Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2015

Κομισιόν: Δάνειο-γέφυρα ύψους 7 δισ. για την Ελλάδα υπό προϋποθέσεις


Το ζήτημα της άμεσης χρηματοδότησης του ελληνικού κράτους, ύστερα από την ψήφιση και υλοποίηση των προαπαιτούμενων μέτρων-φωτιά και λάβρα για τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, γενικότερα για το λαό, είναι αντικείμενο συζητήσεων και αντεγκλήσεων σε επίπεδο Ευρωζώνης και Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
Ήδη έχει καταγραφεί η διαφωνία της Μ. Βρετανίας και της Τσεχίας για τη χρηματοδότηση του ελληνικού κράτους από το ευρωπαϊκό ταμείο EFSM, στο οποίο συμμετέχουν όλα τα κράτη- μέλη της ΕΕ.
Σύμφωνα με το «Reuters», η Κομισιόν έρχεται να καταθέσει μια «συμβιβαστική» πρόταση για δάνειο-γέφυρα 7 δισ. ευρώ για την Ελλάδα τον Ιούλη εφόσον υιοθετηθούν τα σκληρά αντιλαϊκά προαπαιτούμενα. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το δάνειο θα προέλθει μεν από τον EFSM, ωστόσο θα αποπληρωθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) όταν καταλήξει η διαπραγμάτευση για το νέο τριετές πρόγραμμα από τον ESM. Με άλλα λόγια, ένα μέρος του νέου δανείου θα δοθεί άμεσα (εντός τριών μηνών) για την αποπληρωμή του άμεσου δανείου-γέφυρα.
Μάλιστα, ο Β. Ντομπρόβσκιτς, αντιπρόεδρος της Κομισιόν, σημείωσε: «Γνωρίζουμε τις σοβαρές ανησυχίες και τις αντιδράσεις κάποιων μη κρατών-μελών της Ευρωζώνης. Γι' αυτό εργαζόμαστε έτσι ώστε να προστατέψουμε τα μη κράτη-μέλη της Ευρωζώνης από τις αρνητικές οικονομικές συνέπειες». 
«Η στήριξη του EFSM», διευκρίνισε, «θα διαρκέσει για τρεις μήνες και η βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση από τον εν λόγω μηχανισμό, αφορά την αποπληρωμή των οφειλών σε Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».
Την εκδοσή IOUs προτείνει ο υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας
Την έκδοση IOUs για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της ρευστότητας προτείνει στην ελληνική κυβέρνηση ο Μάρτιν Γιέγκερ εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας.
Συγκεκριμένα αναφερόμενος στη χρηματοδότηση – γέφυρα της Ελλάδας δήλωσε ότι «υπάρχουν διάφορες εναλλακτικές λύσεις, π.χ. η ελληνική κυβέρνηση να εκδώσει χρεόγραφα για τις εσωτερικές υποχρεώσεις πληρωμής ώστε να ελευθερώσει πόρους για τις εξωτερικές υποχρεώσεις. Υπάρχουν και άλλες προσεγγίσεις για το πως θα μπορούσε να δημιουργηθεί ρευστότητα και οι συζητήσεις τρέχουν σήμερα στο Eurogroup. Δεν θέλω να τις προκαταλάβω και η δική μας πρόθεση είναι να έρθουμε σε ένα αποτέλεσμα».