Την ίδια ώρα που εντείνονται τα αντιλαϊκά παζάρια της συγκυβέρνησης για τη νέα συμφωνία, στο προσκήνιο επανέρχονται τα σενάρια περί «σκληρής κόντρας» ΔΝΤ - Ευρωζώνης, αλλά και περί πρόσθετων μέτρων που βάζει στο τραπέζι το ΔΝΤ, προκειμένου να εμποδίσει τη συμφωνία. Οι υπαρκτές αντιθέσεις και οι κόντρες αξιοποιούνται κατάλληλα από τη συγκυβέρνηση, στην προσπάθειά της να διαχειριστεί στο εσωτερικό της χώρας τη νέα αντιλαϊκή συμφωνία, αλλά και να αποσπάσει επίσημη δήλωση περί «ελάφρυνσης» του κρατικού χρέους, η οποία σε κάθε περίπτωση θα συνδυαστεί με την ανάπτυξη νέων αντιλαϊκών μέτρων.
Σύμφωνα με διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, το ΔΝΤ, πέρα από την πρόταση της συγκυβέρνησης για μέτρα ύψους 7,9 δισ. ευρώ, βάζει στο τραπέζι επιπλέον 2,5 δισ. ευρώ, καθώς θεωρεί πολλές από τις ελληνικές παραδοχές μη υλοποιήσιμες. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το ΔΝΤ ζητά επίσης και άλλα ισοδύναμα μέτρα, που θα αντικαταστήσουν την πρόταση αύξησης των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών...
Σύμφωνα με τη «Wall Street Journal», η βασική ένσταση του ΔΝΤ είναι ότι οι ελληνικές προτάσεις, αντί να περιλαμβάνουν περισσότερες περικοπές δαπανών, βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε νέες αυξήσεις φόρων που θα πλήξουν την ανάπτυξη, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η αποπληρωμή του κρατικού χρέους.
«Η ελληνική πρόταση αποτελεί ένα ισχυρό βήμα προς τα μπρος και μια καλή βάση για επίτευξη προόδου», επανέλαβε χτες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μ. Σχοινάς. Παράλληλα, τόνισε ότι οι «θεσμοί» αναμένουν από τη συγκυβέρνηση ένα συγκεκριμένο κατάλογο με τις«προαπαιτούμενες δράσεις» που αναφέρονται στην πρόταση.
Εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε χτες σε νέα αύξηση του ορίου χρηματοδότησης προς τις ελληνικές τράπεζες, χωρίς ωστόσο να γίνει γνωστό το ύψος της ρευστότητας που διέθεσε για την αντιμετώπιση των εκροών καταθέσεων.