Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

ΜΝΗΜΟΝΙΟ 3 Στη Βουλή το πρώτο εφαρμοστικό πολυνομοσχέδιο


Απογείωση της φοροαφαίμαξης του λαού πέρα και από τις μέχρι τώρα προτάσεις, με πρόσθετα έσοδα 2,4 δισ. ευρώ το χρόνο από τον ΦΠΑ


Την απογείωση της φοροληστείας σε βάρος του λαού, πέρα και πάνω από κάθε άλλη προηγούμενη πρόταση, είτε δική της είτε της τρόικας, προβλέπει το πρώτο από τα νομοσχέδια με τα προαπαιτούμενα αντιλαϊκά μέτρα για το τρίτο μνημόνιο, που κατατέθηκε χτες από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στη Βουλή. Το πολυνομοσχέδιο, με τον τίτλο «Επείγουσες ρυθμίσεις για τη διαπραγμάτευση και σύναψη συμφωνίας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης», θα συζητηθεί και ψηφιστεί αυθημερόν σήμερα, με τη γνωστή απαράδεκτη διαδικασία του «κατεπείγοντος» που και η σημερινή συγκυβέρνηση, όπως και οι προκάτοχοί της, έχει κάνει «ψωμοτύρι» για την προώθηση των νέων αντιλαϊκών μέτρων.
Το πρώτο άρθρο του νομοσχεδίου αφορά τη συνολική έγκριση του κειμένου της αντιλαϊκής συμφωνίας στο πλαίσιο της Συνόδους Κορυφής της Ευρωζώνης, δηλαδή το συνολικό «οδικό χάρτη» με τα προβλεπόμενα αντιλαϊκά μέτρα ενόψει του τρίτου μνημονίου. Σε αυτό το πλαίσιο, σε επόμενη φάση, δρομολογούνται μέτρα, όπως ο διπλασιασμός του φόρου (26% από 13%) για τους αγρότες και μάλιστα από το πρώτο ευρώ, η μείωση (50%) στο επίδομα θέρμανσης των λαϊκών νοικοκυριών κ.ά.
Το δεύτερο άρθρο αφορά τη νέα ένταση της φοροληστείας, καθώς και την «πρώτη δόση» των νέων αντιλαϊκών παρεμβάσεων στο Ασφαλιστικό.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι:
-- Τα πρόσθετα κρατικά έσοδα, από την «αναμόρφωση» του ΦΠΑεκτιμώνται στα 2,4 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, ενώ η περαιτέρω συνολική διόγκωση των φόρων σε περίπου 3,2 δισ. ευρώ.
-- Τα ποσά από την αύξηση των εισφορών τόσο στις κύριες όσο και στις επικουρικές συντάξεις φτάνουν στα 854 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση (αναλυτικά για το Ασφαλιστικό βλ. το σχετικό ρεπορτάζ παρακάτω).
Η εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων θα ξεκινήσει άμεσα, καθώς στις επόμενες μέρες ξεκινούν οι αυξήσεις στο συντελεστή ΦΠΑ σε εμπορεύματα μαζικής λαϊκής κατανάλωσης, ενώ παράλληλα ξεκινούν και οι περικοπές όλων των συντάξεων μέσω της αύξησης των εισφορών Υγείας, και μάλιστα με «οριζόντια» εφαρμογή.

Μπαράζ νέων μέτρων φοροληστείας
Αναλυτικά τα φοροεισπρακτικά μέτρα που αποφάσισε να νομοθετήσει άμεσα η κυβέρνηση είναι τα παρακάτω:
1. Αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 23% για όλα ταμεταποιημένα, συσκευασμένα και κονσερβοποιημένα είδη διατροφής, για όλα τα έτοιμα γεύματα και τα λοιπά είδη που σερβίρονται από τα καταστήματα μαζικής εστίασης, για τα μη βασικά νωπά τρόφιμα, για τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, τα κόμιστρα των ταξί, τα εισιτήρια τωνκινηματογράφων. Εξαιτίας της αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 23%, οι τιμές των παραπάνω προϊόντων και υπηρεσιών αναμένεται, στις περισσότερες περιπτώσεις, να ακριβύνουν περίπου κατά 9%.
2Επιβολή ΦΠΑ 23% στα δίδακτρα των ιδιωτικών φροντιστηρίων μαθημάτων και ξένων γλωσσών. Η διάταξη που προβλέπει την απαλλαγή από τον ΦΠΑ καταργείται άμεσα. Συνεπώς, από αυτό το μήνα, τα δίδακτρα επιβαρύνονται πλέον με ΦΠΑ 23%, δηλαδή θα αυξηθούν κατά 23%.
3. Διαμόρφωση συντελεστή ΦΠΑ από το 6,5% στο 6% για τα φάρμακα, τα εμβόλια, τις εκδόσεις βιβλίων, εφημερίδων και περιοδικών, καθώς επίσης και για τα εισιτήρια των θεατρικών παραστάσεων.
4. Αύξηση από 6,5% στο 13% για τα ξενοδοχεία. Το μέτρο θα ισχύσει από 1/10/2015.
5. Σταδιακή κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου. Η μείωση κατά 30% των συντελεστών ΦΠΑ καταργείται από την 1/10/2015 στα τουριστικά νησιά του Αιγαίου με το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα και από την 1/6/2016 στα υπόλοιπα. Εξαίρεση προβλέπεται για τα πλέον απομακρυσμένα νησιά. Οι σχετικές εξειδικεύσεις αναμένονται με υπουργική απόφαση.
6. Αύξηση του φόρου επί των ασφαλίστρων. Για τον κλάδο των αυτοκινήτων, αυξάνεται από το 10% στο 15%.
7. Αύξηση των συντελεστών της λεγόμενης «εισφοράς αλληλεγγύης» για τα ετήσια ατομικά εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ (30.001 έως 50.000 ευρώ, ο συντελεστής αυξάνεται από το 1,4% στο 2% κ.ά.).
8. Ο συντελεστής της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για τιςπροσωπικές εταιρείες, αυξάνεται από 55% σε 75% από τη χρήση του έτους 2015.
9. Αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις (ΑΕ κ.ά.) από το 26% στο 29%. Αύξηση της προκαταβολής φόρου από το 80% στο 100%.
10. Αυτόματη διαδικασία απόδοσης ΦΠΑ στο Δημόσιο μέσω τραπεζικού συστήματος για συναλλαγές πάνω από ορισμένα όρια. Το ποσό του ΦΠΑ που αναλογεί σε συναλλαγές αξίας πάνω από 3.000 ευρώ μεταξύ επιχειρήσεων ή σε συναλλαγές πάνω από 1.500 ευρώ μεταξύ επιχειρήσεων και πελατών λιανικής, θα δεσμεύεται από την τράπεζα και θα αποδίδεται κατευθείαν στο Δημόσιο εντός 5 ημερών από τη διενέργεια της πληρωμής.