Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

ΠΟΤΑΜΙ Θέλει ρόλο «πρωταγωνιστή» στη συμφωνία και τις διεργασίες αναμόρφωσης


Πλάτη στην κυβέρνηση, ώστε να περάσει από τη Βουλή τη νέα αντιλαϊκή συμφωνία με τους δανειστές, βάζει το Ποτάμι.
Μιλώντας ο Στ. Θεοδωράκης, προχτές βράδυ, σε εκδήλωση της Επιτροπής Διαλόγου του κόμματός του, είπε: «Το Ποτάμι στήριξε τον πρωθυπουργό στην προσπάθεια επίτευξης καλύτερης συμφωνίας. Βλέπαμε κάποιες συνιστώσες να μαλώνουν και να απειλούν και είπαμε να του λύσουμε τα χέρια. 17 βουλευτές χωρίς παζάρια υπέρ μιας ευρωπαϊκής συμφωνίας (...) Στηρίζουμε, παρότι ξέρουμε ότι η συμφωνία την οποία μας φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα είναι καλή. Στηρίζουμε, όμως, γιατί ξέρουμε ότι η ρήξη θα είναι καταστροφική».
Συνεχίζοντας την κριτική του από τη σκοπιά της καλύτερης διαχείρισης των συμφερόντων των εγχώριων μονοπωλίων, πρόσθεσε: «Η αβεβαιότητα (...) έχει διαλύσει την οικονομία (...) Δημόσια έργα σταμάτησαν. Οι επενδύσεις αναβλήθηκαν και κάποιοι επιτάχυναν το φευγιό τους».
Για τα ίδια αυτά μονοπώλια, ο Θεοδωράκης ξέρει ότι μια συμφωνία μπορεί να αποκαταστήσει γραμμές χρηματοδότησής τους: «Οι εταίροι μας να δώσουν ένα ουσιαστικό και άμεσο επενδυτικό πρόγραμμα στην Ελλάδα. Πρέπει να κάνετε κάτι για τους Ελληνες, είπα στον πρόεδρο Γιούνκερ. Και μου ανέπτυξε το σχέδιο για τα 35 δισ. που μπορούν να δοθούν σε πέντε χρόνια από τα κοινοτικά ταμεία (...) Ανάλογες κινήσεις πρέπει να κάνει και ο κ. Ντράγκι. Πρέπει η Ελλάδα να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης» είπε.

Ανοίγματα σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ

Σημειωτέον, στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και στελέχη από άλλους χώρους, όπως οι πρώην υπουργοί Μαριέττα Γιαννάκου (ΝΔ), Αννα Διαμαντοπούλου και Γ. Ρωμαίος (ΠΑΣΟΚ), οΗλ. Ευθυμιόπουλος (υφυπουργός επί πρωθυπουργίας Σημίτη), ο πρόεδρος της Δράσης, Θ. Σκυλακάκης, ο Γ. Βούλγαρης κ.ά.
Παρευρέθηκε και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γ. Μπουτάρης, ο οποίος στην ομιλία του κάλεσε ουσιαστικά το Ποτάμι να παίξει βασικό ρόλο στην εξελισσόμενη πορεία αναδιάταξης του αστικού πολιτικού σκηνικού.
Είπε: «Το Ποτάμι να κατεβεί με μια πρόταση (...) και να πει "εμείς κύριοι προτείνουμε αυτό". Και παράλληλα να κάνει τ' ανοίγματα που πρέπει να κάνει, διότι το πρόβλημα που έχουμε με τους Ευρωπαίους είναι ότι οι άνθρωποι δε μας εμπιστεύονται. Λένε "εσείς είστε δύο ομάδες, που μαλώνετε σαν τα σκυλιά. Μαζευτείτε, βρείτε μια κοινή άποψη" (...) Γι' αυτό πρέπει κάποια στιγμή και πολύ σύντομα να καθίσει κάτω το Ποτάμι να κάνει αυτή την πρόταση, η οποία να είναι συναινετική. Να έχει και λίγο ΣΥΡΙΖΑ μέσα, δεν έχω καμία αντίρρηση».
Στην ίδια βάση, πρόσθεσε: «Εάν δεν καθίσουμε, το Ποτάμι (...) να ησυχάσουμε από τη μια πλευρά από τους Νεοδημοκράτες, από την άλλη μεριά από τους όποιους απέμειναν ΠΑΣΟΚτζήδες, να συμμαζευτούν και οι καλοί ΠΑΣΟΚτζήδες, γιατί είπαμε, έχει καλούς παντού (...) Αν δεν καταφέρουμε να μαζέψουμε αυτούς τους ανθρώπους, εγώ είμαι πάρα πολύ ανήσυχος για το πού θα πάμε. Διότι είπαμε, τα λεφτά δεν είναι το πρόβλημα. Θα μας δώσουν το χαρτζιλίκι σήμερα, θα τη βγάλουμε μέχρι το Νοέμβρη. Μετά τι θα γίνει; Πάλι κι άλλο μνημόνιο θα έχουμε;».

«Πόλος αναδιαμόρφωσης»

Στη δική του τοποθέτηση, ο Γ. Βούλγαρηςαναρωτήθηκε αν «μπορεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ, να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μιας συμφωνίας, όπως αυτή που συζητιέται». Εκτίμησε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως τον γνωρίσαμε, έχει φτάσει στα όριά του. Θα είναι άλλη μια κυβέρνηση που θα καταναλωθεί από την κρίση».
Συνέχισε, λέγοντας ότι «αυτή η προοπτική κάνει ακόμα πιο επιτακτικές και ενδιαφέρουσες τις εξελίξεις στο υπό διαμόρφωση κομματικό σύστημα και αναδεικνύουν την αναγκαιότητα ενός προοδευτικού πόλου, μεσαίου τουλάχιστον μεγέθους, που θα λειτουργήσει εξυγιαντικά στο σημερινό πολιτικό σκηνικό. Το Ποτάμι έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία». Συμπλήρωσε ότι «η προσπάθεια δεν αφορά όμως μόνο το Ποτάμι. Κρίνονται όλες οι δυνάμεις του χώρου. Κρίνονται όλες οι ηγεσίες, παλιές και νέες».