέους.
Ομοίως και ο Γ. Μιχελογιαννάκης που αφού δήλωσε ότι «μια συμφωνία με βάση τις νέες προτάσεις της κυβέρνησης είναι ταφόπλακα για την Ελλάδα» και δεν πρόκειται να περάσει απ' τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να την ψηφίσει αν συνοδεύεται από αναδιάρθρωση του χρέους, επενδυτικό σχέδιο για την ανάπτυξη και χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.
Περισσότερο επικριτικοί υπήρξαν βουλευτές που συνδέονται με συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η ΔΕΑ και η ΚΟΕ. Για παράδειγμα ο Β. Διαμαντόπουλος έγραψε στο twitter: «Το "There Is No Alternative" δεν μπορεί να έχει τη σφραγίδα της αριστεράς...». Ο Δ. Κοδέλαςυποστήριξε ότι «δεν πρέπει να έρθει στην ελληνική Βουλή μια τέτοια συμφωνία... κι αν έρθει, προφανώς ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη του κι εγώ θα αναλάβω τη δική μου. Δεν μπορεί να ψηφιστεί μια τέτοια συμφωνία». Αντίθετη στη συμφωνία δήλωσε και η Ελένη Σωτηρίου, υποστηρίζοντας ότι τα μέτρα που γίνονται γνωστά «δεν μπορούν να ψηφιστούν».
Δείχνοντας το δέντρο και κάνοντας πως δεν βλέπει το δάσος, ο βουλευτής Λέσβου Γ. Ζερδελής εστίασε στην αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά και υποστήριξε: «Δεν θα ψηφίσω καμία συμφωνία που δεν περιλαμβάνει ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης για τα φτωχά στρώματα στις νησιωτικές περιοχές».
Ο βουλευτής Κ. Λαπαβίτσας διερωτήθηκε: «Πολλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, είτε είναι από τα αριστερά είτε όχι, είναι πολύ σκεπτικοί για να αποδεχτούν ένα τέτοιο πρόγραμμα. Πώς θα το εξηγήσουν στους ψηφοφόρους τους; Πώς θα επιστρέψουν στις εκλογικές τους περιφέρειες για να εξηγήσουν τη συμφωνία στους ψηφοφόρους;».
Οι τάσεις και η πρόεδρος της Βουλής
Να καταψηφίσουν την «επερχόμενη μνημονιακή συμφωνία» καλεί τους βουλευτές η «Κομμουνιστική Τάση» του ΣΥΡΙΖΑ, που ζητά τη διεξαγωγή εκτάκτου συνεδρίου και για αλλαγή ηγεσίας. Για «ήττα ιστορικών διαστάσεων» μιλά το «Ξεκίνημα». Στην ιστοσελίδα του Π. Λαφαζάνη αναρτήθηκε άρθρο με το οποίο επιχειρείται ο εξωραϊσμός της κυβέρνησης, που προτρέπεται σε τολμηρές αποφάσεις εφόσον δεν εξασφαλιστούν τα βασικά προτάγματα του κεφαλαίου για ρύθμιση του χρέους και παροχή ισχυρής ρευστότητας για τη χρηματοδότηση της καπιταλιστικής οικονομίας.
Απ' την πλευρά της η Ζωή Κωνσταντοπούλου, μετά τη συνάντησή της χτες με τον Γιαννάκη Ομήρου, ανέφερε: «Ζούμε στιγμές όπου επισπεύδεται μια ασφυξία και ένας εκβιασμός των λαών και των Κοινοβουλίων (...) όπου αμφισβητείται η λαϊκή κυριαρχία και το δικαίωμα των λαών να αποφασίζουν για τη μοίρα τους, να αποφασίζουν για την πολιτική που θα ασκείται στο όνομά τους και υπέρ αυτών. Σε τέτοιες στιγμές λοιπόν είναι πολύ σημαντικό (...) να έχουμε το νου μας και στο παρελθόν και στις πρόσφατες εμπειρίες. Υπ' αυτήν την έννοια, και η εμπειρία του Κυπριακού Κοινοβουλίου και η αποτίμηση της εμπειρίας αυτής, δύο χρόνια και κάποιους μήνες αργότερα, αποτελεί πολύ χρήσιμο, πολύτιμο στοιχείο για τις αποφάσεις και για τις στάσεις που όλοι και όλες θα κληθούμε πολύ σύντομα να αναλάβουμε».
Η στάση των ΑΝΕΛ
Συνεδρίασε χτες η Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και αμέσως μετά ο πρόεδρός τους Π. Καμμένος επιχείρησε να προσδώσει χαρακτηριστικά «εθνικής υπόθεσης» στη διαπραγμάτευση που κάνει η κυβέρνηση για λογαριασμό του κεφαλαίου, έχοντας ήδη στο πλαίσιό της εισηγηθεί σωρεία αντιλαϊκών μέτρων.
«Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι αυτή τη στιγμή διαπραγματεύεται η Ελλάδα, δεν διαπραγματεύεται απλώς η κυβέρνηση», υποστήριξε.
Αν και δεν προσδιόρισε επακριβώς τη στάση του κόμματός του, εντούτοις η μόνη προϋπόθεση που έθεσε για τη στήριξη της συμφωνίας είναι να υπάρξει σ' αυτήν πρόβλεψη για το χρέος. «Οι προϋποθέσεις που έχουν μπει είναι οποιαδήποτε συμφωνία να συνδέεται με το θέμα του χρέους. Παραμένουν οι "κόκκινες γραμμές" που έχουμε θέσει και θεωρούμε ότι τις επόμενες ώρες, τις επόμενες μέρες, η κυβέρνηση τηρώντας τη λαϊκή εντολή της 25ης Ιανουαρίου θα προχωρήσει στην οριστική επίλυση των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η πενταετής κρίση. Η λύση θα είναι οριστική και η εποχή των μνημονίων θα έχει περάσει», κατέληξε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ.